Ber Kirkens Bymisjon flytte hjelpen til narkomane ut av sentrum

– Det er fint at de deler ut mat til de narkomane. Problemet er at narkoselgerne står utenfor og venter på dem, sier sosialbyråd Eiler Macody Lund (Frp).

Vågsbunnen

ÅPEN RUSSCENE: Vågsbunnen var før stengingen av Nygårdsparken regnet som Bergens andre åpne russcene. Nå vil byrådet flytte Kirkens Bymisjons aktivitet fra området for å unngå vekst i rusmiljøet på stedet.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Eiler Macody Lund

VIL FLYTTE BYMISJONEN: Eiler Macody Lund (Frp) vil flytte deler av Kirkens Bymisjons hjelpetilbud ut av Bergen sentrum.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Macody Lund var sammen med Aps Marte Mjøs Persen i panelet da NRK Hordaland og Studentersamfunnet i Bergen i går inviterte til debatt om stengingen av Nygårdsparken.

Et sentralt tema etter stengingen har vært frykten for et nytt stort rusmiljø i Vågsbunnen i Bergen sentrum. Der ligger Kirkens Bymisjon sitt mottakssenter for narkomane, noe som bidrar til ansamlingen av narkomane, og også narkotikaselgere i området.

Nå tar byråden til orde for at bymisjonen bør flytte.

– Det er fint at de deler ut mat, men problemet er at de som selger narkotika står klare utenfor når de rusavhengige kommer ut, sier Macody Lund.

– Uklokt å fokusere på bymisjonen

Han mener bymisjonens to tilbud i Hollendergaten og Haraldsstuen burde flyttes til Møllendalsveien.

– Ved å samle alle de rusavhengige øker problemet. Alle som ser situasjonen i Vågsbunnen nå, skjønner at dette ikke fungerer, seier Macody Lund.

Marte Mjøs Persen

– BØR BLI I SENTRUM: Marte Mjøs Persen (Ap) mener bymisjonen trengs i sentrum.

Foto: Thomas Anthun Nielsen / NRK

Han forteller at de nå vil samarbeide med bymisjonen for å få til en flytting. Det er gruppeleder i byens største opposisjonsparti, Marte Mjøs Persen (Ap), skeptisk til.

– Det er uklokt og ensidig å rette fokuset mot Kirkens Bymisjon. Vi trenger slike tilbud i Bergen sentrum, og jeg vil advare mot å flytte alle lavterskeltilbud, slik Macody Lund ønsker, sier Mjøs Persen.

– Negativt for de mest sårbare

Kirkens Bymisjon er klare på at de ønsker å opprettholde virksomheten sin i Hollendergaten. Daglig leder Leif Jarle Theis er enig med Mjøs Persen i at tilbudet trengs der det er.

– Vi er i dialog med kommunen om hvorvidt det er bra å holde til der vi er, men vi mener det vil være negativt for de mest sårbare brukerne om vi flytter ut av sentrum akkurat nå, sier Theis.