Hopp til innhold

PST: – Vi ser alvorlig på trusselvideoen

PST holdt kortene tett til brystet under sin redegjørelse til pressen fredag, men sier de ser alvorlig på trusselvideo-saken.

Anne Karoline Bakken Staff

Anne Karoline Bakken Staff sier PST ser alvorlig på trusselvideoen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) innkalte fredag pressen for å redegjøre rundt løslatelsen av de to mennene som er siktet for å ha medvirket til den såkalte trusselvideoen mot blant andre Jens Stoltenberg og Kronprins Haakon.

Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i PST har påtaleansvaret for saken, og møtte pressen i PSTs lokaler på Nydalen i Oslo.

– Status er at vi i dag løslater to siktede i saken, vi fortsetter etterforskningen, og vi opretholder siktelsene, sier Bakken Staff til NRK.no.

Hun forklarer løslatelsen med at PST mener det ikke finnes etterforskningsmessige grunner til å fortsette å holde de to mennene i varetekt.

– Hva gjøres videre i denne saken?

– Vi ønsker ikke å gå konkret inn på dette, men vil bruke tid på å gå gjennom beslag, og vil foreta nye avhør i saken.

– Hvilken type beslag har det vært snakk om så langt?

– Vi går ikke konkret inn på det heller, men det er en rekke beslag som er gjort, og dette er også noe som er publisert gjennom elektroniske medier, sier Bakken Staff.

PST sier det vil bli foretatt nye avhør i saken, men Bakken Foss holder kortene tett til brystet med tanke på hvem det kan være aktuelt å avhøre.

– Det kan jeg ikke gå inn på, sier Bakken Staff.

Hun understreker at PST ser alvorlig på trusselvideo-saken, og fastholder at PST mener det er snakk en straffbar handling.

– Hvor alvorlige er truslene som er fremsatt?

– Vi vurderer videoen samlet sett, konteksten, og hvordan det hele kommer frem- det vurderer vi som ytringer som er straffbare.

– Hvorfor er de straffbare?

– Ytringene utgjør trusler mot myndighetspersoner i Norge, sier en kortfattet Bakken Staff.

Lagt ut på You-Tube

Tidligere i dag ble det klart at begge de siktede i hatvideo-saken løslates, men PST opprettholder siktelsene mot dem.

En 21-åring fra Skien har sittet to uker i varetekt etter å ha blitt pågrepet, men løslates fredag. 26-årige Mohyeldeen Mohammad fra Larvik ble onsdag pågrepet og siktet i saken. Han løslates også fredag.

De to ble pågrepet i forbindelse med hatvideoen som ble lagt ut på YouTube i midten av januar, der både statsministeren og kongehuset ble truet.

Mens Mohammad er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 99, er 21-åringen fra Skien siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 147c, i tillegg til paragraf 99.

Paragraf 99 gjelder trusler mot myndighetspersoner, mens paragraf 147c gjelder oppfordring til terror. Den første paragrafen har en strafferamme på 15 år, og den andre seks år.

Flere har uttrykt at trusselvideoen og pågripelsene er sterkt overdrevet fra PSTs side. Det tilbakeviser PST.

– Det får være opp til andre å vurdere, men vi har fått medhold fra både tingrett og lagmannsrett om at dette ikke er ytringsfrihet, og at forholdet dermed er straffbart, sa Bakken Staff til NRK tidligere i dag.


AKTUELT NÅ