Venter full storm torsdag kveld

Uværet i Sør-Norge har ført til at Meteorologisk institutt øker overvåkingen i store deler av landet og ber publikum følge med på nye værmeldinger.

Værmelding

Se værvarselet for helgen med statsmeteorolog Kristen Gislefoss.

Det er stormvarsel for Langesund og Kragerø. Meteorologisk institutt melder om høye bølger og anbefaler ikke å dra ut i småbåt.

Det er sendt ut ekstremvarsel i Vestlandet sør for Stad. Det ventes full til sterk storm utsatte steder, og kraftige vindkast inn over land. Kombinasjonen av sterk vind, store nedbørmengder og høy vannstand gir potensiale for store ødeleggelser.

Sent onsdag kveld meldte instituttet at det fram til torsdag ettermiddag er ventet sørlig vind med varm og fuktig luft til Vestlandet. Torsdag kveld blir luften kjøligere og nedbøren går over til byger som avtar.

Kolonnekjøring over Haukelifjell

Det er nå kolonnekjøring over Haukelifjell, fra Røldal til Vågslid.

Vaktleder på Haukelifjell brøytestasjon, Per Ove Tveit, forteller at det regner, snør, og blåser 14 meter i sekundet.

Det er vanskelige kjøreforhold og veldig glatt på vegen. Tveit forteller at de håper å holde veien åpen for kolonnekjøring i natt og utover fredagen.

Biler venter i kolonne på E134 over Haukelifjell

Vaktleder på Haukelifjell brøytestasjon, Per Ove Tveit, sier til NRK at det er glatte veier, snø og regn over Haukelifjell.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Full storm i fjellet

Sent torsdag kveld øker vinden til sørvestlig liten storm, og det ventes vindkast på 25 til 28 meter i sekundet. Fredag ettermiddag minker vinden.

Laster Twitter-innhold

I Agder, Telemark og Buskerud ventes det fra torsdag kveld økning til vestlig full storm og vindkast på 30 til 40 meter i sekundet i Langfjella. Fredag ettermiddag dreier vinden nordvestlig. I lavlandet i Vest-Agder ventes torsdag kveld og natt til fredag vindkast på 25 til 30 meter i sekundet.

Ber folk sikre løse gjenstander

På Vestlandet kan vindkastene komme opp i orkan styrke. Statsmeteorolog Kristen Gislefoss oppfordrer folk i vindutsatte områder om å sikre takstein, fortøyde båter og andre løse gjenstander, så de ikke flyr av sted før stormen inntar Vestlandet torsdag ettermiddag.

Torsdag kveld ventes det økning til vestlig full storm på kysten og i fjellet med vindkast på 30 til 40 sekundmeter i Rogaland og Hordaland.

I Sogn og Fjordane og på Sunnmøre kan den vestlige vinden fredag komme opp i full eller sterk storm med vindkast på 30 til 40 sekundmeter.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om sterk vind i nord. Uværet skaper utfordringer for Helgeland Kraft, der rundt 350 strømkunder skal være berørt.