NRK Meny
Normal

Får millioner for å selge lyden av Nord-Norge til utlandet

Anneli Drecker, Violet Road og Cazadores lanseres i utlandet, med halvannen millioner kroner fra Innovasjon Norge i ryggen.

Cazadores, Anneli Drecker og Violet Road

Tromsø-artistene har fått pengestøtte fra Innovasjon Norge til plateslipp og turnering i blant annet Tyskland, England og Danmark.

Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix, Audun Braastad/NTB Scanpix, Marius Fiskum/Pressebilde

Anneli Drecker er i gang med å forberede søndagens konsert hjemme i Tromsø sammen med NOSOs Kammerorkester. På programmet står musikk fra plata «Rocks & Straws» som Drecker ga ut i vår.

Snart tar hun platen utenlands, hun har nemlig fått en halv million kroner fra Innovasjon Norge.

Anneli Drecker

Tromsø-artisten Anneli Drecker er aktuelt med plata «Rocks & Straws».

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg har lyst å ta «Rocks & Straws» til utlandet fordi jeg føler at både musikken og teksten har potensial til å nå utover Norge sine grenser. Tekstene til Arvid Hansen er kjempesterk, og jeg ser ingenting i veien for det er hav, sjø og måser overalt.

– Vært målet fra dag én

Det er ikke bare Anneli Drecker av artister fra Tromsø som får penger fra Innovasjon Norge til utenlandslansering. Violet Road har allerede vært i Danmark for å vise seg fram, og planlegger det samme i Sverige.

Cazadores tar sin splitter nye plate til Tyskland, Østerrike og Sveits.

– Vi har laget en plate som vi er veldig fornøyd med, og da er det et mål for oss som artister å nå ut til flest mulig mennesker. At Innovasjon Norge i dette tilfellet har troen på det er inspirerende og hyggelig, men det har vært en målsetting for vår del fra dag én, sier gitarist Lasse Lauritz Pettersen.

Vil selge Norge til utlandet

Så langt i år har Innovasjon Norge i Troms delt ut nærmere 10 millioner kroner til kulturelle formål. Å gi støtte til lokale artister med utenlandsambisjoner er helt naturlig, sier prosjektleder Knut Perander.

Knut Perander, konst. musikkfestukedirektør

Prosjektleder i Innovasjon Norge, Knut Perander.

Foto: Bjørn Tore Pedersen

– Det er en del av oppgaven vår å selge Norge til utlandet. Det gjør vi innenfor mange forskjellige områder. Å lanseres i utlandet er en viktig del av utviklingen for en artist. Det er også viktig for å skape bærekraftige bedrifter, i dette tilfellet band, som får ekstra bein å stå på.

– Men er det ikke et lite nåløye man må komme gjennom når man skal satse i utlandet?

– Hvis det hadde vært lett og de kunne gått rett til dekket bord, så kunne de finansiert det selv. Vi må være med å ta en del av risikoen. Når vi har troen på ting må vi være med på det, sier Perander.

– Noe å leve opp til

Snart går altså turen utenlands for både Violet Road, Cazadores og Anneli Drecker, som totalt har fått halvannen millioner kroner fra Innovasjon Norge.

En uvurderlig støtte, mener Drecker.

– Personlig synes jeg det er storartet. Jeg er veldig takknemlig både for pengestøtten fra dem og Sparebanken Nord-Norge. Klart at da har man litt å leve opp til også.