Hopp til innhold

- Terror-saken kan gi alvorlige traumer

– Utøya-ofre kan ta stor skade av å følge rettssaken mot Anders Behring Breivik. Senter for Krisepsykologi fraråder ofrene å følge rettssaken.

Utøya

Overlevende etter Utøya kan oppleve å gjenoppleve traumer hvis de følger rettssaken mot Anders Behring Breivik

Foto: Scanpix

– Rettssaken kan føre til at de som var til stede på Utøya gjenopplever de reaksjonene de hadde like etter hendelsen.

Det forteller Trond Lutnæs, fylkeslege i Hedmark.

– Barn under 16 år bør ikke se rettssaken

Overlevende bør revurdere å følge rettsaken

Kommuneoverlege Hege Raastad Basmo og fylkeslege Trond Lutnæs sier overlevende etter Utøya må vise forsiktighet med å følge rettssaken.

Foto: Kurt Sivertsen / NRK

Nærmere 130 personer skal få adgang til å følge terrorrettssaken direkteoverført på storskjerm i Hedemarken tingrett. Fylkeslegen ber alle vurdere nøye om de skal følge overføringen i sin helhet.

– Den delen av rettssaken med detaljerte bilder og forklaringer fra de mest traumatiske hendelsene vil vekke vanskelige minner for dem som var på Utøya.

Senter for Krisepsykologi sier at ingen under 16 år bør se rettssaken, og fraråder også alle mellom 16 og 18 år å være til stede ved direkteoverføring. Fylkeslegen råder pårørende til få et resymé av saksgangen fra sin bistandsadvokat.

Kriseteam i tingretten

Kommuneoverlege i Hamar, Hege Raastad Basmo forsikrer om at de som følger rettssaken fra Hedmarken tingrett blir tatt vare på:

– Vi tar høyde for de ulike reaksjonstypene som kan oppstå hos tilskuerne. Vi etablerer rom for dem som får behov for å skjerme seg, og et kriseteam vil hele tiden være til stede.

– Rettssaken en forutsetning for å komme videre

Lederne Hamar AUF, Dennis Olsen, og leder i Stange AUF, Anders Nysæther, tror vitneforklaringene fra Utøya kan bli tøffe for mange som opplevde terroren på nært hold.

Men AUF-lederne mener rettssaken blir viktig i jobben med å komme seg videre etter tragedien:

– Den tryggheten med at Breivik får en dom og forhåpentligvis aldri slipper ut igjen blir viktig for de fleste av oss.