NRK Meny
Normal

Flom gir tomme butikkhyller

Den ene pakken egg som var igjen i butikkhyllene i Bangkok, viste seg å være knust. Andrea Hegdahl Tiltnes er blant dem som rammes av flommen i Thailand.

Egg i Bangkok

Tomme hyller viser at leveringen av mat i Bangkok rammes av flommen nord i landet. Eggene i pakken viste seg å være knuste.

Foto: Andrea Hegdahl Tiltnes

Tiltnes er opprinnelig fra Steinkjer, men hun og samboeren Nareas Sae-Khow har bodd og jobbet som journalister i Tromsø i flere år. Nå bor de i Thailand, og begynner å merke flommen som har nådd hovedstaden Bangkok.

Søndag skrev Tiltnes følgende på Facebook:

«Hurra, en pakke egg igjen tenkte jeg. Men alle var selvfølgelig knust. Rart å se tomme butikkhyller, bilder av folk som må bruke båt i gatene lenger nord i byen, og satellittkart hvor hele sentrale Thailand ser ut som en diger innsjø. Nå har det begynt å regne her i Bangkok igjen også.»

– Det er veldig ille, og ringvirkningene kommer til å bli helt enorme. Ødeleggelsene er store. Matvareprisene har allerede begynt å stige, og rismarker er skylt bort, og fabrikker stengt på grunn av flom, så det tar nok tid før ting er som normalt også etter flommen, sier Tiltnes til NRK.no.

Du kan følge de to journalistenes opplevelser i Thailand på deres blogg Østenposten.

Ukevis

Flom i Bangkok

Flommen rammer nå nordlige deler av Bangkok, som her i Rangsit.

Foto: Anniken Sandvik

Flommen i Thailand har vart siden i sommer, men de siste dagene har den også nådd hovedstaden Bangkok.

– Vi merker at det er tomt i butikkhyllene, men har ikke opplevd noe av flommen selv ennå. Situasjonen er skikkelig ille, men vi har det uforskammet bra. Vi bor rett ved elva, men sør i byen. Det er i nord og øst de verste oversvømmelsene har vært til nå, sier Tiltnes.

Rundt blokka der de bor, er det nå veldig mange biler. Folk har flyttet dem dit, i håp om at de står trygt.

Tidligere denne uka ble det klart at enkelte deler av hovedstaden må ofres for at andre skal kunne reddes. Innbyggerne i Bangkok er rasende på myndighetene.

Delte ut mat og vann

Andrea Hegdahl Tiltnes

Andrea Hegdahl Tiltnes forteller at vannet kom raskt. Folk i Bangkok setter fra seg bilene sine på tørre steder, som for eksempel opphøyde motorveier.

Foto: Nareas Sae-Khow
Anniken Sandvik

Anniken Sandvik har bodd i Bangkok i to år. Nå skal hun til Vadsø for å jobbe som journalist.

Foto: Privat

Også Anniken Sandvik er rammet av matmangelen og vannet. Hun har de siste to årene tatt en master i sørasiatiske studier i Bangkok, men flytter til Vadsø om noen uker for å jobbe for avisa Finnmarken.

Du kan lese om Sandviks liv i Thailand på bloggen hennes.

Søndag følte hun at hun måtte gjøre noe, og meldte seg som frivillig ved Røde Kors-senteret.

– Jeg ble gæren av å bare sitte her uten å hjelpe til, og jeg fikk være med en lastebil ut for å levere varer til de flomrammede. Hele dagen ble tilbrakt på lasteplanet for å dele ut vann, boksmat og søtsaker, sier hun til NRK.

LES OGSÅ:

Desperate

Flomrammede står i kø

Folk sto i kø for å få mat og vann fra Røde Kors.

Foto: Anniken Sandvik

Der så hun noen som hadde vann helt opp til halsen, andre brukte kjøleskap eller bildekk som båt.

– De er desperate etter mat og vann. Det var lange køer med voksne, barn og gamle. Alle trenger hjelp. Det var fantastisk å kunne bidra, og det var sterkt å se at folk holder motet oppe, sier Sandvik.

De siste 4-5 dagene har befolkningen i Bangkok også merket flommen i landet. Også Sandvik har merket at det blir stadig tynnere i butikkhyllene. Tørrmat, nudler, suppe og vann er det lite av. Noen steder er det også rasjonering.

Hun er glad hun fikk gjort noe.

– Man kan sitte foran PC-en og se bilder av flommen og syns at det er fælt, men det blir annerledes når man ser alt vannet med egne øyne, sier hun til NRK.

LES OGSÅ: