Hopp til innhold

– Politiet klarer ikke å gjøre dette alene

Etter flere grove voldshendelser mellom og utført av barn i Bærum er mange bekymret. Politiet ber om at flere aktører melder seg på for å snu utviklingen.

Torkel Fjermestad, leder for forebyggende seksjon i Enhet vest i Oslo politidistrikt, sitter bak et bord. Han har på seg en lys blå politiuniform og snakker til journalisten. Han gestikulerer ivrig med hendene, over en mappe med dokumenter som ligger på bordet.

BEKYMRET: Torkel Fjermestad, leder for forebyggende arbeid i Enhet vest i Oslo politidistrikt, mener det vil kreve innsats fra alle deler av samfunnet og snu økningen i ungdomskriminalitet.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Søndag ble en 13 år gammel gutt banket opp med grov vold på Bekkestua av flere jevnaldrende gutter. En 14 år gammel gutt er så langt politiets eneste mistenkte.

Torsdag er det også to måneder siden en 14-åring knivstakk og drepte en mann på en buss på Dønski.

Volden mellom og utført av unge under 18 år i Bærum blir grovere og rammer stadig yngre.

I 2023 beslagla politiet i Bærum nesten dobbelt så mange kniver fra barn under 18 år som året før.

Utviklingen er den samme over hele landet. I 2023 økte antallet voldssaker med unge gjerningspersoner med 37 prosent fra året før.

To politibiler parkert bak bussen der en mann ble knivstukket og drept i Bærum. Politifolk står mellom patruljebilene og bussen.

DRAP: En 14 år gammel gutt har innrømmet å ha knivstukket en 26 år gammel mann på en buss på Dønski 22. desember 2023. Mannen døde kort tid etter av skadene.

Foto: Frederik Ringnes / NTB

Torkel Fjermestad, leder for forebyggende arbeid i Enhet vest i Oslo politidistrikt, mener hele samfunnet må ta ansvar for utviklingen.

– Politiet klarer ikke å gjøre dette alene. Vi er nødt til å jobbe sammen med foreldre, nærmiljøene, alle må eie denne utfordringen, sier han.

Han understreker at de har et godt samarbeid med kommunen og barnevernet i dag, men at det trengs flere enn de profesjonelle aktørene.

Fjermestad ønsker seg flere trygge voksne der ungdommene tilbringer tiden sin, særlig på kveldene. Både fra profesjonelle aktører som kommunen, utekontakten, skoler, og fra ideelle organisasjoner som Lions, Røde Kors og Natteravnene.

– Det sosiale som finner sted har en veldig god forebyggende effekt. Det etablerer trygghet at de unge møter voksne personer, og kan søke hjelp hvis det skjer hendelser.

Les også Økt vold og overdoser blant unge: Nå øver Natteravnene på førstehjelp

Natteravnene Sandnes

Tror på flere fritidstilbud

Lederen for ungdomsrådet i Bærum, Karianne Kirksæther, er enig i politiets ønske om flere trygge voksne rundt de unge. Men for å gjøre det mulig mener hun ungdommene trenger flere fritidstilbud og gode ungdomsklubber.

– Mange har ikke steder man kan være med trygge voksne, og vet ikke helt hvor de skal gjøre av seg. Da blir det jo fort at de ender opp med å gå rundt ute.

Karianne Kirksæther, leder for ungdomsrådet i Bærum 2023-25.

TRENGER TILBUD: Karianne Kirksæther, leder for ungdomsrådet i Bærum, tror ett viktig tiltak er å gi barn og unge flere trygge plasser å være.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Det finnes allerede flere ungdomsklubber i Bærum, men Kirksæther sier det er mange som ikke vet om dem, eller vil bruke dem.

– Det er veldig store aldersgap på klubbene, og det blir ikke sett på som særlig kult å være der. Det ønsker vi å forandre på, så man ikke gjør det så barnslig.

Kirksæther forteller at vold, ran og annet som skjer mellom barn er noe mange av dem snakker om. De fleste føler seg likevel trygge, mener hun.

Les også Mer uro og grov ungdomsvold på VG1 – elever sliter etter korona

Elever ved Sola videregående skole, Vg3, idrettsklassen, januar 2024. Fra venstre: Markus Massen, Mathia Trudu, August Knutsen og Mathias Jensen.

Vil ha intern gransking

Arbeiderpartiet i Bærum mener kommunen må granske sin egen innsats for å forebygge ungdomskriminalitet, slik Budstikka omtalte onsdag.

– Når vi ser den utviklingen som er, den voldsomme veksten i ungdomskriminalitet, så er jo åpenbart konklusjonen at vi ikke gjør alt rett, sier Aps gruppeleder i kommunestyret, Thilde Marie Børsum, til NRK.

Thilde Marie Børsum, gruppeleder for Arbeiderpartiet i Bærum, har på seg en beige kåpe med brede slag, over en grå høyhalset genser, med et gullkjede rundt halsen. Hun har langt brunt hår, og runde briller med mørk innfatning.

SELVKRITISK: Thilde Marie Børsum fra Arbeiderpartiet mener Bærum kommune må finne bedre måter å forebygge kriminalitet blant unge.

Foto: Mariam Eltervåg Cissé / NRK

Ifølge politiet er det omtrent 50 ungdommer i Bærum som de vet er en del av kriminelle miljøer.

– Det er to fulle klasserom med barn og unge som vi ikke klarer å hjelpe ut av kriminalitet, understreker Børsum.

Ap foreslår å sette ned et utvalg som skal anbefale tiltak på kort og lang sikt, for å forbedre kommunens forebyggende arbeid. De første anbefalingene skal leveres før sommeren. En sluttrapport skal leveres før utgangen av 2024.

Les også Politidirektøren bekymret: Stor økning i ungdomskriminalitet

Åpen høring på Stortinget om 25. juni-rapporten

Kommunikasjonssjef Richard Kongsteien i Bærum kommune svarer i en epost til NRK at de også er bekymret, og at alle aktører må se på hva de kan gjøre annerledes for å snu utviklingen.

– Det siste året har det vært igangsatt flere tiltak som innebærer et tettere relasjonsarbeid med ungdom som står i risiko for å begå eller begår kriminalitet. I tillegg må kommunen opprettholde det helhetlige perspektivet på familiesituasjonen. Her er barnevernstjenesten viktig, skriver Kongsteien.

Les også Høgre ønsker at det skal bli enklare å gi ungdom fotlenke

vm9hZdOw0q8

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo