Hopp til innhold

Får sette ut fisk og kreps

Fiskeyngel og kreps skal settes ut i Akerselva for å få artene raskere tilbake. Livet vender sakte tilbake etter klorutslippet.

Akerselva fråder ved Mølla på Sagene i Oslo

Den nå flomstore Akerselva er i bedre form enn fryktet. Fylkesmiljøvernsjefen gir tillatelse til å sette ut kreps og fisk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Tilstanden til Akerselva har blitt fulgt nøye etter at 6000 liter klor rant ut fra Oslo kommunes vannrenseanlegg ved Maridalsvannet i mars.

Den siste rapporten fra Norsk institutt for vannforskning, NIVA, viser at deler av livet er i ferd med å vende tilbake, men fisk og kreps er nesten helt borte.

Video Dyrt å få fisk tilbake i Akerselva

Dyrt å få fisk tilbake i Akerselva

Nok mat

– Vi kan fastslå at det er nok mat i form av bunndyr i Akerselva. Derfor er det livsgrunnlag for disse artene, sier fylkesmiljøvernsjef i Oslo og Akershus Anne-Marie Vikla.

Hun gir nå tillatelse til å flytte kreps ned fra Maridalsvannet og tillatelse til å sette ut yngel av laks og sjøørret.

Planen er at laks- og sjøørret suppleres med rogn fra Sandvikselva i tillegg til rogn fra Akerselva.

Rogna blir lagt inn på klekkeriet på Oset renseanlegg, og klekkes til yngel som skal settes ut til våren.

Gledelig overraskelse

De grundige undersøkelsene av elva har også gitt en hyggelig overraskelse. Elvemuslingen, en truet, og antatt utdødd art før klorutslippet, er gjenfunnet.

– Det var veldig overraskende. Det er en rødlistet, truet art og det var ingen av oss som visste at den fantes i elva, sier Vikla.

– Etter at den ble oppdaget har vi bedt Oslo kommune å gjøre ytterligere undersøkelser for å finne ut hvor mye det er av denne elvemuslingen.

Video Alvorlige feil avdekket etter giftutslipp

Alvorlige feil avdekket etter giftutslipp