NRK Meny
Normal

Monsterprosjektet til 2,2 millioner klart for verden

De har vært avhengig av hjelp fra blant annet Australia og India for å realisere kortfilmen «Dunder». Når den nå er ferdig, er nettopp verden målgruppen for filmen.

Bulder

Bulder, ett av monstrene du får møte i filmen «Dunder».

Foto: Fabelfjord

– Vi har mange god hjelpere, både i India, Nederland, Danmark og Australia, forteller forfatter Endre Lund Eriksen, mannen bak bøkene om monstrene i Dunderly.

Sammen med blant andre regissør, animatør og illustratør Endre Skandfer, har Eriksen jobbet lenge for å få ferdig den ni minutter lange kortfilmen «Dunder» til Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF).

Filmen er en blanding av 3D-animasjon og modeller. Produksjonen har til og med fått skryt av sjefsanimatøren i Pixar, Michal Makarewitz.

– Selv om vi ikke er Pixar, DreamWorks eller Disney, er ambisjonene der. Og det håper vi folk ser. Vi har jobbet veldig internasjonalt med filmen. Selv om prosjektet er veldig regionalt, er det samtidig en av de mest internasjonale kortfilmene som er laget, sier Endre Skandfer.

Avhengig av hjelp

Totalt har filmen kostet 2,2 millioner kroner å lage, og er det største animasjonsprosjektet i Nord-Norge noen gang.

Og ved hjelp av 200 000 kroner fra givere rundt om i verden, er nå filmen klar for premiere på lørdagens utekino TIFF.

– Vi hadde jo håpet at vi skulle slippe å be om støtte via såkalt crowdfunding, men det hadde ikke vært mulig å gjennomføre prosjektet uten de pengene, sier Endre Lund Eriksen.

Og etter premieren i Tromsø, skal monstrene fra Dunderly ut i verden. Det er derfor det ikke er noe meningsbærende dialog i filmen.

– Vi vil jo at alle skal kunne forstå den. Kanskje får vi den som forfilm på kino og andre typer forestillinger, på festivaler verden over, og på TV. Og hvem vet, kanskje kan vi lage en langfilm med monstrene etter hvert, sier Endre Lund Eriksen.

«Dunder»

Forfatter Endre Lund Eriksen (til høyre) og regissør Endre Skandfer var lett nervøse før visningen av «Dunder» sitt foredrag om filmen på TIFF torsdag.

Foto: Vibeke Paulsen Ceron / NRK