NRK Meny
Normal

Etterlyser mer støtte fra skolen

Til tross for advarsler om at det vil være en stor belastning å følge rettssaken mot Anders Behring Breivik, er ikke AUFs fylkesleder i Finnmark i tvil. Hun etterlyser mer støtte ifra skolene.

Tuva Svendsen

Tuva Svendsen (17), fylkesleder i AUF Finnmark, sier at det er vanskelig å forberede seg på den kommende terrorrettssaken, men at hun ikke er i tvil om at hun skal følge den.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Nesten tretti ungdommer fra Finnmark direkte berørt av tragedien på Utøya. AUFs fylkesleder i Finnmark, Tuva Svendsen (17), savner mer støtte fra skolene når rettssaken starter.

– Jeg skulle ønske at det var en person på skolen som hadde spurt hva jeg trenger i forhold til rettsaken. Jeg skulle ønske noen var mer på tilbudssiden, sier hun.

Blomster på brygga ved Utvika Camping for ofrene etter massakren på Utøya (i bakgrunnen)

Blomster på brygga ved Utvika Camping for ofrene etter massakren på Utøya (i bakgrunnen)

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Scanpix

– Blir skummelt å følge rettsaken

Tuva Svendsen fra Karasjok overlevde massaskren på AUFs sommerleir på Utøya. 17-åringen fra Karasjok ble i vinter ny leder for Finnmark

Kommende mandag setter hun seg i tingrettssalen i Alta for å være med på starten av den 10 uker lange rettssaken hvor Anders Behring Breivik står tiltalt for 77 drap.

Hun tror det blir ufattelig å høre massemorderens forklaring i retten om hvorfor han drepte 77 mennesker i Oslo og på Utøya. Nå håper hun skolen kan hjelpe henne gjennom rettssaka som starter mandag.

– Jeg tror det blir tungt, men jeg er ikke tvil om at jeg ikke skal klare det. Det blir skummelt, men jeg føler det er riktig å være der, sier hun.

Følger rettssaken fra Alta

På en storskjerm i Alta tingrett vil hun mandag få se drapsmannen og høre hans egne ord om ugjerningene.

I fem dager skal han forklare hvorfor og hvordan han drepte for fote.
I tingrettssalen er det gjort plass til 48 personer; pårørende, overlevende og helsepersonell.

Video Tuva Svendsen, livet etter Utøya.

Tuva Svendsen (17), forteller om livet etter Utøya.

Skole legger til rette

Rektor Inger Persen ved Alta videregående skole, har et apparat klart for å hjelpe elever som skal følge rettssaken. En rådgiver har jobben med å hjelpe til med praktiske problem.

– Det er mange som føler seg berørt, de som var på Utøya men også de som hadde venner som var der. Vi prøver å legge til rette så godt vi kan, sier hun.

Rektor advarer mot å følge rettssaken

Dette er noe Tuva savner. Karasjok AUF hadde 12 stykker på Utøya. Flere går på Samisk videregående skole.

– I forhold til skolen så skulle jeg ønske at det var noen som spurte hva jeg trengte i forhold til skolegang, fravær eller om jeg har det tungt, sier hun.

Selv om samisk videregående i Karasjok også har et lignende apparat på beina, er rådet fra rektor Jon Åge Somby er at de helst ikke bør være med på rettssaken. Belastningen både psykisk og faglig kan bli for stor.

– Det er sagt på de møtene vi har deltatt i at man ikke må rippe opp i det som har skjedd på Utøya og ikke bør følge rettssaken hver dag. Det vil rippe opp i minnene igjen, sier han.

Han forstår godt Tuva Svendsens etterspørsel etter mer oppfølging fra skolen.

– Jeg er helt enig med Tuva, men departementet sier at det normale regelverket skal følges. Det er begrenset hvor mye vi kan tilrettelegge. Vi prøver det som er mulig, sier han.