Trump vinner presidentvalget i USA

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump blir USAs neste president etter å ha seiret i flere vippestater. – Jeg skal være en president for alle, forsikret Trump da han holdt sin seierstale.

US-VOTE-TRUMP

Donald Trump tok med seg familien på scenen da han holdt sin takketale på valgvaken i New York.

Foto: JIM WATSON / Afp

Trump sikret seieren i 07:30-tiden da det ble klart at han hadde vunnet i Pennsylvania. Med 274 valgmannsstemmer var det ikke lenger mulig for Clinton å ta igjen republikanerens kandidat.

  • Les også¨:

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton ville først ikke erkjenne nederlaget, men like før klokken 09 ringte hun til Trump og gratulerte ham med valgseieren.

Trump brukte sin seierstale til å love at landets veteraner skal få den behandlingen de fortjener. Han ga også et lite hint om hvordan utenrikspolitikken hans kommer til å arte seg.

– Jeg vil fortelle verdenssamfunnet at selv om vi vil sette Amerikas interesser først, vil vi opptre rettferdig overfor dem.

USAs neste president fortalte også at Clinton har ringt og gratulert ham med seieren.

Og jeg gratulerte henne og familien med å ha kjempet hardt i valgkampen, sa Trump.

Clinton-tilhengere reagerer på valgresultatene som tikker inn.
Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Klar seier

I 10-tiden lå Trump an vinne i til sammen 29 delstater, og vil dermed sikre seg 289 valgmannsstemmer. Forhåndsfavoritten Clinton ser ut til å vinne til sammen 18 delstater og kaprer 218 valgmannsstemmer.

Trump har vunnet Idaho, Montana, North Dakota, South Dakota, Iowa, Indiana, Wyoming, Ohio, Nebraska, Missouri, Kentucky, West Virginia, Kansas, Tennessee, North Carolina, South Carolina, Oklahoma, Louisiana, Mississippi, Alabama, Georgia, Texas, Florida, Pennsylvania, Arizona, Alaska, Utah, Wisconsin og Bill Clintons hjemstat Arkansas.

Mens Clinton vinner Washington, Oregon, Nevada, California, Colorado, Hawaii, New Mexico, Illinois, Virginia, New York, New Jersey, Maryland, Distr. of Columbia, Vermont, Massachusetts, Connecticut, Delaware, Rhode Island.

Det er fortsatt uavklart i fire delstater, Montana, Michigan og New Hampshire, med til sammen 31 valgmannsstemmer.

Men selv om Trump ser ut til å kapre langt flere valgmannsstemmer enn Clinton, er det veldig jevnt i antall stemmer. I 10-tiden hadde Trump fått 57.991.528 stemmer, mens 57.419.461 hadde stemt på Clinton, ifølge CNN.

Trump-jubel

Trump-tilhengere jubler over valgresultatene på New York Hilton i natt.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp
Prognoser over presidentkandidatenes vinnersjanser

VALGSJOKKET: Grafikken fra New York Times viser hvordan prognosene snudde brått i løpet av noen timer.

Foto: Skjermdump: New York Times

Mot alle odds

Dagen før valget var det ikke mange som levnet Trump noen stor sjanse til å vinne valget. Ifølge beregninger gjort av Reuters og Ipsos hadde Hillary Clinton en 90 prosent sjanse til å vinne presidentvalget.

Da resultatene begynte å tikke inn overrasket Trump med å vinne flere av de største vippestatene, som Florida, Wisconsin, Ohio og Nord-Carolina.

Men fortsatt er det en stund til den nybakte presidenten kan flytte inn i Det hvite hus. Før det kan skje, må en rekke ledd i den formelle prosessen på plass.

Først skal valgmannskollegiet med sine i alt 538 representanter avgi sine stemmer. Det er kollegiet som formelt velger presidenten. Det skjer alltid mandag etter andre onsdag i desember, som i år faller på den 19. desember, skriver NTB.

Republikanerne ligger an til å få flertall i begge kamrene i Kongressen.

Børsene stuper

Finansmarkedene, dollaren og oljeprisen falt kraftig onsdag morgen da resultatene tikker inn. Trumps ledelse har ført til kraftig svekkelse av den mexicanske valutaen. Det skyldes Trumps harselering med Mexico og blant annet planer om å bygge en stor mur langs grensen og deportere mexicanske innvandrere.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt umiddelbart med nesten 3 prosent da handelen startet onsdag morgen. Det kraftige fallet skjer samtidig med en nedgang i asiatiske markeder etter at det ble klart at Trump vinner.

Skuffede Clinton-tilhengere

På demokratenes valgvake i New York er det en dyster stemning. Flere Clinton-tilhengere tar til tårene.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters
NRKs nyhetsredaksjon følger presidentvalget gjennom natten.

DIREKTE: Se NRKs valgsending gjennom natten.

Misliker begge kandidatene

I tillegg til prognosene stilte CNN velgerne en rekke andre spørsmål.

Målingene viser blant annet at 61 prosent har et negativt inntrykk av Trump, mens 54 prosent har et negativt inntrykk av Clinton.

Valg i Missouri

En mann avgir sin stemme i vippestaten Missouri.

Foto: Charlie Riedel / Ap

71 prosent svarte at Trumps behandling av kvinner plager dem, og 62 prosent svarte det samme om Clintons e-postbruk.

Dersom Trump vinner valget, svarer 21 prosent at de er bekymret, 37 prosent sier de vil bli redde, og 26 prosent sier de vil være optimistiske.

For Clintons del svarer 24 prosent at de vil være bekymret, mens 29 prosent vil bli redde.

Trump har klart å hente inn noe av avstanden til Clinton de siste ukene, men målingene viser også at hele 62 prosent av de spurte bestemte seg for hvem de ville stemme på før september.

Fem prosent svarte at de bestemte seg i løpet av den siste uka.

De siste valglokalene stenger klokken 03 norsk tid.

NRK Nyheter på Snapchat

NYHETER PÅ SNAPCHAT: NRK Nyheter dekker valget direkte på Snapchat. Vi heter «nrknyheter». Send oss dine spørsmål, så svarer reporterne våre i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt