NRK Meny
Normal

- Den store oljebløffen

- Nord-Norges befolkning har ingen grunn til å stole på oljebransjen, sier AUF-leder.

Martin Henriksen sammen med Jonas Gahr Støre på Utøya

Martin Henriksen sammen med Jonas Gahr Støre på Utøya.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Oljebransjen prøver bevisst å villede folk til å tro at olje og miljø kan leve fredfullt sammen uten konsekvenser, men Nord-Norges befolkning har ingen grunn til å stole på dem, sier AUF-leder Martin Henriksen i en pressemelding.

Fredag åpnet AUFs nasjonale oljekonferanse i Tromsø. AUF omtaler oljebransjens argumenter som en stor oljebløff og gjør arbeidet mot olje i Lofoften og Vesterålen til årets kampsak.

Heriksen legger i pressemeldingen frem fem årsaker til at folk ikke bør stole på oljeselskapenes lovnader om Lofoten og Vesterålen:

Nullutslipp finnes ikke

StatoilHydro lover nullutslipp hvis de får bore etter olje i Nord-Norge, men må samtidig svare for to av norgeshistoriens største oljelekkasjer på Statfjord A-plattformen bare det siste året.

Klimasyndene øker og øker

StatoilHydro har den siste tida gjennomført massive reklamekampanjer for å fremstå som miljøbevisste.

Selskapet har imidlertid det siste året økt sine CO2-utslipp med over 1,7 millioner tonn , samtidig som at de nå er å på full fart inn i den svært forurensende oljesandproduksjonen i Canada.

Svært liten interesse for fornybar energi

StatotilHydro leverte et gigantoverskudd på over 43 milliarder kroner i 2007, men bruker kun små ressurser på fornybar energi.

Hvis StatoilHydro virkelig var opptatt av fornybar energi, hadde de bygget verdens mest moderne vindmøllepark rett overfor gasskraftverket på Kårstø. Slik kunne de vist resten av verden hva som er framtida og hva som hører fortida til.

Skremselspropaganda om nedadgående investeringer

Oljeindustriens landsforening uttalte tidligere i sommer at Norge vil gå glipp av investeringer på opptil 250 milliarder kroner dersom det ikke åpnes for oljeboring utenfor Lofoten.

Slik skremselspropaganda har oljeindustrien prøvd på før – med hell. Realiteten er at de faktiske investeringene har vært langt større enn samtlige anslag fra 1992 til 2001.

Ringvirkningene i nord uteblir

Oljebransjen har lovet Nord-Norge tilnærmet gull og grønne skoger dersom det åpnes for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, men i følge FAFO-rapporten ”Varsel om vekst” vil de sterkeste ringvirkningene komme Sør-Norge til gode.

Så langt har effekten av petroleumsvirksomhet i Barentshavet vært tvilsom.