Hopp til innhold

– Tusenvis er redde for å miste jobben i dag

– Folk sitter og lurer på hva som er galt med oss som jobber og bor i Oslo, mener finansbyråd Robert Steen.

Robert Steen

ARBEIDSPLASSER FLYTTES: – Regjeringen skal ta vekk inntektsgrunnlaget for hundrevis av familier, ved å flytte arbeidsplassen deres ut fra Oslo, sier finansbyråd Robert Steen (Ap).

Foto: Olav Juven / NRK

Kommunalminister Jan Tore Sanner kalte i dag inn til et pressemøte om flytting av statlige arbeidsplasser.

Det er allerede bestemt at 630 arbeidsplasser skal enten flyttes ut av Oslo, eller nyetableres som statlige arbeidsplasser.

I tillegg la kommunalministeren frem at 1.200 arbeidsplasser sammen med 600 studieplasser på Politihøyskolen skal vurderes for utflytting.

Dette er virksomhetene Landbruksforvaltningen, Likestillings- og diskrimineringsnemda, Språkrådet, Arbeids- og velferdsdirektoratet, Husbanken, Sekretariatet for Bioteknologirådet, Miljøvennlig innkjøp, Fredskorpset, Vassdrags- og energidirektoratet, Sentraladministrative oppgaver i kunnskapssektoren og Fornybar.

– Inntektsgrunnlaget forsvinner

Finansbyråd i Oslo, Robert Steen fra Arbeiderpartiet, er bekymret for arbeidsplasser som forsvinner ut av hovedstaden.

– Det aller, aller viktigste her er det menneskelige aspektet. I dag sitter det tusenvis av familier der noen er redde for å miste jobben. De lurer på hva som er galt med Oslo, hva som er galt med oss som bor og jobber her. Hva er det som gjør at regjeringen med et pennestrøk skal ta vekk inntektsgrunnlaget for hundrevis av familier, sier Steen.

Sveinung Rotevatn

Sveinung Rotevatn (V) sier at flytting av arbeidsplasser fra Oslo til distriktene er en mynt med to sider.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

Det er regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet som sammen med Venstre har inngått en avtale om å flytte arbeidsplasser ut i distriktene.

Sveinung Rotevatn fra Venstre har full forståelse for at det er en tung nyhet for dem som jobber og bor i Oslo at arbeidsplassen deres skal flyttes. Han mener likevel det er viktig å bygge opp kompetanse og utvikle arbeidsplasser over hele landet.

– Det finnes mange andre byer her i landet, og vi må klare å være litt rause, sier han til NRK.

Fagforbund reagerer

Norsk Tjenestemannslag (NTL) har mange medlemmer som trolig blir rammet av flytteplanene. Likevel vet de lite om hva Sanner skal legge frem senere i dag.

John Leirvaag

John Leirvaag i NTL etterlyser at bedriftene og fagforeningene blir involvert i flyttingen.

Foto: Olav Juven / NRK

– Det er problematisk at folk får høre om dette på ryktebørsen. Vi vet ingenting, annet enn det som kommer i nyhetene fra dag til dag. Det drypper litt, og det går rykter om at 12 virksomheter blir rammet, sier forbundsleder John Leirvaag.

Han har tidligere kalt regjeringen respektløs, fordi de lar slike beslutninger komme som lyn fra klar himmel på de ansatte.

– Vi er selvfølgelig ikke prinsipielt motstander av statlige arbeidsplasser andre steder enn i Oslo, men vi er kritiske til måten det gjøres på, sier Leirvaag.

– Nyetableringer er én mulighet, ellers bør de gå inn i dialog med virksomhetene om hvordan det bør gjøres.