NRK Meny
Normal

Fattige familier skal få hjelp

Harstad kommune gjør ikke nok for å bekjempe fattigdom. Det mener Lasse Høe i Miljøpartiet de grønne, som vil ha på plass en kommunal plan for fattigdomsbekjempelse.

Flere fattige barn i Norge

Hvert tiende barn i Norge lever i fattigdom.

Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX

Kommunestyrerepresentant i Harstad, Lasse Høe ser med uro på at barnefattigdommen i Norge er tredoblet siden årtusenskiftet. Det samme gjør SV i Harstad. Men fortsatt har ikke Harstad kommune en overordnet plan for hvordan man skal bekjempe fattigdom.

– Det er store forskjeller i samfunnet, og Harstad er intet unntak. Vi må få synliggjort hvor vi har utfordringer, hvem det er som sliter, og hvilke tiltak som må til for å hjelpe de som har problemer. Arbeidet med dette har stoppet opp, og vi ønsker å få på plass en slik plan så fort som mulig, sier Høe til NRK.

Stadig flere fattige barn

Barnefattigdom her til lands er tredoblet siden årtusenskiftet. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at hvert tiende barn i Norge lever i fattigdom. I Norge er folketallet nå i overkant av 5,2 millioner mennesker, og 22 prosent er barn.

I Norge er halvparten av barna som lever i husholdninger med lav inntekt, innvandrerbarn.

Barn fra ikke innvandrerfamilier som lever under fattigdomsgrensa i Norge utgjør 5,4 prosent, ifølge SSB.

Tar selvkritikk

Maria S. Fjellstad

Varaordfører i Harstad, Maria S. Fjellstad (V) lover bedre kår for fattige familier.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Varaordfører i Harstad, Maria S. Fjellstad (V) var selv med på å fremme forslag om fattigdomsbekjempelse i 2014. Hun tar selvkritikk på at de ikke har fått på plass en overordnet plan mot fattigdom i kommunen. Likevel mener hun politikerne har gjort grep for å hjelpe familier med dårlig økonomi.

– Vi har blant annet redusert treningspriser for barn, og vi har fått på plass ferietilbud til familier med dårlig økonomi.

Fjellstad er likevel glad for påminnelsen, og lover at det skal bli fortgang i arbeidet med en overordnet plan for å bekjempe barnefattigdom i Harstad kommune.

Torsdag er det kommunestyremøte i Harstad. Der foreligger det to interpellasjoner om hva som skal gjøres i forhold til fattigdomsbekjempelse, fra henholdsvis Miljøpartiet de grønne og SV.