NRK Meny
Normal

HT-ansatte kritisk til teaterets eiere: – Svært uheldig

Fagforeningene ved Hålogaland Teater (HT) reagerer på at eierne av teatret velger å avsette styrelederen en uke før fristen for å søke på stillingen som teatersjef for HT går ut.

Hålogaland Teater (HT)

Ny teatersjef ved Hålogaland Teater skal tiltre 1. januar 2016.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Fristen for å søke på stillingen som teatersjef for Hålogaland Teater går ut 1. september.

– Hålogaland Teater har som mål å være i front med å utvikle scenekunst i Troms og Finnmark. Den usikkerheten som eierne nå skaper blant ansatte og eventuelle søkere til teateret bidrar ikke til dette, skriver fagforeningene i en pressemelding.

Fredag ble det kjent at eierne for teatret, som er Troms og Finnmark fylkeskommuner og Tromsø kommune, ønsker å avsette teatrets styreleder Herman Kristoffersen. De har innkalt til ekstraordinær generalforsamling mandag 24. august.

– Reagerer på måten eierne går frem

Kristoffersen har sagt han mener denne avgjørelsen er politisk motivert.

Herman Kristoffersen

Eierne av HT ønsker å avsette teatrets styreleder Herman Kristoffersen.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

– Vi kan ikke kommentere verken dette eller hvem som bør bli ny leder av styret. Fagforeningene ved teateret reagerer derimot på måten eierne går frem.

Ifølge pressemeldingen er et argument fra eierne at et styrelederskifte er nødvendig for å sikre en god prosess rundt ansettelse av ny teatersjef. Ny teatersjef skal tiltre 1. januar 2016.

– Vår mening er at denne prosessen har vært ivaretatt av nåværende styreleder på en god og åpen måte, hvor de ansatte også har vært involvert.

– Kan skape uro

Fagforeningene ønsker å stille spørsmål til eierne om i hvilken grad de mener en ny styreleder vil kunne påvirke valg av ny kunstnerisk leder på en positiv måte.

– Slik vi ser det kan et uventet og overraskende skifte av styreleder i verste fall skape uro og usikkerhet for eventuelle kandidater til stillingen som ny teatersjef.

Et annet argument fra eierne skal være at de mener ny styreleder bør følge den nye teatersjefen. Fagforeningene mener at styreleder og teatersjef bør tiltre sine perioder annethvert år.

– Da får styreleder mulighet til å bli kjent med teatret før vedkommende skal lede prosessen med å finne ny kunstnerisk leder. Åremål hvor styreleder og teatersjef tiltrer samtidig er svært uheldig, noe Hålogaland Teater har erfart tidligere og som vi mener eierne bør ta på største alvor.

Mener det er for teatrets beste

Fylkesråd for næring, kultur og helse, Line Miriam Sandberg (Frp) i Troms forteller at hun tar oppgaven med å forvalte det hun mener er den viktigste kulturinstitusjonen i landsdelen på alvor.

– Jeg gjør ikke dette ut fra følelser, men for teatrets beste, sier Sandberg til NRK.

Fylkesråden forteller at hun registrerer pressemeldingen, og vil presisere at de er tre eiere som er enige i denne avgjørelsen.

– Vi mener dette er for teatrets beste.

Fagforeningene som står bak pressemeldingen er Norsk Tjenestemannslag, Musikernes Fellesorganisasjon, Skuespillerforbundet og Film- og teaterteknisk forening.