Hopp til innhold

– Oppsiktsvekkende mye fisk i Akerselva

Det er 30 år siden det var så mye fisk i Akerselva som det er nå. Denne uken svømte en åttekilos laks forbi fisketelleren på Grünerløkka. Kanskje ser du fisken hoppe i laksetrappa.

Laksetrapp og fisketeller

HER KAN DU SE FISKEN HOPPE: Laksetrappa i Akerselva ligger i Nedre Foss på Grünerløkka, mellom studentsiloen og Mathallen. Fisketelleren er montert ved metallristen og skilleveggene nederst i bildet.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

– I sommer har vi sett rundt 250 store laks og sjøørret svømme opp elva, forteller Magnus Nilsson, markakonsulent i Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA).

– Det har aldri vært så mye fisk i Akerselva på 30 år, fastslår Nilsson.

Bjørn Torp

FISKEN ER TILBAKE: Bjørn Torp i Oslomarkas Fiskeadministrasjon gleder seg over at det er mye fisk i Akerselva igjen.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Etter klorutslippet i 2011 forsvant nesten alt liv i Akerselva. I årene etter har OFA satt ut hundretusenvis av fiskeyngel. Hvert år er 200 000 yngel av laks og sjøørret satt ut for å skape nytt liv. Nå bærer arbeidet resultater.

Denne uken ble det registrert en laks på 8 kilo i fisketelleren ved Nedre Foss. Hunnlaksen målte 93 centimeter. Dessuten hopper det mange og store fisk i laksetrappa.

– Dette er veldig, veldig morsomt, sier OFAs daglige leder, Bjørn Torp.

– Det er mye fisk som kommer tilbake og det er veldig moro.

Yngel blir storfisk

– Om 1–2 år er disse kanskje 15 centimeter, fortalte OFAs anleggsbestyrer Dag Øivind Ingierd da Østlandssendingen var med på yngelutsetting i juni i år. Med junitemperatur i vannet la yngelen på seg fire ganger kroppsvekten i døgnet.

Fisken tilbringer to år i elva før den svømmer ut i fjorden.

– Og så kommer den tilbake for å gyte i Akerselva 2–3 år etter det, ifølge Ingierd.

Fiskemuligheter neste år?

Ved Nedre Foss er det også en laksetrapp. Etter å ha gått opp laksetrappen ved Nedre Foss går fisken opp til Øvre Foss.

– Det hadde vært kult om vi fikk en laksetrapp der også, sier Torp.

Kanskje kan du ta storlaksen på stang neste år. Det er i år ikke lov å fiske laks i elva, men det er lov med ørretfiske i øvre del av Akerselva, ovenfor Øvre Foss, fram til 15.september. OFA har søkt fylkesmannen om å få åpne for fisking i Akerselva neste år.

En «heslig rynke i byens ansikt»

Grunnen til at det i det hele tatt kan leve fisk i Akerselva er at elva ble renset for 25 år siden. Industrialiseringen i Norge og Oslo startet langs Akerselva på 1800-tallet, men dette var ingen utvikling for livet i elva. Elva ble en «heslig rynke i byens ansikt», som det sies i dette historiske opptaket fra 1950 i NRKs radioarkiv.

Sidsel Rønbeck

MILJØPARKENS MOR: Sidsel Rønbeck jobbet for å opprette Akerselva Miljøpark da hun var miljøvernminister på slutten av 1980-tallet.

Foto: NRK

Men ved overgangen til 1990 startet daværende miljøvernminister Sidsel Rønbeck utviklingen av Akerselva Miljøpark.

– Det var trist og møkkete. Mesteparten av industrien var borte og det sto tomme bygninger igjen, forteller Rønbeck.

– Mange syntes det var underlig at vi ville rense Akerselva, midt i byen, i Oslo øst. Da jeg ble miljøvernminister i 1986 var det vanligere å verne elver i fjellet, sier Sidsel Rønbeck.

Et kvart århundre senere trives altså storfisken i rynken som igjen er blitt hovedstadens "smilebånd".