Hopp til innhold

Ny klimarapport: – Kan bety slutten på godt skiføre i nord

– Farligere vær, nedbør og vind kan man kalle skrekkscenario. Det viktigste er å være forberedt på det, med å blant annet bygge veier og rør som kan ta det unna, sier regionleder Helge Tangen ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Regn

Ekstremt regn og økt havnivå vil gi de største problemene i Norge frem mot år 2100, ifølge ny klimarapport.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK Sápmi

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Klimaforskere advarer mot vann fra alle kanter i en ny klimarapport som ble lagt fram tirsdag. Ekstremt regn og økt havnivå vil gi de største problemene fram mot år 2100, beskriver forskere fra Meteorologisk institutt, NVE og Uni Research som har laget rapporten på oppdrag fra Miljødirektoratet.

Et av estimatene fra rapporten er at det kan bli ni grader høyere temperatur i indre-Troms om vinteren.

– Det betyr at det ikke lengre blir lange perioder med godt skiføre og god frost. Det endrer på vekst, vegetasjon, som igjen endrer planteliv og dyreliv. Det vil medføre store endringer, sier Tangen.

Vekstsesongen blir lengre

Regionlederen forteller at man godt kan si at det er både positive og negative ting fra rapporten.

Helge Tangen

Helge Tangen er regionleder ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Foto: Karoline Guttormsen

– Det negative er kanskje at vi får økt nedbør, 10–15 prosent mer er det beregnet til området vi bor i. Det kan bety 100–150 millimeter mer i året enn vi har i dag, sier Tangen.

Han forklarer at det igjen medfører at vekstsesongen øker.

– Den er beregnet til å bli én til to måneder lengre i indre strøk av Nord-Norge, mens det kan bli opp mot to til tre måneder lengre i store deler av landet, som kysten av Nord-Norge og store deler av Sør-Norge.

– Det vil øke noen hakk

Selv om det advares mot mye nedbør, forklarer Tangen at det ikke nødvendigvis kommer flere nedbørsdager. Han sier at det ifølge rapporten vil komme mer nedbør om våren, og da kommer det flere dager hvor det er kraftig nedbør.

– De dagene med styrtregn, vil ha mer styrtregn enn styrtregndagene vi har i dag. Det vil øke noen hakk. Noe som betyr at vi ofte får raske små flommer.

Flom i Skedsmo kommune

Flere boliger i Skedsmo kommune måtte evakueres på grunn av flom. Vi kommer til å merke enda mer til dette i fremtiden, ifølge rapporten Klima 2100.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Troms er et fylke som om vinteren opplever mange snøskred. Helge Tangen synes det den nye rapporten beskriver om akkurat det er interessant.

– Tiden hvor vi har snødekke går ned, på kysten kan det faktisk være tre til fire måneder. Hvis vi sier at vi går 60–70 år fram, så kan vi ende opp med hele år uten snø på kysten, mens det blir vesentlig kortere sesong på innlandet.

– Større skred over en kortere periode

Men i og med at nedbøren blir kraftigere, kan det øke på med nedbør i enkelte fjellområder.

– Det betyr mye snø i løpet av vinteren, men det er ikke beregnet at det vil bli spesielt mye snøskred, kanskje fordi sesongen kan bli kortere med høyere temperatur. Så vi vil nødvendigvis ikke få flere skred, men det kan bli store skred over et kortere tidsrom.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark