Hopp til innhold

– Respektløst av regjeringen

Regjeringen lar utflyttingen av statlige arbeidsplasser fra Oslo komme som lyn fra klar himmel på de ansatte. Reaksjonene er sterke.

John Leirvaag

RESPEKTLØST: I tillegg til det menneskelige aspektet, fratas de ansattes organisasjoner muligheten til å komme med faglige råd om flytting eller ikke, mener forbundsleder John Leirvaag i NTL.

Foto: Olav Juven / NRK

– Vi mener at det er direkte respektløst å ikke ha dialog med de ansatte når de skal fatte en så dramatisk beslutning som å flytte folks arbeidsplasser ut i landet, sier forbundsleder John Leirvaag i Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Stortingsrepresentant fra Oslo, Jan Bøhler (Ap) er like kritisk:

– Det er veldig uforsvarlig og respektløst overfor mennesker som har gjort en jobb i årevis og er glad i det de holder på med. Hvis ikke de skal få innflytelse og kunne uttrykke hvilke argumenter de har som ledd i en politisk prosess, blir det en dårlig politisk prosess, sier han.

Hestehandel med Venstre

Reaksjonene kommer etter uttalelser fra kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i Stortingets spørretime forleden.

I april inngikk regjeringspartiene og Venstre en hestehandel der en ny plan for utflytting av statlige arbeidsplasser fra Oslo inngikk. Planen skal legges fram for Stortinget i februar, og Jan Bøhler lurte på hvordan de ansatte ville bli involvert.

Vurdering og beslutning om eventuell utflytting av arbeidsplasser fra Oslo er et politisk spørsmål som tillitsvalgte ikke skal delta i.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i spørretimen
Jan Tore Sanner

ANSATTE FÅR IKKE DELTA: Uttalelsene fra Jan Tore Sanner (H) i spørretimen har hisset på seg både Jan Bøhler og NTL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Folk har etablert seg med familie, har et fagmiljø og har valgt en jobb som plutselig bare forsvinner, sier John Leirvaag i NTL, som organiserer mange av de ansatte i faresonen.

– Det skjer gjennom et politisk vedtak uten at man har fått noen som helst mulighet til å påvirke prosessen, vite noe om tiltaket på forhånd eller ha dialog rundt hvilke betingelser som skal gjelde, sier han.

Omstridt utflytting i 2003

Jan Bøhler

SKAL TA OSLO: Mange steder i landet gnir folk seg i hendene og skal ta Oslo, mener Jan Bøhler.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Den forrige, svært omstridte runden med utflytting av statlige direktorater og tilsyn skjedde under Høyre-statsråd Victor Norman i 2003. Arbeiderpartiet har ingenting imot at nye statlige arbeidsplasser havner i Distrikts-Norge, men vil ikke flytte de hovedstaden allerede har.

– Når man kommer til Oslo, er det en slags splitt-og-hersk-holdning der man fordeler godbitene rundt i landet, får allianser i mange fylker, gnir seg i hendene og skal liksom ta Oslo.

– At regjeringen legger opp til den holdningen på en så smålig måte denne gangen også, blir jeg innmari irritert på, sier Jan Bøhler.

Samarbeid i etterkant

Kristin Holm Jensen

SAMARBEID ETTERPÅ: Kristin Holm Jensen (H) vil samarbeide med de ansatte på en god måte, men først etter at beslutningen er tatt.

Foto: Torbjørn Tandberg

– Vi vil samarbeide med de ansattes organisasjoner når statlige virksomheter skal flyttes ut på ulike stadier av prosessen, sier statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Kristin Holm Jensen (H). Hun svarer på kritikken på vegne av departementet.

– Men om en statlig virksomhet skal flyttes ut eller ikke, er et spørsmål vi avgjør i en demokratisk, politisk prosess som de ansatte ikke deltar i.

– Så samarbeider vi med de ansatte om hvordan vi skal iverksette beslutningene på en god måte, sier Holm Jensen.

Departementet vil ikke si hvilke virksomheter de vurderer å flytte eller hvor mange ansatte det kan bli snakk om.