Leder i langrennskomiteen om Johaug-dommen: – Virker uforståelig

Therese Johaug ble tirsdag dømt til 18 måneders utestengelse av CAS. Leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad fra Balsfjord, stiller spørsmål ved dopingreglementet.

Pressemøte etter dopingdom.

Torbjørn Skogstad, Leder i langrennskomiteen i Norges Skiforbund, synes dommen fra CAS er uforståelig.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Dommen fra CAS på 18 måneders utestengelse knuser Therese Johaug sitt håp om å få delta i OL. Leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad fra Balsfjord, reagerer sterkt på dommen.

– Det er mange følelser i dette, og skal jeg være helt ærlig er det både frustrasjon, fortvilelse og sinne, sier Skogstad til NRK.

– Virker uforståelig

Gjennom hele rettssaken har det vært sterke reaksjoner fra Johaug selv, og de rundt henne.

Dom i Therese Johaug-saken.

– Jeg er helt knust. Jeg hadde en drøm om å gå OL, sa Johaug på pressekonferansen tirsdag.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Dommen virker uforståelig. Å få 18 måneder for å gjøre en feil som alle er enige om ikke dreier seg om noen bevisst form for juks, og allikevel så velger CAS å gi en utvidet straff.

– Johaug sier selv at det føles urettferdig, er det noe du sier deg enig i?

– Man kjenner på at det virker urettferdig og uforståelig. Jeg har registrert gjennom hele vinteren at mannen i gata synes det strider mot folks rettsoppfatning, og jeg har hørt erfarne advokater si det samme.

Stiller spørsmål til dopingreglementet

– Mitt spørsmål er om det var dette dopingreglementet var tenkt for. Jeg håper tanken bak det var at det skulle virke på folk som bevisst jukset for å fremme prestasjoner. I denne saken dreier det seg om en tabbe som selvfølgelig aldri skulle ha skjedd, men som skjedde utenfor sesongen og har ikke vært prestasjonsfremmende i det hele tatt.

Skogstad mener at en straff som gjør at Johaug mister to sesonger og OL, er ekstra sterkt med tanke på at en toppidrettsutøver har en karriere på maks 15 år.

Tror du at CAS har vært ute etter å statuere et eksempel her?

– Jeg håper ikke det, vi er nødt til å forholde oss til dommen og jeg kan ikke ha noen annen tro enn at de har brukt regelverket og tidligere dommer for å komme fram til dette.

Skogstad tror dommen krever en enorm omstilling for Johaug som har jobbet hardt og målrettet for OL, og nå ikke får delta. Men tror at hun kan klare å holde prestasjonsnivået oppe.

– Er det noen som kan klare det så er det hun. Hun er knallsterk i hodet og testene som har blitt gjort viser at hun har vært på et høyere nivå i år enn i fjor.

Torbjørn Skogstad

De siste to årene har vært krevende for norsk langrenn, med Martin Johnsrud Sundby som ble utestengt i to måneder på grunn av feil bruk av astmamedisin, og nå Johaug.

– Det siste året har vært veldig vanskelig, det skal selvfølgelig ikke skje, men det er klart det har vært tøft. Det skal vi ikke legge skjul på.

– Hva skjer nå i dagene framover?

– Therese er utestengt og kan blant annet ikke delta på samlinger med oss eller få slik type hjelp, men vi skal ta så godt vare på henne som vi kan, innenfor regelverket, avslutter Skogstad.