Hopp til innhold

Warholm etter historisk sesong: – Hvis jeg blir slått neste år, vil alle glemme meg

Karsten Warholm (24) vant på 47,07 i Roma. Dermed har han levert den beste sesongen av en hekkeløper i historien.

hRhAU9araGU

STRÅLTE: Karsten Warholm leverte karrierens tredje raskeste løp i Roma torsdag kveld.

Foto: VINCENZO PINTO / AFP

«Kom igjen no! Watch this!»

Det brølte Karsten Warholm mens han slo seg selv i ansiktet og fyrte seg opp før løpet på Olympiastadion i Roma.

Så brukte han 47,07 sekunder på å vinne løpet.

Vinnertiden i Roma gjør at Karsten Warholm i snitt har løpt på 47,148 sekunder i de fem løpene han har gjort på 400 meter hekk i 2020.

Det er den beste sesongen av en hekkeløper gjennom historien.

– I år har det vært mange stevnerekorder, det føles veldig bra. Og gjennomsnittet mitt er veldig bra. Mitt eneste dårlige løp var i Ostrava, men alle de andre løpene har vært 47,10 og lavere. Så jeg er veldig fornøyd med å være på det nivået, sier Warholm til NRK.

Før torsdagens løp i Roma hadde Waholm levert:

Spent på fraværende rivaler

Samtidig er han innstilt på å bli enda bedre fram mot neste sesong:

– Jeg vet jeg må jobbe for å beholde posisjonen, for hvis jeg blir slått neste år, vil alle glemme meg. Det er sånn det virker. Det er sport. Det er en tøff verden, sier Warholm, som ikke har tapt et eneste løp verken i 2019 eller 2020.

Neste sesong er nok også rivalene Abderrahman Samba og Rai Benjamin tilbake.

– Det blir jo morsomt å se hvilket nivå de to er på. De har jo valgt å ikke konkurrere i år. Kanskje de har fått trent bra og kommer tilbake i god form. Jeg er i alle fall klar for å konkurrere mot de to igjen, sier han.

 • Se NM i friidrett på NRK2 fra kl. 16.30 fredag

Hylles av Rodal

– Det er veldig sterkt med tanke på at det har vært en annerledessesong. Han er en voksen utøver som kunne falt for fristelsen til ikke å gå inn for fullt i en sesong uten noen store løp og noen store dueller,sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal, og utdyper:

– For en 18-19-åring spiller ikke det noen stor rolle, men at en som har vunnet VM to ganger klarer å utvikle seg også i en sånn sesong, vitner om en enorm mental styrke.

Karsten Warholm på plass på startstreken og varmar opp på vanleg vis med å fyre seg opp. Kan det blir verdsrekord i Roma i kveld?

LEVERTE IGJEN: Karsten Warholm fullførte en historisk sesong i Roma.

Har de to beste sesongene

Det internasjonale friidrettsforbundet publiserte for et år siden en liste over de fem beste «årsverkene» levert på 400 meter hekk, basert på de fem beste tidene i en sesong.

Allerede da var Karsten Warholm på topp. På sinne fem beste løp i 2019 hadde Warholm et snitt på 47,210 sekunder.

Nummer to på lista var Rai Benjamins 2019-sesong (47,322 i snitt).

Deretter fulgte Abderrahman Sambas 2018-sesong (47,332), Kevin Youngs 1992-sesong (47,366) og Edwin Moses’ 1981-sesong (47,402).

oV8sA6vER2c

LEGENDE: Edwin Moses er tidenes mest legendariske hekkeløper, men sportslig rangeres han bak Karsten Warholm av Vebjørn Rodal.

Foto: AP

Med de to beste sesongene i historien, dytter Karsten Warholm selveste Edwin Moses ut av lista. Moses satte verdensrekord fire ganger på 400 meter hekk og tok OL-gull både i 1976 og 1984.

– En av de hotteste

Vebjørn Rodal mener at Warholm nå er forbi Moses på adelskalenderen, selv om han verken har OL-gull eller verdensrekord.

– Warholm er vel nummer én eller to på lista. Han er ikke en foran Kevin Young, som har verdensrekorden. Men han er foran Edwin Moses, som var en legende som vant alt i alle år, sier Rodal, som påpeker at Warholm også har vært svært nær å slå verdensrekorden.

Kevin Young løp altså på 46,78 i OL-finalen i 1992, mens Warholm var helt nede på 47,87 i sesongens beste løp i Stockholm.

Rodal påpeker at den imponerende sesongen har hatt en annen effekt for Warholm.

– Han har skaffet seg en posisjon som en av de hotteste utøverne uansett gren i friidretten. Det henger ganske høyt, sier OL-mesteren på 800 meter fra 1996.

Usikker på NM

Etter planen skal Warholm også løpe 400 meter hekk i Fana søndag.

– For å være helt ærlig har jeg ikke tatt den avgjørelsen ennå. Vi må nesten bare se. Men man har selvfølgelig alltid lyst til å stille i norgesmesterskapet, så det er nok stor sannsynlighet for at det blir, men det er mange vurderinger som må gjøres, påpeker Warholm.

– Det her er min tredje konkurranse på en og en halv uke, så jeg må også se på helse, beina og alt det der. Koronavirus og reise, det er mange hensyn å ta i det året her, altså, sier han.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Hauger-rival sparket etter rasistisk uttalelse

  Formel 2-kjører Juri Vips er sparket fra Red Bull Racing-laget. Den estiske kjøreren ble etterforsket for rasisme etter at et videoklipp med rasistiske uttalelser fra Vips gikk viralt på Twitter.

  Red Bull Racing skriver på Twitter at de tar avstand fra all form for rasisme og har derfor valgt å sparke kjøreren.

  Esteren kjører for Hitech-laget, men er en del av det samme juniorprogrammet som norske Dennis Hauger i Red Bull. De to har dessuten kjempet om å rykke oppover i Red Bull-systemet og få prøve seg i Formel 1.

  Vips ble i forrige uke suspendert for å ha uttalt seg rasistisk under en strømmesending mens han spilte TV-spill. En uke senere har Red Bull altså bestemt seg for å kutte samarbeidet med Vips.

  FILE PHOTO: Spanish Grand Prix
  Foto: NACHO DOCE / Reuters
 • Minamino klar for Monaco

  Takumi Minamino forlater Liverpool etter 2,5 år og er klar for fransk fotball og Monaco. Japaneren fikk i alt 55 kamper for de rødkledde.

  Minamino var svært viktig på Liverpools ferd mot både FA- og ligacuptittelen sist sesong, men 27-åringen har slitt med å spille seg fast på laget. Han kom fra Salzburg i januar 2020 og var med på å vinne Premier League etter bare et halvt år i klubben.

  Han flytter heretter til Monaco for å spille i den franske ligaen framover, opplyser klubben tirsdag. Minamino har undertegnet en fireårskontrakt med klubben fra fyrstedømmet. (NTB)

  FA Cup Fifth Round - Liverpool v Norwich City
  Foto: CRAIG BROUGH / Reuters
 • Streng koronaregel fjernes foran Tour de France

  Tour de France-arrangøren har fjernet regelen som gjør at lag kan bli kastet ut av rittet dersom minst to ryttere avgir positive koronatester innen sju dager.

  Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) publiserte en oppdatert versjon av koronareglene tirsdag. Det har vært svært mye smitte i diverse lag foran det prestisjetunge rittet, og UCI har tatt valget om å lempe på reglene slik at flest mulig skal få delta.

  Feltet skal likevel testes tett under rittet, som skal starte med at alle ryttere og støtteapparat skal levere en negativ hurtigtest to dager før løpet starter. Det vil si onsdag. En slik test skal også tas under hviledagene.

  Er hurtigtesten positiv, skal den deretter bli bekreftet med en PCR-test. Det fremkommer ikke i reglene hva som skjer med den koronapositive rytteren og om lag kan sende inn reserver. (NTB)

  Tour de France
  Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste