Hopp til innhold

Knallsuksess for «Den 12. mann»: – Det vekker oppsikt at vi stjeler billetter fra «Star Wars»

Flere enn 107 000 har benket seg foran kinolerretet for å få med seg historien om Jan Baalsrud. Trolig øker tallet til 200 000 før årsskiftet.

Den 12. mann/Thomas Gullestad

– Vi ser at filmen samler tre generasjoner i kinosalen, det synes jeg er gøy, forteller regissør Harald Zwart. På bildet ser vi Thomas Gullestad som Baalsrud.

Foto: pressebilde/Nordisk Film

«Den 12. mann» troner på kinotoppen, kun tre dager etter filmen hadde ordinær premiere 25. desember.

– Dette lover godt, for å si det sånn, sier regissør Harald Zwart, som har troen på at filmen snart vil ha blitt sett av 200 000.

Administrerende direktør i Film & Kino, Guttorm Pettersen, sammenlikner filmsuksessen med andre norske filmer som «Kongens nei», «Max Manus» og «Kon Tiki».

– Slike historiske filmer treffer ofte blink. I tillegg er jo denne historien ganske kjent, sier Pettersen, som sier filmen ligger på topp med god margin til andre- og tredjeplassen.

Solgt til utlandet

Selv er regissøren svært fornøyd med mottakelsen av filmen.

– Det er jo mildt sagt overveldende. Folk som har sett filmen forteller at de er rørt, de er slitne, og de er stolte over å være norske. Filmen får folk til å spørre seg selv hva slags menneske de egentlig er, sier Zwart.

Thomas Gullestad og Harald Zwart under innspilling av Den 12. mann

Thomas Gullestad i rollen som Jan Baalsrud, sammen med regissør Harald Zwart.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

«Den 12. mann» handler om Jan Baalsruds legendariske flukt fra tyskerne under andre verdenskrig. Filmen ble spilt inn i Troms sist vinter, og hadde et budsjett på 64 millioner kroner. Rollen som Baalsrud spilles av Thomas Gullestad.

Allerede nå er filmen solgt til flere markeder i utlandet, og det er kun basert på traileren.

– Nå som den er ferdig, og vi ser at filmen stjeler besøkende fra «Star Wars», som også går på kino nå, så vekker jo det oppsikt. Det er absolutt gode muligheter i utlandet, sier Zwart, og legger til:

– Selv om filmen er norsk, så er det en menneskelig og universell historie. Jeg tror at når folk sier filmen har fått dem til å le og gråte, og at spenningen holder gjennom hele filmen, da er det en ganske komplett kinohistorie.