Hopp til innhold

– Billig smågodt er alvorlig for folkehelsen vår

Halloween gjør at norske butikker nok en gang starter priskrig på smågodt. At det skjer igjen og igjen kan gi alvorlige konsekvenser over tid, mener klinisk ernæringsfysiolog Benedicte Widding Fjalstad.

ernæringsfysiolog Benedicte Widding Fjalstad ved Universitetssykehuset Nord-Norge

Klinisk ernæringsfysiolog Benedicte Widding Fjalstad ved Universitetssykehuset Nord-Norge er kritisk til billigkampanjer på smågodt. Hun mener selv at det er lov å kose seg iblant, men at det i lengden kan være alvorlig for overvekt og folkehelse.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Det er nesten ingen næringsstoffer i smågodt. Det kan gi en enorm belastning på blodsukkeret. Over tid er det en økt risiko for å utvikle overvekt, som igjen er forbundet med livsstilssykdommer, sier klinisk ernæringsfysiolog Benedicte Widding Fjalstad ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Det gjelder både barn og voksne. Og gjennomsnittsvekten øker, både for unge og gamle. Tirsdag er det klart for allehelgensaften, eller halloween om du vil. Et av de viktigste elementene i feiringen er godteri, når de utkledde barna kommer på døra bør du ha noe godteri klart, hvis ikke kan du bli offer for knep.

Det har dagligvarekjedene utnyttet nok en gang.

Priskrig

Prisene på smågodt dumpes uka i forveien. Flere butikker, blant andre Coop, selger godteri i løsvekt for 7,49 kroner denne uka. En halvering av vanlig pris.

Gjentagende priskriger kan gi alvorlige konsekvenser, mener ernæringsfysiologen.

– Det er utrolig ofte butikkene kjører slike kampanjer. Mange velger billig smågodt foran de sunne varene. Ofte ser vi at folk ikke slutter med det i ettertid, og dårlige vaner er vanskelig å gjøre om på, sier Fjeldstad.

– Billig smågodt er alvorlig for folkehelsen vår, konkluderer hun, som får støtte fra Mari-Mette Graff, leder i Landsforeninga for overvektige.

Smågodt

Lyst på litt smågodt? Én gang iblant går bra, ifølge ekspertene. Men over lengre tid kan det gi livsstilssykdommer som diabetes type 2, hjerte-kar-sykdommer og lignende.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Dette handler ikke bare om halloween, påske eller jul, men om at dagligvarebutikkene dumper prisene på godteri jevnt og trutt. Varer med mye sukker og fett er blitt så billig at folk tar det inn i hverdagen, og det er utrolig skadelig for folkehelsa, sier hun

– Et løftebrudd

Dagligvarebransjen har inngått en avtale med helsemyndighetene om å gjøre sunn mat mer tilgjengelig for folk.

Mari-Mette Graff

Mari-Mette Graff, leder i Landsforeninga for overvektige, mener dagligvarekjedene bryter løftet om å bidra til folkehelse.

Foto: Petter Strøm / NRK

Graff i Landsforeninga for overvektige mener godterikampanjen er et løftebrudd.

Livsstilssykdommer er en økende utfordring. Men det er ikke så enkelt at vi kan skylde på enkeltpersoner og deres valg. Myndighetene og dagligvarekjedene bør ta sitt ansvar for å fremme sunnere produkter. De bør holde seg til den avtalen de har skrevet under på. Det burde heller vært priskrig på frukt, grønt, reint kjøtt og grovt brød, Mari-Mette Graff.

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, mener de ikke har brutt noe løfter. Tvert imot.

– Vi har fått en del slike tilbakemeldinger de siste dagene, og vi lytter på innspillene fra fagfolkene. Samtidig føler vi at mye av kritikken er urettferdig. Hver uke kjører vi kampanjer for sunne produkter og vi har gjort mye for å redusere sukker, salt og mettet fett i produktene våre. Denne godterikampanjen er bare én til to ganger i året, sier han til NRK.

Astrid Møgster sminke

Astrid fra Austevoll tar halloween-sminken til et nytt nivå. La deg inspirere til å prøve noe skikkelig skummelt.