Hopp til innhold

– Alle som tar fagbrev får jobb

LENVIK (NRK:) Joakim Karlsen (21) tok fagbrev som yrkessjåfør i januar og gikk rett ut i fast jobb.

yrkesfag i vinden

Joakim Karlsen stortrives bak rattet i en av Cominor sine busser.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Totalt i Troms ble det tatt 800 fagprøver i fjor.

– Nå skal jeg kjøre til Svanelvmoen og møte en buss som skal videre til Grunnfarnes. Så er arbeidsdagen ferdig, sier 21-åringen fra Senja.

I bussen, som står parkert ved Kunnskapsparken på Finnsnes, sitter det en del skoleunger og ungdommer. Cominors nye bussjåfør har allerede blitt et kjent fjes blant flere av passasjerene.

– Ja, det er rett buss, for jeg kjenner igjen sjåføren, roper en liten guttunge, før han klatrer opp trappene med ranselen på ryggen.

yrkesfag i vinden

Joakim er bare 21 år, og blant de yngste yrkessjåførene i landet. 12. januar i år tok han fagprøven.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Valgte riktig

For Joakim Karlsen var det å velge sjåføryrket et riktig valg.

– Jeg syntes det hørtes spennende ut. Ingen av vennene mine har prøvd det, og jeg ville prøve noe nytt. Og jeg trives kjempegodt. Det er en rein jobb, og jeg møter mange nye folk hver dag. Det liker jeg, sier Karlsen.

At han nå er ferdig utdannet, har ennå ikke gått helt opp for han.

– Men nå når jeg er ferdig med lærlingtida og jeg har fått fagbrevet, er jeg også godt fornøyd med lønna. Enda flere burde prøvd seg på yrkesfag.

Fagbrevet fikk han høytidelig overrakt på en tilstelning i Kunnskapsparken onsdag kveld. Da var alle de som tok fagbrev eller svennebrev etter påske i fjor, invitert til en seremoni.

yrkesfag i vinden

Mange ungdommer, men også flere voksne midttromsværinger tok fagbrevet i 2015.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Alle får jobb

May-Tove Grytnes leder Opplæringskontoret for offentlig sektor i Troms, og leder også opplæringskontorenes nettverk. Hun mener ungdom er smartere enn voksne i måten de ser på yrkesfagene.

– Det er vi voksne som snakker om at statusen til yrkesfagene ikke er god nok. Femti prosent av ungdommen i dag søker på yrkesfag. Det viser at de har forstått at yrkesfag er viktig. Da må de også få gode læreplasser ute i bedriftene, og heldigvis ser vi en bedring der, sier hun.

Før reform 94, som ga alle ungdommer rett til videregående opplæring, var det karaktersnittet som avgjorde utdanningsmulighetene. Da var det ofte slik at de mest skoleflinke gikk allmennfag, mens resten gikk yrkesfag. Slik er det ikke lenger, ifølge Grytnes:

– Det er mange kloke hoder innafor yrkesfag, og de har et enormt arbeidspress i skoletida si. Men de er ettertrakta. Alle som tar fagbrev, får seg jobb etterpå, hevder Grytnes.

yrkesfag i vinden

May-Tove Grytnes mener ungdom har skjønt det de voksne ikke har skjønt: At yrkesfag er «in».

Foto: Linda Pedersen / NRK

Trenger flere indianere

Innafor helsefag er det stor etterspørsel etter flere fagfolk. Det samme gjelder bygg og anleggsbransjen.

– Det Norge trenger nå, er fagarbeidere med en god plattform å stå på. Vi har vært for gode til å ta bachelorer og mastergrader. Men det er ikke flere høvdinger vi trenger, vi trenger flere indianere, sier Grytnes.

Onsdag holdt hun tale til de ferske fagfolkene i Midt-Troms.

– Vær stolt av fagbrevet ditt, sa hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark