Bonden Gisle i Lofoten overtar Hurtigruten sitt matavfall: – Blir en del av en sirkulær økonomi Hurtigruten sikter mot null matsvinn i 2030. Nå ser de til Myklevik gård i Stamsund i Lofoten for å nå målet. Av Vilde Bratland Erikstad, Thomas Fredrik Kristensen, Sofie Retterstøl Olaisen og Susanne Skjåstad Lysvold
Flere bønder gjør som Siri (35): – Får ikke det gode bondeliv om du går konkurs Siri Folven Bull kunne lite om gårdsdrift for ti år siden. Nå er hun driftsansvarlig på familiegården i Troms som har tatt hjem hele produksjonslinja med eget slakteri, matproduksjon, nettbutikk og gårdskafé. Av Kari Anne Skoglund og Pål Hansen
Bonden fikk 850.000 kroner for å slakte verpehøner: Nå er det eggemangel før påske I 2022 ble mange bønder betalt for å stoppe produksjonen av egg. Nå er butikkene desperate, og eggemangelen før påske er prekær. Av Katrine Olsen Sørgård og Andreas Budalen
Silje har ikke råd til å slutte som bonde: – Det er deprimerende Bønder må ta ekstrajobber for å få hverdagen til å gå rundt, tross mangel på melk. Tirsdag kalte landbruksministeren Tine og Nortura inn på teppet. Av Sondre Skjelvik og Sofie Retterstøl Olaisen
Landbruksministeren snur om «ku-mosjonering»: – Kua ville gått heilt bananas Berre ei veke etter at nye krav om lufting av kyr blei innført, lempar landbruksministeren på krava. Av Sofie Retterstøl Olaisen og Adrian Dahl Johansen
Nå må bønder «lufte» kyrne mye oftere: – Dårlig dyrevelferd for kyrne med gjørme opp til knærne Fra nyttår ble det innført nye krav om sier at kyr på bås skal luftes 16 uker i året og få regelmessig mosjon. Bondelaget mener reglene er for uklare. Av Adrian Dahl Johansen, Barbro Andersen og Ola Helness
Regjeringa håpar «magisk» kraftfôr reddar klimaet Regjeringa har talfesta gevinsten frå kraftfôr mot ku-promping. Kritikarar meiner nordmenn heller bør starte med seg sjølve og sin eigen diett. Av Håvard Nyhus
Sommertørken setter sitt preg på potetavlinger En varm og tørr sommer har ført til at flere potetbønder i Troms får avlinger med potetsykdommen skurv. Av Kari Anne Skoglund og Malin Straumsnes