NRK Meny
Normal

Flommen i Thailand skremmer vekk turistene

Flomsituasjonen i Thailand forverres og har nå spredt seg til hovedstaden Bangkok. Vannmassene fører til enorme tap for den thailandske turistnæringa.

Siden regntida starta for tre måneder siden, har bilder av ødelagte thailandske hjem og skremte beboere som vasser i vannmasser prega nyhetsbildet.

Mange som har planlagt ferieturer til Thailand i disse dager, har lagt vekk kofferten og avbestilt reisen. Dette fører til store tap for de mange som jobber i landets turistnæring, som i utgangspunktet er kraftig svekka.

Thailands vennlige turistimage fikk ei ripe i lakken etter de voldelige demonstrasjonene i Bangkok 2008, og førte til en kraftig nedgang i antall turister.

Krise i turistnæringa

Foreninga for thailandske reisebyrå (ATTA) rapporterer at antall nye reisebestillinger har falt med nesten 70 prosent sammenlikna med det vanlige nivået denne måneden, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Samtidig melder turismemyndighetene i landet at kanselleringsraten har nådd 25 prosent.

– Flere og flere kanselleringer kommer inn, forteller visesjef for turistmyndighetene, Sansern Ngaorungsi, til AFP.

Flommen har tatt flere enn 300 menneskeliv, og berører millioner av mennesker i Thailand. Områdene nord og sentralt i landet er verst berørt, mens de største turistattraksjonene, blant annet Phuket og Phi Phi, har sluppet unna i første omgang.

Ber innbyggerne redde ut eiendeler

Flommen i Thailand berører 27 av de til sammen 77 provinsene i landet.

Nå frykter myndighetene for den lavtliggende hovedstaden Bangkok, som huser 12 millioner mennesker og er mellomstasjon for store deler av transporten i Thailand. Flomvannet har allerede nådd bebodde områder nord i byen.

Myndighetene sa i forrige uke at de hadde kontroll over situasjonen i Bangkok. Nå innrømmer statsministeren at de ikke har greid å hamle opp med flommen, som hvert øyeblikk vil skylle inn over hovedstaden.

Statsminister Yinglick Shinawatra ba i dag flere millioner nervøse Bangkok-innbyggere om å flytte sine eiendeler i sikkerhet i høytliggende områder.

– Men de bør ikke få panikk. Dette er bare en del av forberedelsene, sa hun, og beskrev krisa som overveldende.

Singapore har advart sine borgere mot å reise til den thailandske hovedstaden med mindre det er høyst nødvendig, og turoperatører i Kina kan fortelle at antall reiser til Thailand har falt drastisk etter at de advarte mot reiser til «smilets land».

Det norske utenriksdepartementet har ikke endret sine reiseråd for Thailand, men har en oppdatert situasjonsbeskrivelse og råd til reisene på sine nettsider.

– Skjønner at de er redde

Markedsføringssjefen for et stort luksushotell i Bangkok forteller at hotellkjeden han jobber i allerede har tapt mer enn en halv million dollar på grunn av alle kanselleringene. Hotellkjeden har til sammen 20 hotell i hovedstaden.

– Ingen vil komme til Bangkok. Vi overlesses med kanselleringer, sier markedsføringssjefen til et stort luksushotell i byen, til AFP.

Andre hoteller prøver seg på motsatt strategi, ved å berolige gjestene med at Bangkok vil komme velberga fra flommen.

– Det vi prøver å fortelle våre gjester, er at Bangkok kan slippe unna den verste krisa. Men vi kan forstå at folk er bekymra, sier Annabelle Daokaew, PR-sjef for Four Season-hotellet i Bangkok

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt