NRK Meny
Normal

Ambisiøse mål om lærlingplasser til alle

Fylkespolitikerne i Østfold har satt seg som mål at det skal skaffes lærlingplasser til alle som trenger det. Denne høsten står 339 unge uten plass.

Holman Gorges tok fagbrev på tirsdag

Holman Gorges er glad han fikk muligheten til å ta fagbrev.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Valglogo

NHO i Østfold synes derfor det er et ambisiøst mål

– Næringslivet i Østfold tror ikke alle får lærlingplass neste år. Å få alle ut i praksis krever mer enn store mål og visjoner, sier regiondirektør i NHO-Østfold, Espen Evensen.

Ungdommen må også ta ansvar

Holman Gorges er ferdig nyutdannet bilmekaniker. Fagprøven bestod han med glans tirsdag denne uken. Men at det skulle gå veien, trodde han nesten ikke selv en periode, for det var vanskelig å få lærlingplass.

– Fagbrevet åpnet muligheter: Et yrke å jobbe med i framtiden, en vei til å leve videre, sier han.

Gorges er klar på at ungdommene selv må ta ansvar:

– Gå og lever søknader, helst personlig. Ikke bare ring, er rådet hans.

Har vedtatt at alle skal ha plass

Elin Tvete

Elin Tvete har som må at alle skal få lærlingplass neste år.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

339 lærlinger stod uten en læreplass ved årets skolestart i Østfold. Får fylkespolitikerne det som de vil, skal ingen mangle plass neste år.

– Vi tror dette er mulig. Vi har vedtatt et tipunktsprogram for full læreplassdekning, der vi sier at vi skal ha elevene ut i bedrift når de har de har faget prosjekt og fordypning. Slik blir bedriftene kjent med elevene, og forhåpentligvis da gir dem læreplass, sier leder av opplæringskomiteen i Østfold, Elin Tvete (Sp).

Ambisiøst mål

NHO Østfold betegner det som ambisiøse mål. De mener det må arbeides hardt, både politisk og i næringslivet, for at de skal oppfylles.

– Det skal bli rimelig tøft, med den elevproduksjonen vi har nå, og med de yrkesvalgene som er gjort i videregående skole. Men vi gir Fylkeskommunen honnør for at de har det som ambisjon. Vi skal også bidra, sier regiondirektør Espen Evensen.

Ungdommen er fremtiden

Ulf Johannessen

Daglig leder ved Bertel O. Steen i Sarpsborg Ulf Johannessen slår fast at ungdommen er framtiden for bilbransjen.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Ulf Johannessen er daglig leder hos Bertel O. Steen i Sarpsborg, bedriften som bidro til at Holman Gorges fikk sitt fagbrev. Han håper næringslivet vet å ta ansvar:

– Mangel på lærlingplasser er et paradoks. Det er faktisk ungdommen som skal holde liv i bedriftene i framtiden, sier Johannessen.

Han mener arbeidsgiverne må se viktigheten i å ta inn lærlinger.

– Vi er nødt til dette, sånn som bilbransjen er nå. Dersom vi ikke tar inn lærlinger, er det nesten kroken på døra, sier Johannessen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: