Aktor legger ned påstand om 90 dagers fengsel

Aktor i rettssaken mener sjåføren etter dødsulykken i fjor bør dømmes til 90 dager ubetinget fengsel, og tre år uten førerkort.

Ulykke Hundbergan

En person omkom, og tre personer ble sendt til sykehus etter ulykken i mars i fjor.

Foto: Per Einar Grønmo / NRK

Den 20 år gamle kvinnen som kjørte semitraileren som forårsaket dødsulykken på E8 ved Hundbergan i mars i fjor fikk bare to dagers opplæring på kjøretøyet før ulykken.

Det fortalte tiltalte i Nord-Troms tingrett torsdag.

Arbeidsgiveren gikk heller ikke gjennom førerhåndboka med henne. Den inneholder 55 advarsler om bruk av kjøretøyet, også bremsene.

Daglig leder i bedriften og ansvarlig for opplæringa for lærlingen kunne ikke svare hvorfor de ikke hadde gjennomgått førerhåndboka med kvinnen.

En person mista livet og en annen ble hardt skadd da semitraileren hun kjørte fikk sleng, sakset og kolliderte med to personbiler.

Påstand om ubetinget fengsel

Aktor i rettssaken mot sjåføren, mener hun må dømmes til 90 dager ubetinget fengsel samt at hun bør miste sertifikatet i tre år.

Bistandsadvokatene krever at hun betaler en halv million kroner til de etterlatte.

Forsvarer mener at hun bør frifinnes.

Hadde slitt dekk

Ulykkestraileren som forårsaket dødsulykken hadde slitte dekk på trekkvogna. Det fortalte et medlem i ulykkesgruppa i Statens vegvesen i tingretten torsdag.

– Når dekkene er slitt fungerer de mer som meier enn hjul, sa vitnet.

På spørsmålet fra forsvarer Odd Robert Aksnes om hvem som har ansvaret for at kjøretøyet er i forsvarlig stand, svarte inspektør Kato Hilbertsen i ulykkesgruppa.

– Eieren og sjåføren har ansvaret. Men du kan ikke forvente at en lærling skal sjekke dette, sa Hilbertsen.

– Jeg har selv 15 års erfaring som tungtransportsjåfør og har vanskelig for å oppdage det, sa Hilbertsen.

For å forlenge bruken av dekkene var mønstret skåret ulovlig ned i to av de slitte dekkene, kom det fram i retten.

Daglig leder i transportbedriften der kvinnen jobbet, bekreftet at dekkene var skåret.

Den 20 år gamle kvinnen fra Vesterålen hadde vært med og kjørt semitraileren i bare to dager, før hun aleine ble bedt om å kjøre fra Sør-Troms til Tromsø.

Den tiltalte 20-åringen sa i retten onsdag at hun ikke hadde kjørt vogntog på glatt føre tidligere, og at hun følte seg presset til å ta oppdraget.

Forsvarer Odd Robert Aksnes gjorde et poeng i retten i går av at hun som lærling ikke hadde fått god nok opplæring av arbeidsgiver før hun ble satt til å kjøre vogntog.

Selv beskrev den tiltalte ulykka slik:

– På toppen før nedoverbakken (ved Hundbergan) begynte jeg å bremse. Bremsa hele veien. Så merket jeg at vogntoget begynte å skli, sa den tiltalte kvinnen i retten onsdag.