Varmt vær fører til nye plageånder

Det varme været hittil i år har ført til mer klegg og veps enn normalt. Dersom klimaet i Norge fortsetter å være mildt vil flere nye plageånder komme til landet.

Tigermygg

Tigermygg kan komme til å bosette seg i Norge dersom vi får et mer permanent mildere klima.

Foto: Folkehelseinstituttet

Insektforsker Frode Ødegaard har med stor interesse fulgt konsekvensene av mange, lange, varme dager denne sommeren og trekker fram vinnere og tapere.

- Klegg og veps er solelskere, og vi har hatt et rekordår for klegg, spesielt i Nord-Norge. Kleggen hadde toppsesong i begynnelsen av juli da sprengvarmen kom. Vepsen gjør det også bra i år. Etter et bunnår i fjor forventet vi i og for seg mer i år, men det ser ut til å bli veldig mye, sier Ødegaard.

Kakerlakk og tigermygg på vei

Pressekontakt for skadedyrbekjempelse hos Anticimex, Stein Norstein, tror vi må belage oss på å takle flere uvelkomne kryp dersom de varme somrene fortsetter.

Dersom vi gradvis får et mildere klima vil vi i framtiden se en større utbredelse av de skadedyrene som da kan overleve utendørs. For eksempel vil vi få kakerlakker og flere arter av maur og mygg, sier han.

- Et insekt vi venter på er termitter, som tidligere er mest sett i Spania og Italia. Vi har observert dem i Nederland og Tyskland, de her vil det nok bli mer av. Utbredelsen av stokkmaur kan vi se mer av hvis det blir varmere, sier Norstein.

Et annet insekt Norsetin bekymrer seg for er tigermygg.

- Den har etablert seg i Italia og er på vei over Alpene. Den kan nok komme nordover. Den er ille, fordi den sprer et tjuetalls virus, noen av dem leder til alvorlige sykdommer.

Tørker ut

Flere steder i landet er det meldt om store flueplager, men insektforsker Ødegaard vil ikke være med på at det er mer fluer enn vanlig i år.

- Fluene utvikler seg fortere, men det blir ikke så mye mer. Dette handler om tilgang på søppel og andre leveområder, og når det er varmt finner fluene disse ressursene raskere. De blir mer aktive og mer synlige, sier Ødegaard