Lærlingen mistet kontroll på vogntoget - frifunnet for uaktsomt drap

Den nå 20 år gamle sjåføren mistet kontroll på vogntoget. Én person omkom i ulykken. Aktor ville gi henne 90 dager i fengsel. I stedet ble hun dømt til samfunnsstraff.

Ulykke Hundbergan

Vogntoget kolliderte med to personbiler på det glatte føret på E8i mars i fjor.

Foto: Per Einar Grønmo / NRK

Onsdag 16. april snødde det på E8 ved Hundbergan utenfor Tromsø. Veien var glatt. Den da 19 år gamle sjåføren hadde vært i Tromsø og hentet paller da hun var på vei sørover.

– På vei ut av Tromsø reduserte jeg farten. Jeg fikk mange biler bak meg. Fant ikke noe sted å slippe køen forbi. På toppen før nedoverbakken ved Hundbergan begynte jeg å bremse. Så merket jeg at vogntoget begynte å skli, sa den tiltalte kvinnen da hun forklarte seg i retten tidligere denne måneden.

– Jeg forsøkte å rette opp bilen, men fikk det ikke til. Så lukket jeg øynene. Det var kaos. Det snødde tett. Jeg så ikke biler komme imot. Jeg vet ikke hva som skjedde. Det gikk så fort. Men hørte tre smell og tre rykk i bilen.

Én person omkom i ulykken. Tre ble sendt til sykehuset.

Påstand om 90 dager i fengsel

Kvinnen var tiltalt for uaktsomt å ha forvoldt en annen persons død, og for å uaktsomt ha forvoldt betydelig skade på en annens kropp eller helse. Hun var også tiltalt for å ikke å ha opptrådt hensynsfullt og varsomt i trafikken.

Aktor la ned påstand om at kvinnen skulle dømmes til 90 dager ubetinget fengsel, og inndragelse av førerkortet i tre år. I tillegg la bistandsadvokatene ned påstand om at hun skulle betale totalt 575 000 kroner i erstatning.

I stedet ble kvinnen dømt til 30 timers samfunnsstraff, med en gjennomføringstid på 90 dager for uaktsom kjøring. Og hun mister førerkortet i to år.

Rettssak i Nord-Troms tingrett

Aktor Christian Hanssen og kvinnens forsvarer Odd Robert Aksnes i samtale før rettssaken startet.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Spesiell sak

Aktor i saken, Christian Hanssen, fortalte til NRK at saken var veldig spesiell.

– Kvinnen som førte vogntoget var ung, hun var lærling i en bedrift og hadde begrenset erfaring med å kjøre et tungt kjøretøy på det aktuelle føre, sa Hanssen under rettssaken.

Blant annet mente inspektør i ulykkesgruppa til Statens vegvesen, Kato Hilbertsen, at den unge sjåføren alene ikke kunne stå ansvarlig for at kvalitetene på dekkene hun brukte ikke var forsvarlig.

Forsvarer Odd Robert Aksnes gjorde også et poeng av at sjåføren som lærling ikke hadde fått god nok opplæring av arbeidsgiver før hun ble satt til å kjøre vogntog.

I retten kom det blant annet frem at den aktuelle lærlingebedriften ikke har en opplæringsplan, noe de plikter å ha.

Rettens flertall mente kvinnen hadde gjort feilvurderinger på grunn av hennes manglende opplæring, kunnskap og erfaring. Flertallet mener videre at en del av ansvaret ligger hos dem som hadde opplæringsansvaret.

– Både fordi de ikke sørget for tilstrekkelig opplæring, men også for at de tildelte henne oppdraget uten større tanke på hennes begrensede erfaringer, og uten å ha bedre oppfølging av henne i løpet av dagen, står det i dommen.