Hopp til innhold

«Alle» vil på nærtur i ferien

Søk etter norsk natur har skutt i været under koronakrisen. På turplanleggeren UT.no er trafikken nesten doblet i vår.

Fantastisk utsikt fra Reinebringen

KORTREIST OG FLOTT: Lofoten ligger an til å bli årets feriemål for mange. Her fra Reinebringen.

Foto: Jan-Helge Andersen

I år blir det norgesferie for alle penga. Og forskere har funnet ut at nøkkelen til sterke opplevelser, er å gjøre noe aktivt.

Det merkes for dem som driver store turnettsteder, viser tall NRK har fått.

På turplanleggeren UT.no økte trafikken med 86 prosent fra 1. mars til 17. mai.

– Søk på hytter og turer i nærområdet har økt med 70 prosent, sier Henning Hoff Wikborg i DNT Oslo og omegn.

Se turtips fra ditt fylke nederst i saken.

Fuglemyrhytta januar 2019

Fuglemyrhytta i Oslomarka er en av de mest populære DNT-hyttene i skogene rundt hovedstaden.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Bruk fantasien

«Hvor kan jeg dra uten å møte masse andre folk?» må være en av de oftest tenkte tankene hos folk som planlegger sommerferien. Stikkordet må være «tenk alternativt».

Rundt hovedstaden har det poppet opp utsiktstårn de siste årene. De er populære og det kan være mye folk. Men det er mange tårn og du kan jo heller dra til et av de mindre kjente. Se liste og kart her.

Utstiktstårnet på Molstadbrenna.

Utsiktstårnet på Molstadbrenna er lite besøkt, men har flott utsikt. Det ligger i Østre Toten kommune i Innlandet.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Mange samler på fjelltopper. Alle vet at Galdhøpiggen er Norges høyeste fjell, men vet du hva som er landets sørligste topp over 2000 meter? Nordre Kalveholotind er en ganske lett topptur og du kan ta båt til startpunktet ved Bygdin.

Andre samler på DNT-hytter. En av de minste er også den østligste, den ligger faktisk lenger øst enn Istanbul. Indre Syltevik ligger i Finnmark og byr også på spennende krigshistorie.

Indre Syltevik

Alle kan leie Indre Syltevik-hytta av DNT. Den ligger et par timers tur fra nærmeste vei på Varangerhalvøya.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Dessuten finnes det mange lokale turmål som du kan finne under ordninger som Ti på topp, Perletur, kjentmannsposter, geocaching, stolpejakt og turorientering.

By og land

I mars lette folk etter turer nær byene. Nå står pinse og sommerferie for døren.

– Etter påske har det vært et skifte hvor turforslag til kjente klassikere som Galdhøpiggen, hytta Skåpet, Dronningstien, Gaustatoppen og Romsdalseggen har oppsving, forteller pressekontakt Mari Stephansen i DNT.

Tur over Romsdalseggen

Fotturen over Romsdalseggen er blitt veldig populær de siste årene, og interessen daler neppe i år.

Foto: Synnøve Hole / NRK

– Innhold som peker seg ut er stuene, sykkelturer og informasjon om ulike steder i Oslomarka, særlig topper, sier kommunikasjonssjef i Skiforeningen, Trine Rom Giving.

Hytter med koronaregler

Før sist helg åpnet DNT hyttene i Oslomarka igjen. De ble stengt da koronamørket senket seg over landet i mars.

– Flere av hyttene er allerede fullbooket, sier Wikborg til NRK.

Hyttene i fjellet er også i ferd med å åpne igjen. Strenge koronaregler gjør at alle må bestille plass før de legger i vei.

På nyoppussede Kobberhaughytta møter vi de to første gjestene etter at koronastengingen er over.

Gjester på Kobberhaughytta.

Tove Sørlie og Lajla Lyseggen kjøper drikke av bestyrer Erlend Birkeland på Kobberhaughytta. De har gått gjennom Nordmarka fra Frognerseteren i Oslo.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Det er deilig at hyttene har åpnet. Og når det ble vanskelig å feire 17. mai slik vi pleier, så tok vi dette som et alternativ, sier Tove Sørlie.

Til sommeren skal venninnene på telttur.

– Det blir i fjellet og rundt omkring i Norge, sier Sørlie.

Hengebro og hengekøye

I hjemmepåsken eksploderte interessen for turer i hjemlige trakter. Nettet flommer over av turtips.

Hengebroen over Bjørnsjøhelvete i Nordmarka.

Fra å være nesten ukjent fikk hengebroen over Bjørnsjøhelvete masse besøk i «koronapåsken» 2020.

Foto: Nina Didriksen / NRK

En gammel hengebro i Nordmarka i Oslo fikk nesten kultstatus. Den er fra 1950-tallet, da høyspentlinja inn til hovedstaden ble bygget. Den rivningstruede broen fikk også en støttegruppe, og nå har eier Statnett sagt at de vil sette den i stand.

 • Turtips for hengebroen: Sjekk NRK Østlandssendingen på Instagram

Fikk du ikke plass på drømmehytta? Da kan du jo bruke årets ferie til å lufte teltet som kanskje har ligget for lenge i ro. Eller ta en natt i hengekøye. Salget har tatt helt av og du ser fargerike stoffstykker nesten over alt i skog og mark.

Men produsentene av turutstyr har mer på lager: Neste ut er tretelt. Følg med på sosiale medier nær deg. God tur!

Tretelt.

Opp i trærne. Mange har kjøpt seg hengekøye. Blir tretelt sommerens store hit på utstyrsfronten?

Foto: @jeodden / Instagram

Her er turtips i ditt fylke:

Vestland:

 • Byfjellene i Bergen har mye natur å by på. Fjellene ligger øst og vest for Bergensdalen. Her kan du også overnatte i telt!
 • Hytta Breidablikk i Kvamsfjella kan også være en spennende destinasjon. DNT sine hytter har vært stengt på grunn av koronasitasjonen, men er nå på vei til å åpne igjen.
  Sauer på byfjella i Bergen

  Noen sauer vandrer på byfjellene i Bergen sommeren 2019.

  Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK

Innlandet:

 • Skei i Gausdal kommune passer perfekt både for ivrige små og store syklister. I tillegg er det en rekke vann langs grusstien til å kjøle beina i eller ta seg et bad. Bonusen er utsikt mot Jotunheimen!
 • Fjorda på Gran på Hadeland er supert for deg som liker å padle. Små øyer ligger på rekke og rad. Det er også flott for hengekøyeentusiaster!
 • Knutshøe, naboen til Besseggen i Vågå kommune, kan være litt tøff. Her går du på en rygg hele veien. Turen passer for litt store barn og oppover. Det er utsikt ned i blågrønne Gjende og Leirungsåe. Er også tidlig snøfri, fordi den ikke er så høy som sine sagnomsuste naboer.

Trøndelag:

 • Trekanten i Trollheimen er en 3 dagers tur, eller flere hvis man vil. Dette er en merket tursti fra Trondhjems turistforening mellom Jøldalshytta, Trollheimshytta og Gjevillvasshytta i Trollheimen.
 • I Bymarka i Trondheim er det godt merket løypenett for både korte, lette eller lange nærturer.
 • Namdalen kan lokke med fem bynære toppturer rundt Namsos som er overkommelig for de fleste. Her kan du lese mer om toppturene.

Viken:

 • I Oslomarka kan du oppleve mye krigshistorie. Flyvraket ved Hansakollen fikk mye besøk i påsken. Det har styrtet fly minst elleve andre steder, de fleste mye mindre kjent. Her finner du kart og historie.
 • I Sarpsborg kan man ta turen til Appelsintoppen, et 17 meter høyt utsiktstårn som gir god utsikt utover Østfold-området. Ta med matpakke og drikke!
 • Grønliåsen ligger på grensen mellom Oslo og Nordre Follo. Her kan du følge Oltidsveien over åsen i åpen furuskog. Underveis ligger «Kongebordet» som kan knyttes til sagn fra 1100-tallet.

Agder:

 • I Raet nasjonalpark er mulighetene mange. Her kan du padle, dra på båttur, bade, sykle og dykke. Nasjonalparken ligger i Arendal, Grimstad og Tvedestrand. Raet har også synlige spor etter istiden.
 • Setesdal er et dalføre i Agder. Her er det et stort nett av oppmerkede løyper i høyfjellsterreng. Her finnes det også flere hytter tilknyttet DNT som man kan leie.

Rogaland:

 • På toppen av Dalsnuten kan man se utover Sandnes og Jæren. Det er flere ruter å gå opp til toppen som ligger 323 meter over havet.
 • I Rogaland ligger også Preikestolen. Dette er et fjellplatå på nordsiden av Lysefjorden i Strand kommune. Preikestolen er et kjent turistmål og her får du god utsikt.
  Dalsnuten. FOTO: Bjørn Grimen/NRK

  Dalsnuten en sommerdag for noen år tilbake.

  Foto: Bjørn Grimen / NRK

Vestfold:

 • På Tjøme i Vestfold kan du ta turen til verdens ende. Helt ute langs kysten med utsikt over Skagerrak kan man både bade og fiske. Her står et vippefyr som er bygget av rullesten fra strendene i området.
 • Hvis du følger kyststien til Mølen i Larvik, kan du oppleve skog, svaberg og sandstrender. Mølen er et naturmonument fra siste istid.
  Vippefyr

  Slik ser vippefyret på Verdens ende på Tjøme ut.

  Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Telemark:

 • Hamaren i Fyresdal: Nydelig utsikt i praktfull natur venter deg langs vannet på denne spesielle turstien i Vest-Telemark. Her er det lagt til rette for både barnevogner og rullestoler.
 • Jomfruland i Kragerø-skjærgården: Det går ferjer til øya helt ytterst i skjærgården. Den er viden kjent for hvitveisen, eikeskogen, rullesteinstranda og fugletårnet.
 • Gaustatoppen: Det ene er selvfølgelig utsikten fra Telemarks tak 1883 meter over havet. Du ser mesteparten av Sør-Norge på en klar dag. Det andre er at alle kan komme seg opp til toppen, enten til fots eller med Gaustabanen som frakter passasjerer inne i fjellet.

Møre og Romsdal:

 • Fjellryggen Romsdalseggen ligger mellom Venjesdalen og Åndalsnes i Møre og Romsdal. Her er det flere topper å bestige med god utsikt.
 • Like utenfor Molde ligger en steintrapp opp til Digergubben. Her kan du lese mer om steintrappen.

Nordland:

 • Litt over en times kjøretur fra Bodø ligger Kobbvatnet i Sørfold kommune. Her kan man padle i skjønne naturomgivelser.
 • I Lofoten er det en rekke øyer å besøke. Her er det perfekt å padle kajakk eller fiske. Les mer om Lofoten her.
 • Svartisen er Norges nest største isbre. Her kan du gå på brevandring og oppleve naturen.
  Engabreen 2016.

  Svartisen har hele 60 brearmer. Dette bildet er fra Engabreen i 2016.

  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / nrk

Troms og Finnmark:

 • I Troms ligger Norges nest største øy, Senja. Her kan man gå tur og nyte naturen eller padle. Utsikt mot fjelltopper og et rikt dyreliv er noe av det man kan oppleve i landet nordligste fylke.
 • I Øst-Finnmark kan man oppleve Hamningberg. Det ligger i enden av Nasjonal turistvei Varanger. Dette var et av de få stedene som ikke ble brent ned etter andre verdenskrig.

Kilde: Visit Norway og Ut.no.