Hopp til innhold

Døgnfluene er tilbake i Akerselva

Funn av den viktige døgnfluen ”Baetis” gir nytt håp til Akerselva etter klorutslippet i mars.

Akerselva

– Dette er svært positivt. Dette er en nøkkelart som under de forrige undersøkelsene viste seg å være helt fraværende etter klorutslippet. Jeg er optimistisk på vegne av Akerselva, sier forsker Torleif Brækken i Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det viser en ny rapport fra Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA), som også konkluderer med at næringsgrunnlaget for fiskeyngel er god.

I mars i år ble Akerselva nærmest desinfisert etter et klorutslipp fra Oset vannrenseanlegg. Ved en feil havnet 6000 liter klor i Akerselva.

Gir håp

– Dette er svært positivt. Dette er en nøkkelart som under de forrige undersøkelsene viste seg å være helt fraværende etter klorutslippet. Jeg er optimistisk på vegne av Akerselva, sier forsker Torleif Brækken i Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA).

Rapporten er en gjennomgang av resultater og vurderinger etter vår- og sommerbefaringer.

– Det er fremdeles lite fisk og kreps i Akerselva, men de siste prøvene viser at sommerpopulasjonen av bunndyr har klart seg bra gjennom klorutslippet, sier Brækken.

– Den viktige arten av døgnfluene er også tilbake. Dette er svært positivt og gir et godt signal om situasjonen videre for elva, sier forsker Torleif Brækken.

Les også:

Pumpet 1000 liter diesel ut i elva

Sier ja til nye utslipp i Akerselva

Staten hjelper ikke Akerselva

Alvorlige feil avdekket etter giftutslipp

Overlevd i grusen

Bunndyr er meget utsatt ved forurensning av elver og brukes derfor mye i vurdering av effekter.

Rett etter klorutslippet klarte enkelte grupper og arter seg ganske bra. Andre forsvant helt, som døgnfluer av slekten Baetis.

Nå er det funnet døgnfluer på nesten alle prøvestasjonene i Akerselva.

– Vi er svært glad for at den viktige døgnfluen nå er observert flere steder langs Akerselva. Trolig kommer de fra egg som har ligget i grusen og overlevd, og som nå har klekket som normalt, forteller overingeniør Anna-Lena Beschorner ved seksjon Vannmiljø i Vann- og avløpsetaten.

Video Klorutslipp i Akerselva

Klorutslipp i Akerselva

Opprørt

Både kommunen og Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) var i mars svært opprørt over de alvorlige utslippene.

Det ble først anslått at det kunne ta åtte år før laksen vil være tilbake i Akerselva.

Nå ser det lysere ut.

– Vi gleder oss over resultatene og har tro på at elva nå er på rett vei, men slår oss selvfølgelig ikke til ro med det. Vi vil fortsette å jobbe med tiltak for å sette Akerselva tilbake i en enda bedre tilstand enn det den var før klorutslippet 2. mars, sier direktør Eli Grimsby i Vann- og avløpsetaten.

– Jeg er mener at det vil være nok næring i elva for den fiskeyngelen Oslomarkas Fiskeadministrasjon satte ut i slutten av mai. Jeg er optimistisk på vegne av Akerselva. Det er bare snakk om tid før denne yngelen er tilbake som voksen laks, kanskje 5-6 år, sier Torleif Bækken.

Video Alvorlige feil avdekket etter giftutslipp

Alvorlige feil avdekket etter giftutslipp

Svært lei seg

Den endelige rapporten om tilstanden i Akerselva etter klorutslippet skal være ferdig 1. desember 2011. I løpet av september og oktober skal det tas nye viktige prøver.

– Vi er svært lei oss for klorutslippet, men nå er det viktig å se fremover. Prøvene som skal gjøres nå i høst vil gi oss verdifull kunnskap om vinterpopulasjonen av bunndyr, og derigjennom effekten av klorutslippet i Akerselva, sier direktør Eli Grimsby i Vann- og avløpsetaten (VAV).

– Ut fra det vil vi jobbe konstruktivt for å komme frem til tiltak som på både kort og lang sikt kan være med på å gjenopprette et godt biologisk mangfold i Akerselva, lover Grimsby.