Kurderne i Krekar-saken trues på livet på Facebook

Ekstreme islamister diskuterer på nettet om det er lov å drepe en navngitt kurder, den ene av to fornærmede i Krekar-saken. PST vil nå undersøke saken.

Kurdere trues på Facebook

Skjermdump fra Facebook-siden, der man diskuterer om det er greit å brenne den navngitte kurderen.

Foto: Skjermdump/Facebook / NRK

På en nylig opprettet Facebook-gruppe, der det i utgangspunktet oppfordres til en fredelig demonstrasjon mot brenning av koranen, har et av medlemmene lagt ut et bilde av den ene fornærmede i Krekar-saken, som også navngis.

Under bildet skriver et av medlemmene: «Tror faktisk det er lov til å drepe han med brann i dette tilfellet», etterfulgt av «Til alle kuffar, dette er en advarsel».

Trusler mot norsk kurder

En av de kurdiske mennene henges ut med bilde og navn på Facebook-siden.

Foto: Skjermdump fra Facebook

«Kuffar» er flertallsform av det arabiske ordet «Kafir», som betyr ikke-troende.

De to kurderne omtales også som «skadedyr», «griser», og det oppfordres til at de to skal tortureres. Man skriver også hvor den ene av de to kurderne bor.

Krekar-fornærmede

Under straffesaken mot mulla Krekar ble det i rettssalen vist flere videoer av at koranen brennes. Det er disse videoene som førte til at mullaen utstedte en fatwa (islamsk domsavsigelse, journ.anm.) mot to av de tre kurderne som er oppført som fornærmede i straffesaken mot ham.

Mulla Krekar

Mulla Krekar er for tiden i retten, tiltalt for trusler mot de to kurderne og Erna Solberg.

Foto: Anders Brekke / NRK

Kurderne skal ha laget en video som viser at koranen brennes, for så å legge ut videoen på YouTube.

I sin egen forklaring i retten fortalte Krekar at enhver som brenner koranen fortjener å dø, men han hevder at han ikke har drapstruet de to kurderne.

Men dette gjøres derimot på Facebook-gruppa, som i utgangspunktet er opprettet for å få til en fredelig demonstrasjon mot koranbrenningen i Oslo 2. mars.

Administratorene av gruppa med om lag 300 medlemmer ber folk holde diskusjonen på et saklig nivå, og sier at de vil slette innlegg som ikke handler om koranbrenning.

Likevel var det søndag kveld flere innlegg ute der kurderne trues på livet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bilde av død russer på Facebook-gruppe

På Facebook-siden ble det også publisert et bilde av en død mann. To av gruppens medlemmer har trykket på «liker» på bildet.

Foto: Skjermdump/Facebook / NRK

Hodet skutt vekk

Søndag ettermiddag la også et av gruppens medlemmer ut et grotesk bilde av en mann, hvis hode tilsynelatende er sprengt eller skutt bort.

Over bildet står teksten «mhm marinert koffar. Mangler bare litt grillkrydder over?»

To medlemmer av gruppen liker bildet, som er hentet fra video. Et av medlemmene ber også om å få se videoen, som rett etter blir lagt ut i kommentarfeltet.

Dette besvares med «Den videoene over er digg da:)».

Hele tråden ble fjernet fra Facebook-siden like etter, og administratorene oppfordrer igjen gruppens medlemmer til å holde en saklig linje.

Trusselvideo

En av de som er aktive på gruppa er etter det NRK erfarer en av de samme som stod bak demonstrasjonen mot Norges deltagelse i krigen i Afghanistan tidligere i år.

Også denne demonstrasjonen begynte med en Facebook-gruppe, der den kjente islamisten Mohyeldeen Mohammad var blant dem som var aktiv.

Mohyeldeen Mohammad og en 21-åring fra Skien ble senere siktet for å ha laget en video der blant andre Jens Stoltenberg og kronprins Haakon ble truet på livet. De to har senere blitt løslatt fra varetekt, men de er fortsatt siktet.

Under 40 demonstranter møtte opp utenfor Stortinget, der Arfan Bhatti holdt en appel der Bhatti sa at «sikkerheten til det norske folk er truet så lenge dere er i Afghanistan».

PST undersøker

NRK.no har vært i kontakt med Arfan Bhatti, som sier han kjenner til hvem som står bak gruppen, men at han ikke har vært aktiv på gruppa.

Moheyldeen Mohammad sier at han kjenner til demonstrasjonen, men at han ikke visste om Facebook-gruppa før han ble kontaktet av NRK.

NRK.no har også vært i kontakt med administratorene og enkelte av medlemmene på gruppa, men ingen av disse har besvart NRKs henvendelser.

Henvendelsen fra NRK ble i går kveld publisert på facebooksiden av ett av medlemmene.

– Hvorfor har dere ikke fjernet innleggene hvor det blant annet skrives at NN skal brenne evig, heter det i ett av spørsmålene fra NRK.no.

– Det er fordi enhver som ikke aksepterer Islam skal brenne evig, inkludert deg og meg, svarer ett av gruppens medlemmer og avviser at det dreier seg om trusler.

– Det er ikke en trussel. Det er en ADVARSEL FOR ØRTENE GANG. Alle har forskjellige meninger og vi har bare samla alle i en stor haug.

Innlegget med svarene på NRKs spørsmål er senere fjernet fra gruppens side.

Politiets sikkerhetstjeneste sier de vil undersøke truslene nærmere.

– Vi kjenner til denne siden og undersøker den nå, sier informasjonssjef Martin Berntsen til NRK.no.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger