Hopp til innhold

Lengsel, hva er det?

Lengsel, ja, hva er lengsel og hva lengter han etter, Are Andreassen. Grafikeren, født i Tromsø, oppvokst i Harstad, og som nå bor og jobber som grafiker på Fleinvær, i Gildeskål.

Created by InfoDispatcher

Se video fra utstillinga. Foto: Martin Mortensen

Lørdag er det åpning av utstilling på Galleri Nord-Norge i Harstad, i byen han vokste opp i.

– Det er sterkt å være tilbake, sier Are. Han går trappa opp til 2. etasje i galleriet. Her var stupebrettet, den gang galleriet var svømmebasseng for byen.

Han kan ikke glemme lørdagenes badedager, da Davidsen, en anleggsslusk som stod med sin velbygde kropp på 3-meter'n, klar for svalestup.

Are Andreassen, grafiker

Are Andreassen er tilbake i hjembyen.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Han vesste det, sier Are på sin harstaddialekt, at alle fulgte med. Jeg glemmer aldri lyden av stupebrettet da det vibrerte i det han tok av og stillheten før det store plasket. Det var eventyr det. Det er godt å være hjemme i byen som har prega meg og min ungdom. Her vokste jeg opp med fæstspellan og Harstad amatørteater.

Lengsel etter urørt natur

Kanskje er utstillinga et svar på det, lengsel etter en urørt natur. En natur uten forsøplinga.

Bildene er i alle fall hav med horisonter, fjell og farger. Språket han bruker formidles med eldgamle tekniker som etsing, tresnitt og trykk.

Det hele settes sammen til nye uttrykk i moderne fotomontasjer, der overgangen fra maleri til foto viskes ut. Nå bruker han også digitalt jetprint, der også noen enkle penselstrøk bidrar til sterke inntrykk.

– Vi må ikke glemme, memento mori

– Kunstnerens lengsel er en ting. Men vi skal heller ikke glemme, sier Are og viser til to kistelokk på veggen. Ja, han kaller dem det naboen på Fleinvær. Memento Mori I og II er tittelen på verket. En blanding av treskjæring og maleri.

Det latinske uttrykket skriver seg fra latin, sier Are og henviser til de seierrike keisere som lot seg hylle i triumftog gjennom Roma.

Are Andreassen

Memento Mori, ikke glem. Et av verkene til Are Andreassen

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Bak gikk en slave med laurbærkransen og sa Memento mori, memento mori, husk døden, husk døden, så at han ikke skulle ta helt av. Og noen ganger skulle jeg ønske at det gikk en sånn slave bak, for eksempel Statoildirektører, som skryt av kor mye olje dæm har funne.

– Vi veit jo at å ta opp all den olja, går det meste av natur og klima til hælsika. -Så derfor har jeg laga Memento Mori. Det er ett av i alt om lag 50 verk som henger på veggene i Galleri Nord-Norge nå. Det er ni år siden sist han stilte ut i Harstad.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark