Hopp til innhold

Breivik vil ha Krekar som vitne

Breiviks forsvarere vil bruke islamister til å overbevise retten om at han hadde grunn til å frykte at muslimer vil ta over Norge.

Mulla Krekar

Breiviks forsvarere vil ha Krekar som vitne i rettsaken mot Breivik.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Mohyeldeen Mohammad, mulla Krekar og Arfan Bhatti kan komme til å vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Les også:

– Dette er nå avklart med Breivik, og det er helt sikkert at vi kommer til å stevne Krekar, sier Breiviks advokat Geir Lippestad til VG Nett.

Han sier også at Breivik tror nordmenn flest vil forstå hans handlinger bedre etter at Krekar og Bhatti har vitnet i retten.

– Flere som mener Norge er i krig

Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra forteller til NRK at vitnene er plukket ut for å vise at Breivik ikke nødvendigvis ble styrt av paranoide vrangforestillinger da han planla og utførte terrorhandlingene, men at det finnes flere i Norge som deler hans oppfatning om at Europa er i krig.

– Vi vil belyse hva som er årsaken til at Breivik kjemper den kampen han gjør. Han har uttrykt at han gjør dette fordi han er redd Norge vil bli overtatt av muslimer. Da vil vi føre vitner som kan si noe om hvorfor han har fått denne frykten, sier hun.

Ønsker seg Krekar, Mohammad og Bhatti

Mulla Krekar har tidligere forklart i retten at enhver som brenner koranen fortjener å dø, og under en demonstrasjon mot Koran-brenning hedret han mannen som drepte den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh.

Lippestad kan også komme til å stevne Mohyeldeen Mohammad og Arfan Bhatti som vitner.

Mohyeldeen Mohammad var ein av arrangørane av demonstrasjonen

Mohyeldeen Mohammad var en av arrangørene av demonstrasjonen som skapte store medieoppslag i 2010, grunnet terrortrusler mot Norge.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Mohyeldeen Mohammad markerte seg i nyhetsbildet i 2010 i forbindelse med demonstrasjonene som oppsto etter at Dagbladet trykte en karikaturtegning av profeten Muhammed.

26-åringen ble senest i februar pågrepet i forbindelse med en Youtube-film med truende innhold som ble lagt ut i midten av januar.

Les også:

Arfan Bhatti

Bhatti ble lenge avlyttet av Politiets Sikkerhetstjeneste, både i bilen, over telefonen og hjemme.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Arfan Bhatti er tidligere terrortiltalt, og har uttalt at praktiserende muslimer lar sharia gå foran alt, og at han derfor har som mål å endre norsk lov til sharia. Han er født i Norge, men har foreldre av pakistansk opphav.

I en demonstrasjon i januar, sa Bhatti at «Hvis sikkerhet er kjært for dere, kjære nordmenn, bør dere samlet ha opprop for at den norske regjeringen trekker ut norske soldater fra Afghanistan.»

Les også: