Hopp til innhold

Mye vann og flomfare på Vestlandet: – Dropp bilturen hvis du ikke må

Kommune setter krisestab etter «ekstrem» rasfare på Vestlandet og politiet advarer trafikanter.

Oversvømmelse i Helldalen

OVERVANN: Flere veier ble stengt etter de store nedbørsmengdene på Vestlandet torsdag. Politiet advarer mot å kjøre bil.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

De store nedbørsmengdene over Vestlandet fører til ras, skred og store problemer i trafikken. Flere fylkesveier i Hordaland og Sogn og Fjordane er stengt på grunn av oversvømmelse og flere innbyggere er evakuert som følger av «ekstrem» ras- og skredfare.

Hardanger-kommunen Kvam har gått ut med et eget skredvarsel til sine innbyggere:

«Dei store nedbørsmengdene og høge temperaturen gjer at ras- og flaumfaren i vårt nærområde er ekstremt høg. (...) Alt teknisk mannskap er ute for å førebyggja og redusera ev. skadeomfang.»

Stenger Bergensbanen på grunn av rasfare

Bergensbanen mellom Arna og Voss ble stengt og senere åpnet etter et ras, men har torsdag ettermiddag vært stengt i flere timer på grunn av overhengende fare for ras.

NSB opplyser at reisende må påregne forsinkelser.

– Vi arbeider med å organisere alternativ transport, opplyser NSB på sine nettsider.

Vest politidistrikt gikk torsdag formiddag ut og advarte personer som planlegger å ta i bruk bilen.

– Det er mye vann og dårlige kjøreforhold. Hvis du ikke absolutt må ut å kjøre i dag, la være. Dette gjelder spesielt strekningen Bergen-Voss på E16 og omkringliggende veier, skriver politiet på Twitter.

Jordskred i Sundsvik i Norheimsund

SKRED: Et jordskred har gått innerst i Sundsvik i Norheimsund. To hus er evakuert, melder politiet.

Foto: 03030-tipser

Flere jordskred i området – kommune setter krisestab

Torsdag mistet en kvinne livet i et jordras på Osterøy. Kvinnen ble reddet ut av jordmassene, men livet sto ikke til å redde.

Torsdag gikk det også to mindre jordskred i Norheimsund. Det første skredet gikk i Fjærabygda like etter klokken 11 før det gikk et jordskred i Sundsvik klokka 12.35. To hus er evakuert som følger av raset. Ifølge politiet skal en garasje ha blitt truffet av det siste raset.

– Flere boliger er evakuerte i tilknytning til de to rasene. Vi har anbefalt familiene til ikke å bli værende i natt, seier operasjonsleder Hans-Eirik Thue i Vest politidistrikt.

De evakuerte får tilbud om innkvartering av kommunen. Kvam herad har satt kriseberedskap, opplyser ordfører Jostein Ljones (Sp).

– Vi er vant til mye nedbør, men dette er ekstraordinært mye. Det er ingen frost i bakken og mye snø i terrenget. Vi setter nå inn vakter og er i beredskap for kommende hendelser utover kvelden, sier ordføreren.

Uansett om du skal være i byen eller har planer om hyttetur på fjellet i helgen, kan se hva Gislefoss har på menyen her!

HELGEVÆRET: Kristen Gislefoss oppsummerer det kommende helgeværet.

... og nå varsles det full storm

Etter en dag med ras og flom, kommer varselet om full storm på Vestlandet. Vindkastene på Vestlandet kan bli like sterke som styrken på en orkan torsdag ettermiddag og kveld, advarer statsmeteorolog Kristen Gislefoss.

– Folk i værutsatte områder bør sikre løse gjenstander temmelig raskt, sier Gislefoss.

Vindkastene er ventet å komme opp i 35–40 meter per sekund. Politiet ber publikum respektere værmeldingen og være oppmerksom på det ventede uværet torsdag kveld og natt til fredag.

Ras ved Stanghelle på Bergensbanen

RAS: Det har gått flere små jordskred på og ved Bergensbanen torsdag. Banen er stengt flere ganger.

Foto: Marius Jørgensen / Bane NOR