Hopp til innhold

– Avisene må lage mere kritisk journalistikk om kultur

Norske redaktører må tenke nytt om kulturjournalistikk og kritikk, mener journalist Anki Gerhardsen. Hun får støtte fra Trygve Aas Olsen, som har skrevet bok om kritisk kulturjournalistikk.

Mobile enheter

Avisopplagene på papir synker, mens flere leser avisenes mobilutgaver, ifølge Mediebedriftenes Landsforening.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Kulturstoffet er taperen når folk i stadig større grad må betale for sakene de ønsker å lese på avisenes nettsider. Redaktør i Nordlys, Helge Nitteberg mener situasjonen er så alvorlig at han etterlyser statlig øremerking av penger til kulturjournalistikken.

Anki Gerhardsen

Journalist og kritiker, Anki Gerhardsen.

Foto: Vilde Bratland Erikstad/NRK

Anki Gerhardsen tror ikke at det er noen realisme i å få statlig støtte til denne type journalistikk.

– Hvis man vil ha god, leseverdig kulturjournalistikk må redaktørene tenke på hvem det er som skal fylle spaltene, og da må man bruke journalister som kan faget, som har integritet og meningers mot, sier Gerhardsen.

Journalisten understreker at hun uttaler seg som kritiker.

– Jeg gidder ikke lese en anmeldelse av et teaterstykke som er skrevet av en journalist som tilfeldigvis var på kveldsvakt da teateret var der. Og i små samfunn utvikler det seg veldig tette bånd mellom kulturfeltet og journalistene som skal dekke dette stoffet. Da blir journalistikken tannløs, og kritikken blir feig.

– Viktig med debatt

Helge Nitteberg

Helge Nitteberg er redaktør i Nordlys.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

Redaktør i Nordlys, Helge Nitteberg er uenig med Gerhardsen når det gjelder manglende kompetanse.

– Det er folk som er flink og kompetente til å skrive anmeldelser, men vi ser at det er blitt færre anmeldelser, og dermed mindre etterspørsel etter ekspertise innen dette feltet. Det er også derfor jeg ønsker en debatt om kulturjournalistikkens kår, når mange aviser må satse på brukerbetaling. Vi lykkes med å få leserne til å betale for den brede nyhetsdekningen, men ikke for kulturjournalistikken, sier Nitteberg til NRK.

– Avisene må sette dagsorden

Trygve Aas Olsen er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk. Han har også lang erfaring fra mediebransjen, og har skrevet bok om kritisk kulturjournalistikk. Aas Olsen tror heller ikke at staten vil støtte lokalavisenes kulturjournalistikk. Han mener heller at avisene må behandle kulturjournalistikk på samme måte som annen kritisk nyhetsjournalistikk.

Trygve Aas Olsen

Trygve Aas Olsen er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk.

Foto: Privat bilde

– Jeg er overbevist at det finnes journalistikk om kunst og kultur som publikum vil lese. Når man drar til for eksempel Festspillene i Nord-Norge, så er det for å drive undersøkende og kritisk journalistikk, og ikke bare for å fortelle leserne av avisen hva som skjer på festivalen, mener Aas Olsen.

Redaktøren i Nordlys forsvarer utspillet om pengestøtte.

– Avisene mister jo ikke sin integritet selv om de får pressestøtte. Jeg tror at dersom avisene i en overgangsfase fikk øremerket støtte til kulturjournalistikk, ville vi brukt enda mere tid og penger til kritisk journalistikk på kulturlivet, i tillegg til flere anmeldelser, sier Helge Nitteberg.