Hopp til innhold

Den påståtte hovedmannen bak rekordbeslagene frykter hevnaksjoner

Han blir sett på som hovedmannen i Nord-Norges største amfetaminsak. I Nord-Troms tingrett forklarte han at han frykter represalier etter å ha forklart seg til politiet.

Odd Rune Torstrup

NETTVERK: Odd Rune Torstrup forsvarer tyskeren som skal være hovedmannen bak innføringen av de store partiene med amfetamin. Han bekrefter at det står et nettverk bak.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Jeg skal forklare meg om de tiltalte i saken, om hvordan jeg stiller meg til tiltalen, om mitt liv i Norge og min økonomiske situasjon.

Tyskeren i 40-årene ser ut som en vanlig familiefar. Tynn i håret, todagersskjegg, grå genser og briller med mørke innfatninger.

– Men jeg ønsker ikke å forklare meg om nettverket som står bak innføringen av disse partiene med amfetamin, sier han.

Han har innrømmet å ha stått bak innføringen av totalt 87 kilo amfetamin fra Tyskland til Tromsø høsten 2016 og høsten 2017.

I tiltalen blir han fremstilt som hovedmannen bak innføringen av rekordbeslaget. Han er også tiltalt for å være en del av et større nettverk, under den såkalte mafiaparagrafen.

Og det er nettopp dette nettverket han frykter.

Hevnaksjoner

Statsadvokat Hugo Henstein fortalte i sin innledning at tyskerens forklaring spiller en viktig rolle i saken.

– Det var han som sa at de 66 kiloene amfetamin vi fant på et hotell i Tromsø var en del av et parti på totalt 70 kilo. Det var han som fortalte oss om partiet på 17 kilo amfetamin som kom til Tromsø høsten 2016, og han har gitt oss informasjon om alle de andre tiltalte, sa Henstein.

Det er denne informasjonen den tyske mannen frykter kan få konsekvenser.

– Jeg har to døtre. Jeg frykter for hevnaksjoner mot meg selv og min familie i Tyskland, etter at jeg har forklart meg for politiet og her i retten, sier mannen.

– Jeg ønsker heller ikke å forklare meg mer om dem som står bak dette, fordi jeg ikke vet nok om dem. Jeg vet ikke om det er én eller flere personer, sier han.

Mannen erkjenner straffskyld ut fra tiltalen, men erkjenner ikke å ha hatt en ledende rolle i innføringen.

– Naturlig at det er et nettverk

En av mannens to forsvarere, Odd Rune Torstrup, forteller at tyskerens frykt er naturlig.

– I de fleste narkosaker er det et apparat bak det hele. I alle fall når det er snakk om så store mengder som dette. Når du forklarer deg så grundig for politiet som min klient har gjort, er den frykten han kjenner på naturlig, sier Torstrup.

Hvorfor har det vært så viktig for din klient å legge alle kortene på bordet?

– Han har alt å tjene på det, blant annet med tanke på straffeutmålingen, og ønsker å forklare seg så godt som mulig, sier Torstrup.

Deler av beslaget

66 KILO: Under en seng på Ami hotell i Tromsø fant politiet i Tromsø 66 kilo amfetamin pakket i kilospakninger høsten 2017.

Foto: Politiet

Undercover-agenter og avlytting

Det er satt av en måned til saken i Nord-Troms tingrett. Under første dag av rettssaken fortalte statsadvokat Hugo Henstein litt om bevisene de har tenkt å legge frem.

Blant annet skal retten få innsikt i avlytting politiet har gjort av mobiltelefonene til de tiltalte. I tillegg skal en undercoveragent fra politiet forklare seg.

Henstein kunne også vise bilder av bilen de mener ble brukt til å smugle inn 70 kilo amfetamin fra Tyskland til Tromsø, via Kilpisjärvi i Finland. Bilen var bygd om med et skjult rom som rommet 142 liter.

Følg rettssaken her:

Henstein

MANGE BRIKKER: – Denne saken er fragmentert. Forklaringene til de tiltalte vi forklare, og bevisene fra avlyttingen har vi vært nødt til å hente litt her og litt der. Det viktigste for oss er å gjøre så godt vi kan for å gi et helhetlig bilde av denne saken, sier statsadvokat Hugo Henstein.

Foto: Petter Strøm / NRK