NRK Meny
Normal

– Vi er blitt et samfunn som tenker at alt skal lønne seg

Det er stadig flere som har det økonomisk vanskelig i Norge. Antallet barn i fattige familier nærmer seg 80 000. Humanitære organisasjoner sliter for å møte den økte pågangen, og må jobbe hardt for å skaffe nok penger til dette.

Ann Karina Sogge

Daglig leder for Kirkens Bymisjon i Tromsø, Ann Karina Sogge fortviler over økt pågang og lite penger til hjelpearbeid.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

I hele Norge gjør vi oss klare til den store kjøpefesten før jul. Men stadig flere kan ikke være med, og mange av dem kommer til Kirkens Bymisjon for å få hjelp.

– Vi merker det fordi vi får flere familier som trenger hjelp og med at rusproblematikken stiger. Vi merker det over hele linja egentlig, sier Ann Karina Sogge som er daglig leder for Kirkens Bymisjon i Tromsø.

Ansatte i bymisjonen i Tromsø gjør nå klart til et moteshow som kanskje kan gi dem litt ekstra inntekt.

– Det er selvfølgelig veldig hyggelig å gjøre slike ting. Men det er ekstra tungt, fordi det å jobbe med mennesker er en slitsom jobb, sier Sogge til NRK.

Kirkens bymisjon moteshow

Ansatte i Kirkens Bymisjon er i gang med alternative løsninger for å få samlet inn mer penger til hjelpearbeid. Blant annet et moteshow.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

Må kanskje kutte i hjelpetilbudet

Ennå mangler det 3 millioner kroner for å få budsjettet i havn, og bymisjonen må kanskje kutte i hjelpetilbudet.

– Jeg synes det er nedslående faktisk. For vi er blitt et samfunn som tenker at alt skal lønne seg, forteller lederen for Kirkens Bymisjon i Tromsø.

Sissel Olsen, Røde Kors

Sissel Olsen som er daglig leder hos Tromsø Røde Kors forteller om perioder hvor de ikke har utstyr å låne ut til familier som trenger det.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

Og ved utlånsbasen til Røde Kors i Tromsø er pågangen tredoblet de siste årene.

– Vi har utrolig mange par ski for eksempel, men i enkelte perioder hadde vi ingen par igjen fordi det var så stort behov. Vi har egentlig stor etterspørsel på alt vi låner ut her, sier Sissel Olsen, daglig leder hos Tromsø Røde Kors.

– Jeg er sikker på at pågangen vil øke

Hun forteller videre at de den siste tiden har merket ekstra godt at ikke alle har like god økonomi, og hun tror behovet bare kommer til å øke.

– Jeg tror behovet for denne utstyrsbasen kommer til å øke med årene. Eller jeg tror ikke. Jeg er egentlig helt sikker når jeg ser utviklingen og etterspørselen vi har i dag, sier Olsen til NRK.

Kirkens bymisjon i Tromsø sliter med å gi hjelp til alle som trenger det.
Årsaken er at antallet fattige stiger raskt, snart lever nesten ett av ti norske barn under fattigdomsgrensen. 
I juletida blir fattigdom ekstra tungt.