Hopp til innhold

Da demenspasientene fikk tegne kom glemte historier frem

I to uker har kunstnerne Are Andreassen og Kurt Edvin Blix Hansen reist rundt til sykehjem. Da de demenssyke pasientene fikk skape egne bilder, kom glemte historier frem.

trykk

Are Andreassen ville ikke ta bilde av de demenssyke han laget kunst sammen med, men har delt flere av kunstverkene på sin facebookside.

Foto: Privat

Are Andreassen

– Også fagfolk er interessert i måten vi har jobbet på, forteller Harstad-kunstner Are Andreassen.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Ei historie som jeg spesielt husker er ei gammel dame som var langt borte i sin egen verden, men plutselig begynte hun å tegne på linoplaten med en spiss blyant. Hun tegnet en firkant i det ene hjørne og videre opp gikk det en linje som bøyde seg mot venstre og en strek på toppen, forteller Harstad-kunstner Are Andreassen til NRK.no.

I to uker har han og kunstnerkollega Kurt Edvin Blix Hansen besøkt sykehjem i Nordland og latt pasientene få lov til å lage sine egne bilder.

Andreassen regnes som en av landets fremste grafikere, og ved hjelp av linoplater og en liten trykkpresse, fikk han historier fram fra sinn som hadde begynt å glemme.

Dattera begynte å gråte

– Etterhvert som den eldre kvinnen tegnet, så kom historien. Vi jobbet fram bildet, som viste veien hun pleide å gå til brønnen. Hun hadde båret mye vann i sin ungdom. Og streken på toppen av bildet viste kalvegjerdet der hun pleide å stoppe og hvile, for der var det så god utsikt, sier Andreassen.

Kvinnens datter var på besøk mens bildet ble laget og hun begynte å gråte da hun hørte historien moren fortalte. Det var nemlig første gang hun hadde hørt historien.

Tilbudet er en del av den kulturelle spaserstokken, og Andreassen er overveldet av de gode tilbakemeldingene han har fått.

linopresse

Are Andreassen og Kurt Edvin Blix Hansen besøkte flere kommuner i Nordland.

Foto: Privat

Første gang med eldre mennesker

– Også fagfolk er interessert og vil høre historiene vi har samlet og måten vi har jobbet på. Jeg tror ikke det har vært gjort så mye undersøkelser på akkurat det å bruke bilder og dialog på denne måten, sier Andreassen.

Andreassen har i mange år brukt dialog med mennesker som del av sitt arbeid med kunst.

På utstillinger og på skoler har han snakket med mennesker i ulike aldre, og sammen med dem laget bilder med grafikkpresse og linoplater.

– Eksperter på å unngå døden

Rundturen på sykehjem i Nordland er hans første dialog med eldre mennesker.

– Det er jo velkjent at glemte minner strømmer på når mennesker med demens for eksempel hører musikk. Derfor var jeg veldig spent da jeg reiste rundt. Jeg har hatt mange sterke møter med de eldre, sier Andreassen til NRK.no.

– Jeg møtte slutten av livet på en måte som jeg ikke er vant med. I vår vestlige kultur er vi eksperter på å unngå den delen av livet. Historiene jeg fikk høre rørte meg i sjela, sier Harstad-kunstneren.