NRK Meny
Normal

Norsk senator stengt ute av Trump

Janne Myrdal (54) fra Telemark er senator i den amerikanske delstaten Nord-Dakota. Da hun skulle møte Donald Trump endte det med at hun ble straffet og holdt igjen på bakrommet.

Janne Myrdal (54) fra Telemark er nyvalgt senator i den amerikanske delstaten Nord-Dakota.

Myrdal støttet Ted Cruz i den republikanske nominasjonskampen. Og som kjent var det Donald Trump som til sist vant partiets nominasjon.

Reagan/Palin-konservativ

– Jeg ble sjokkert. Jeg trodde ikke han skulle klare det. Jeg jobbet hardt for Ted Cruz, og det var flere andre jeg ville foretrukket fremfor Trump, sier Myrdal til Lindmo i kveldens program.

Myrdal har tidligere fortalt til Varden at hun har vært republikaner – altså holdt til på høyresiden i amerikanske politikk – siden Ronald Reagan var president på 1980-tallet. På Twitter omtaler hun seg som Reagan/Palin-konservativ og abortmotstander.

Laster Twitter-innhold

På Lindmo forteller Myrdal en historie fra bak scenen i valgkampen. I juni jobbet laget til Trump hardt for å sikre seg de nødvendige stemmene han trengte i Nord-Dakota, og Trumps barn ringte rundt til de 28 personene som ikke hadde bundet seg til noen kandidater.

Stemmer på, men støtter ikke

Myrdal ble ikke oppringt selv, men da de skulle møte Trump i delstatshovedstaden, Bismarck, hadde Trump allerede sikret seg de nødvendige stemmene. Tre og en halv time etter avtalt tidspunkt, møtte Trump opp. En av mennene som jobbet for «president-elect» Trump, kom inn til Myrdal og de andre delegatene.

– Han kom inn og sa: «Nå har vi fått de stemmene vi trenger. Dere skal bare stå bak Trump på pressekonferansen og juble». Jeg sa nei, og at jeg hadde kommet hit for å møte Trump og snakke med ham om prinsipper. Og det å stemme på ham er ikke det samme som å støtte ham, sier Myrdal.

Dermed ble hun og et par andre stående igjen på bakrommet da Trump holdt sin pressekonferanse.

– Som straff fikk vi ikke engang lov til å se på pressekonferansen.

Senator fra 3. januar 2017

Som kjent slo Trump Demokratenes kandidat, Hillary Clinton, i presidentvalget 8. november. Samtidig ble Myrdal en del av delstatssenatet Nord-Dakota .

  • Les også:

Myrdal har røtter på Rjukan og har vokst opp i bydelen Nenset i Skien, men flyttet til USA som 20-åring.

Noen og 30 år senere, 3. januar neste år, settes delstatsforsamlingen i Nord-Dakota – da med Myrdal på plass.