Hopp til innhold

Mulla Krekar hedret drapsmann

Under en demonstrasjon mot Koran-brenning i Oslo fredag hedret mulla Krekar mannen som drepte den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh.

Video 6d77f9ba-2969-417b-b6f6-59939e6cfeb0.jpg

Mulla Krekar brukte fredagens demonstrasjon mot Koran-brenning blant annet på å rose mannen som drepte filmskaperen Theo van Gogh.

En gruppe mennesker, rundt 100 i tallet, møtte fredag ettermiddag opp foran Jernbanetorget i Oslo. Anledningen var en fredelig demonstrasjon mot Koran-brenningen og demonstrasjonen endte med appeller ved Stortinget og Eidsvolls Plass. Blant deltagerne var den kontroversielle mulla Krekar.

Demonstrasjon

Fredag ble det avholdt en demonstrasjon mot Koran-brenning i Oslo med mulla Krekar i spissen.

Foto: Kent Amar Eriksen / NRK

– Vi er her for å vise vår misnøye med brenningen av koranen, sier Khalid Faraj Ahmad som også var en av arrangørene og bror av kontroversielle mulla Krekar.

Mullaen, som ikke har for vane å befinne seg i det offentlige rom, valgte i sin appell å rose mannen som drepte den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh.

– Ung og modig

– Og da kom en ung og modig marokkansk mann, Mohammed Bouiri, i 2004 og drepte den nederlandske regissøren midt på gata ved å skyte og knivstikke han, som hevn til koranen og kjærlighet til islam, sa Krekar til de oppmøtte.

De siste dagene har muslimer verden over reagert sterkt på at flere eksemplarer av Koranen ble kastet og brent som søppel ved en amerikansk militærbase i Afghanistan.

Det har også kommet sterke trusler mot to personer som er fornærmede i den pågående rettssaken mot mulla Krekar. Mennene har tent på deler av Koranen i protest mot overgrep mot kurdere i Irak.

Provosert Solvik-Olsen

– Jeg blir provosert. Norsk høyesterett har vurderer Krekar som en trussel mot riket. Likevel så får han stå foran Norges parlament og agitere for sine synspunkter, mener Ketil Solvik-Olsen i Fremskrittspartiet

Han fortsetter:

– Dette stuntet forsterker bildet av han som en trussel. Han er vurdert som en risiko for landet, og da er det en fallitterklæring å la han få demonstrere foran landets parlament. Mulla Krekar burde vært i forvaring til han blir sendt ut av landet, sier Solvik-Olsen.

Tordner mot Krekar

Stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande (AP).

Stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande for Arbeiderpartiet mener Krekar har gått for langt og mener politiet må forfølge fredagens ytringer hvor Krekar hyller mannen som drepte Theo van Gogh.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Og det er ikke bare Frp som reagerer på Krekars appell. Også Arild Stokkan-Grande har fått nok. Stokkan-Grande er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og representerer Nord-Trøndelag.

– Jeg finner meg ikke i at folk kan stå utenfor Stortinget med denne typen holdninger. Etter mitt syn må politiet forfølge dette. Måten han uttaler seg på kun tolkes som en oppfordring til drap, det kan vi ikke tillate, mener Stokkan-Grande.

Han mener videre at Krekars appell kan være oppfordring til terror, og han utdyper dette slik:

– I og med at han sier dette i en folkesamling må det vurderes som en oppfordring til terror. For det høres ut som det, fortsetter Stokkan-Grande.

– Vil du nå anmelde saken?

– Jeg mener at politiet selv kan ta denne vurderingen. Men om de ikke gjør det må vi se hva vi gjøre. Vi har et åpent demokrati, men vi har grenser her også. Nå må det bli slutt på at denne personen kommer med slike oppfordringer. Nå må vi få satt en stopper for denne denne typen ytringer og uttrykk. Det er lov å være uenig, det er lov å synes at koranbrenning er forkastelig. Men å hylle en drapsmann er å gå for langt, tordner stortingsrepresentanten,

Organisert av Krekars bror

Demonstrasjonen var blant annet organisert av Krekars bror, Khalid Faraj Ahmad.

Khalid Faraj Ahmad

Mulla Krekars bror, Khalid Faraj Ahmad, var en av arrangørene bak demonstrasjonen i Oslo fredag.

Foto: Kent-Amar Eriksen / NRK

– For et par år siden brente to kurdere som bor i Norge Koranen og la ut en filmen på YouTube. Det godtar vi ikke og vi mener det er en fornærmelse mot alle muslimer.

Han kunne forteller til NRK.no at gruppen hadde levert et brev til Stortinget hvor de gir uttrykk for sin frustrasjon.

– Vi vil at muslimer og nordmenn skal vite at vi reagerer på fornærmelsen deres, forklarer han brevet med.


AKTUELT NÅ