NRK Meny
Normal

– Den verste passasjeren du kan ha med deg hjem fra ferie

Vi nordmenn tar ikke bare med oss suvenirer og solbrent hud når vi kommer hjem fra sommerferie. Blindpassasjerer i kofferten kan bli en virkelig plage.

Veggdyrproblem øker i vesten

Veggdyr er et økende problem i Norge.

Foto: ABS Skadedyrkontroll

– Det er nok den verste passasjeren du kan ta med deg fra ferien. Det er absolutt ikke karen du ønsker å ha i senga di, sier Tom Arild Jensen, avdelingsleder for skadedyr i Aktiv Nord.

Krypet han snakker om er blodsugende tege, eller veggdyr om du vil. Det flate insektet trives best i senga di, hvor den suger blod fra deg, før den søker tilflukt bak veggpanelet, eller i andre sprekker, hvor den legger egg.

Ifølge Folkehelseinstituttet har økt reisevirksomhet de siste årene, kombinert med at veggdyrene har blitt resistente mot en del insektmidler, ført til kraftig forekomst av veggdyr i store deler av verden de siste årene. Også i Norge har forekomsten eksplodert.

Og det kan koste deg flere tusen kroner å bli kvitt dyrene.

– Du merker at du har veggdyr på besøk ved at du får en type myggstikk når du sover, forteller Jensen.

Skadedyr

Tom Arild Jensen, avdelingsleder for skadedyr i Aktiv Nord i Tromsø, har fanget en del skadedyr som vanligvis bor i sydlige strøk den siste tiden.

Foto: Petter Strøm / NRK

Økt mengde kakerlakker

Et annet dyr Jensen og hans kolleger ser mer og mer til i norske hjem er kakerlakker, særlig typen som kalles tysk kakerlakk. Den kan bli rundt halvannen centimeter lang, og trives best på kjøkkenet eller badet ditt.

– Også kakerlakkene er et økt problem i hele landet. De formere seg utrolig raskt. I hver eggpose er det mellom 30 og 40 egg, så du skal bare ha med deg en kakerlakkhunn hjem før du har et problem, forteller han.

Utgjør de noen fare?

– Disse kakerlakkene trives på varme fuktige steder, som kjøkken, vaskerom og bad. Og de forflytter seg raskt. Risikoen for at de tar med seg bakterier fra for eksempel avløp og opp på kjøkkenbenken er stor.

Tysk kakerlakk

Tysk kakerlakk fanget på en limfelle med bananlukt.

Foto: Petter Strøm / NRK

Slik unngår du de små gjestene

De bruker en limfelle med bananlukt for å bekrefte at du har besøk av kakerlakkene. Men for å utrydde dem må det sterkere midler til.

– Kakerlakkene bekjempes med forgiftet åte. Ved store forekomster må det insektmidler til, sier Tom Arild Jensen.

Hvordan kan jeg unngå å få disse krypene inn i huset?

– Har du mistanke om at du har bodd steder med slike insekter kan det være lurt å pakke opp kofferten på trappa. Klærne rister du godt, putter dem i søppelsekker før du vasker dem, gjerne på 60 grader. Kofferten kan du for eksempel kaste i fryseren.