Hopp til innhold

Oslo kommune får gigantbot etter klorutslippet i Akerselva

Det vil ta rundt åtte år før det igjen kan fiskes og krepses i Akerselva. Livet i elva er fortsatt svært skjørt etter klorutslippstabben i mars i fjor. Nå må kommunen punge ut etter skandalen.

Fiskedød i Akerselva

Det var lite liv å spore i elva etter utslippet sist vår.

Foto: Sissel Kvalvik / NRK

Oslo-politiet gir Vann- og avløpsetaten i Oslo en bot på fire millioner kroner for klorutslippstabben i mars i fjor.

«I tillegg inndras kr. 700.000 til fordel for statskassen og kommunen pålegges å betale erstatning på kr. 2.949.680 til Oslomarkas fiskeadministrasjon som forvalter fisket i elva», skriver politiet i en pressemelding.

Klorutslippet fra Oset vannbehandlingsanlegg ved Maridalsvannet tok livet av det meste i elva og Norsk institutt for vannforskning omtalte det som noe av det verste i elvas historie.

Torleif Bækken

Torleif Bækken i Norsk institutt for vannforskning fant lite liv i elva etter utslippet i fjor.

Foto: Sissel Kvalvik / NRK

– Nå kjenner ikke jeg hele historien til Akerselva, men jeg vil tro at dette ligger nært toppen, i og med at det har tatt alt sammen, sa seniorforsker Torleif Bækken til NRK få dager etter utslippet.

Det var et dystert syn som møtte forskerne i elva.

– Vi har funnet én fisk det så vidt var liv i, ellers har vi bare funnet død fisk. Vi har også funnet ganske mye død kreps, særlig i de øvre delene av elva, og døde frosker. Det står også dårlig til med insektlivet og dyrene på bunnen. Der er det ikke helt dødt, men de aller fleste gruppene ser ut til å være borte, sa Bækken.

Artikkelen fortsetter under videoen

Video Klorutslipp i Akerselva

Se video: Klorutslipp i Akerselva

– Slike tabber skal ikke skje

Miljøorganisasjonen Bellona er fornøyd med reaksjonen mot kommunen.

Fredric Hauge

Fredric Hauge i Bellona er fornøyd med at kommunen får svi.

Foto: NRK

– Det skulle bare mangle, dette er en svært alvorlig sak. Jeg er fornøyd med at dette betraktes som en kriminell handling, sier Hauge til NRK.

Han synes det er trist at Vann- og avløpsetaten, som skulle passe på elva, selv stod for utslippet, og mener at tilliten til etaten er svekket.

– Slike tabber skal ikke skje. Dette har skjedd nesten med overlegg siden alarmen var skrudd av. Vi ønsket oss et større personlig straffeansvar, men samtidig er vi fornøyd med boten, sier Hauge.

– Skulle vært unngått

Vann- og avløpsetaten må nå betale til sammen 7,7 millioner kroner.

– Jeg er helt enig med statsadvokaten i at dette er en forferdelig sak. Flere feil skjedde samtidig, men det skulle vært unngått. Formelt har vi ikke fått oversendt saken, så vi vil avvente å kommentere saken ytterligere til vi har fått sett alle premissene, sier direktør i Vann- og avløpsetaten, Per Kristiansen til VG.

Flere alvorlige feil ble avdekket etter utslippet.

Blant annet hadde ikke kommunen tilstrekkelig sikring for å hindre uønskede klorutslipp, noe Fylkesmannen var svært lite fornøyd med.

– Vi ser svært alvorlig på at vi avdekker den slags avvik. Vi hadde forventet at Oslo kommune, som er en miljøsertifisert bedrift, ikke hadde slike avvik, sa fylkesmiljøvernsjef, Anne-Marie Vikla til NRK i fjor.

Ikke fiske på åtte år

Bjørn Torp

Bjørn Torp jobber med å få fisk og kreps tilbake i elva.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Nye prøver viser at elva friskner til, bunndyrbestanden er i grove trekk som før klorutslippet i fjor. Men elva er fortsatt ikke helt frisk.

Oslomarka fiskeadministrasjon (OFA) jobber med å få liv i Akerselva igjen.

– Vi har satt ut rundt 100 000 yngel og håper at noen av dem klarer seg, vi har også begynt å sette ut kreps for å få kreps tilbake i elva, men slikt tar lang tid, sier daglig leder i OFA, Bjørn Torp.

Han mener at det nok ikke vil være mulig å fiske eller krepse i elva på i alle fall åtte år.

– Nå er det viktig at folk hjelper til med å passe på elva og at ingen sniker seg til å fiske så vi får bygd opp elva igjen, sier Torp.

Video Alvorlige feil avdekket etter giftutslipp

Se video: Alvorlige feil avdekket etter giftutslipp