Warholm etter historisk sesong: – Hvis jeg blir slått neste år, vil alle glemme meg

Karsten Warholm (24) vant på 47,07 i Roma. Dermed har han levert den beste sesongen av en hekkeløper i historien.

hRhAU9araGU

STRÅLTE: Karsten Warholm leverte karrierens tredje raskeste løp i Roma torsdag kveld.

Foto: VINCENZO PINTO / AFP

«Kom igjen no! Watch this!»

Det brølte Karsten Warholm mens han slo seg selv i ansiktet og fyrte seg opp før løpet på Olympiastadion i Roma.

Så brukte han 47,07 sekunder på å vinne løpet.

Vinnertiden i Roma gjør at Karsten Warholm i snitt har løpt på 47,148 sekunder i de fem løpene han har gjort på 400 meter hekk i 2020.

Det er den beste sesongen av en hekkeløper gjennom historien.

– I år har det vært mange stevnerekorder, det føles veldig bra. Og gjennomsnittet mitt er veldig bra. Mitt eneste dårlige løp var i Ostrava, men alle de andre løpene har vært 47,10 og lavere. Så jeg er veldig fornøyd med å være på det nivået, sier Warholm til NRK.

Før torsdagens løp i Roma hadde Waholm levert:

Spent på fraværende rivaler

Samtidig er han innstilt på å bli enda bedre fram mot neste sesong:

– Jeg vet jeg må jobbe for å beholde posisjonen, for hvis jeg blir slått neste år, vil alle glemme meg. Det er sånn det virker. Det er sport. Det er en tøff verden, sier Warholm, som ikke har tapt et eneste løp verken i 2019 eller 2020.

Neste sesong er nok også rivalene Abderrahman Samba og Rai Benjamin tilbake.

– Det blir jo morsomt å se hvilket nivå de to er på. De har jo valgt å ikke konkurrere i år. Kanskje de har fått trent bra og kommer tilbake i god form. Jeg er i alle fall klar for å konkurrere mot de to igjen, sier han.

 • Se NM i friidrett på NRK2 fra kl. 16.30 fredag

Hylles av Rodal

– Det er veldig sterkt med tanke på at det har vært en annerledessesong. Han er en voksen utøver som kunne falt for fristelsen til ikke å gå inn for fullt i en sesong uten noen store løp og noen store dueller,sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal, og utdyper:

– For en 18-19-åring spiller ikke det noen stor rolle, men at en som har vunnet VM to ganger klarer å utvikle seg også i en sånn sesong, vitner om en enorm mental styrke.

Karsten Warholm på plass på startstreken og varmar opp på vanleg vis med å fyre seg opp. Kan det blir verdsrekord i Roma i kveld?

LEVERTE IGJEN: Karsten Warholm fullførte en historisk sesong i Roma.

Har de to beste sesongene

Det internasjonale friidrettsforbundet publiserte for et år siden en liste over de fem beste «årsverkene» levert på 400 meter hekk, basert på de fem beste tidene i en sesong.

Allerede da var Karsten Warholm på topp. På sinne fem beste løp i 2019 hadde Warholm et snitt på 47,210 sekunder.

Nummer to på lista var Rai Benjamins 2019-sesong (47,322 i snitt).

Deretter fulgte Abderrahman Sambas 2018-sesong (47,332), Kevin Youngs 1992-sesong (47,366) og Edwin Moses’ 1981-sesong (47,402).

oV8sA6vER2c

LEGENDE: Edwin Moses er tidenes mest legendariske hekkeløper, men sportslig rangeres han bak Karsten Warholm av Vebjørn Rodal.

Foto: AP

Med de to beste sesongene i historien, dytter Karsten Warholm selveste Edwin Moses ut av lista. Moses satte verdensrekord fire ganger på 400 meter hekk og tok OL-gull både i 1976 og 1984.

– En av de hotteste

Vebjørn Rodal mener at Warholm nå er forbi Moses på adelskalenderen, selv om han verken har OL-gull eller verdensrekord.

– Warholm er vel nummer én eller to på lista. Han er ikke en foran Kevin Young, som har verdensrekorden. Men han er foran Edwin Moses, som var en legende som vant alt i alle år, sier Rodal, som påpeker at Warholm også har vært svært nær å slå verdensrekorden.

Kevin Young løp altså på 46,78 i OL-finalen i 1992, mens Warholm var helt nede på 47,87 i sesongens beste løp i Stockholm.

Rodal påpeker at den imponerende sesongen har hatt en annen effekt for Warholm.

– Han har skaffet seg en posisjon som en av de hotteste utøverne uansett gren i friidretten. Det henger ganske høyt, sier OL-mesteren på 800 meter fra 1996.

Usikker på NM

Etter planen skal Warholm også løpe 400 meter hekk i Fana søndag.

– For å være helt ærlig har jeg ikke tatt den avgjørelsen ennå. Vi må nesten bare se. Men man har selvfølgelig alltid lyst til å stille i norgesmesterskapet, så det er nok stor sannsynlighet for at det blir, men det er mange vurderinger som må gjøres, påpeker Warholm.

– Det her er min tredje konkurranse på en og en halv uke, så jeg må også se på helse, beina og alt det der. Koronavirus og reise, det er mange hensyn å ta i det året her, altså, sier han.

Siste nytt

 • Real Madrid overtok tabelltoppen

  Uten en skadd Martin Ødegaard tok Real Madrid en sikker 4-1-seier hjemme over bunnlaget Huesca i spansk La Liga lørdag.

  Martin Ødegaard ble rapportert i lett trening for Real Madrid fredag, men nordmannen er ikke kampklar ennå etter leggskaden som har plaget ham.

  Lagkameratene tok imidlertid lagets annen strake seier i La Liga og rykket opp i tabelltet lørdag.

  Real Madrid
  Foto: Oscar Del Pozo / AFP
 • Aalesund med sesongens andre seier

  Etter ni strake tap, vant endelig Aalesund en kamp i eliteserien igjen lørdag.

  Laget hadde ikke vunnet siden juli, men borte mot Haugesund fikk de med seg tre poeng etter en drømmeskåring av Niklas Castro.

  Laget ligger fortsatt soleklart sist i serien. De har 14 poeng opp til trygg plass med syv kamper igjen å spille.

  Eliteserien fotball 2020: FK Haugesund - Aalesund
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Strand Larsen på skåringslista

  Jørgen Strand Larsen teikna seg på skåringslista da Groningen vann 2-1 mot VVV-Venlo. Patrick Joosten sette inn det første og like etter pause sette nordmannen inn Groningen sitt andre. Det er 20-åringen sitt tredje mål i æresdivisjonen. Rett før slutt reduserte Georgios Giakoumakis for Venlo.

  Jørgen Strand Larsen i Groningens garderobe
  Foto: FC Groningen

Sendeplan

Kl. Program Kanal