Hopp til innhold

Mikkel og Maiken klekket kylling fra butikkegg

Familien Andersen på Storslett la 18 økologiske egg fra Rema 1000 i rugemaskin. 21 dager senere ble kyllingen «Rema» klekket.

Barna og lille "Rema"

Barna Mikkel Bjørklund Jensen og Maiken Bjørklund Jensen synes det er stor stas med lille 'Rema'.

Foto: Lene Andersen

Det tok 21 dager å klekke det økologiske egget fra Solvinge, som familien hardde kjøpt på Rema 1000. Familien Andersen fra Storslett lyste alle eggene etter åtte dager i rugemaskin, og oppdaget til sin store glede at det var liv i et av dem.

– En venninne sa at jeg måtte prøve å klekke dem, og mest på artig gjorde jeg det. Jeg ble overrasket da det viste seg at det var liv i egget, sier Lene Andersen.

Det var avisa Framtid i Nord som omtalte saken først.

Vant med «hjemmeklekking»

Kyllingen "Rema"

Overraskelsen ble stor for Lene Andersen da hun klarte å klekke egg fra Rema 1000. Resultatet ble kyllingen «Rema».

Foto: Lene Andersen

Lene Andersen og familien har nettopp startet opp med høns, og har til nå syv kyllinger. Lille «Rema» er det første butikkjøpte egget som har klekket, men familien har prøvd seg på samme metode før.

– Vi har tre små kyllinger som har klekket fra gårdsegg som vi har kjøpt her lokalt, og alle de fire kyllingene er nå sammen i en kasse på badegulvet. De skal få bo der til de er store nok til å flytte ut til hønsehuset, sier Andersen til NRK.

Barna Mikkel Bjørklund Jensen (5) og Maiken Bjørklund Jensen (7) i familien synes at det er veldig gøy med hjemmeklekkede kyllinger.

– De har fått hver sin kylling tidligere, men «Rema» er hele familien sitt lille gull.

Kyllingen fra det butikkjøpte egget ble klekket torsdag i forrige uke, og tripper nå fornøyd rundt på badegulvet hjemme hos familien på femte dagen.

– Et mirakel

Egg i norske forbrukerpakninger samles inn fra hønsehus daglig, og lagres kjølig hele veien. En befruktet eggcelle kan overleve kulden i opptil 14 dager.

Kommunikasjonssjef Øyvind Arum i Rema 1000 kaller klekkingen et mirakel.

– Eggene gjennomlyses og kvalitetssikres før de ender nedkjølt i en butikk. Så når noen benytter rugekasse og får til å klekke en kylling er ikke dette annet enn et lite mirakel, sier Arum til NTB.

Samme kvalitet på eggene

Økologiske høneflokker har noen få haner blant seg for å øke trivselen blant hønene, og dermed kan noen av hønene parre seg. Ifølge leverandøren Den Stolte Hane skal det mye til for at økologiske egg er befruktet, men det kan forekomme.

Det er imidlertid ikke farlig om noen egg er befruktet.

– Eventuelle befruktede egg har samme kvalitet som ubefruktede, siden det aldri har vært startet noen rugeprosess under 38 graders forhold over mange dager og uker, sier kvalitetssjef Christin S. Bjønnes hos Den Stolte Hane.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark