Hopp til innhold
En bamse på Fattighuset i Oslo
Foto: Vilde Helljesen / NRK

Barnefattigdom i Norge

Oppsummert

En av ti norske barn vokser opp i fattigdom, viser tall fra Bufdir oppvekstrapport for 2017.

NRK Detektor har faktasjekket tallene. Det finnes ingen offentlig fattigdoms-statistikk i Norge, men oversikter over lavinntektsfamilier.

 • Nedgang i familier i lavinntekt

  Andelen familier med dårlig råd i Oslo går ned for tredje år på råd.

  Det viser nye tall fra SSB.

  I 2020 levde 17,2 prosent av barna i Oslo i lavinntektsfamilier.

  Grensa for lavinntekt er familier som tjener under 60 prosent av vanlig lønn.

  Men det er store forskjeller internt i byen. I Stovner bydel gjelder det nesten en tredjedel av barna, i Vestre Aker bare fem prosent.

 • Flertall vil øke barnetrygden

  En ny undersøkelse om barnefattigdom viser at 60 prosent av nordmenn vil øke barnetrygden. 1000 personer deltok i undersøkelsen, som er utført av Respons Analyse på vegne av Redd Barna.

  Ifølge siste tall fra SSB, fra 2019, bor 11,7 prosent av norske barn i dag i «husholdninger med vedvarende lav inntekt». Undersøkelsen viser at folk flest undervurderer hvor mange barn som lever i fattigdom i dag. Det er 15 prosent flere fattige barn enn det folk flest tror.

  – Det er alvorlig at mer enn ett av ti barn vokser opp i fattigdom, og at det har vært en tredobling de siste 20 årene. I tillegg tror vi det største sjokket vil komme neste år, når vi får tallene for korona-året 2020. Krisen har rammet ulikt, sier Birgitte Lange i Redd Barna til E24.

 • SV reagerer på fattigdomsutspill

  SVs Kari Elisabeth Kaski mener statsminister Erna Solberg bortforklarer når hun legger skylden for barnefattigdom på en økende flyktningstrøm. Kaski mener at istedenfor å kutte i skatten til de rikeste, kan regjeringen øke barnetrygden så det monner.

  Finansdebatt på Stortinget
  Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
 • Solberg varsler flere fattige barn

  Statsminister Erna Solberg varsler at antallet fattige barn i Norge kommer til å øke de neste årene. – En del av dem som kom flyktningstrømmen i 2015 og 2016 kommer ut i jobb rett etter introduksjonsprogrammet, men en del trenger mer kvalifisering.

  Erna Solberg besøker Blåkors i Kristiansannd
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no