Verdens raskeste om Warholms superløp: – Mer sjokkert over at han ikke slo verdensrekorden

Vebjørn Rodal trodde nesten ikke sine egne øyne da klokka stoppet på 46,87 etter at Karsten Warholm snublet i den siste hekken. Verdens raskeste mann, Noah Lyles, trodde imidlertid det skulle gå enda raskere.

Karsten Warholm og Noah Lyles

STJERNE IMPONERER STJERNE: Karsten Warholm og Noah Lyles er to av de største stjernene i friidretten. I motsetning til Lyles, er Warholm i nærheten av verdensrekorden i sin gren.

Foto: NTB Scanpix

– Det var direkte rått, dette. Det er nok mange som klør seg i hodet, sier Leif Olav Alnes til NRK på telefon fra Stockholm søndag kveld.

Og det etter en hektisk ettermiddag for hans elev Karsten Warholm.

Klokka 16.03 gikk startskuddet for 400 meter hekk. 46,87 sekunder senere løp Karsten Warholm i mål til ny europarekord og historiens nest raskeste tid, bare ni hundredeler bak Kevin Youngs 28 år gamle verdensrekord fra OL-finalen i Barcelona i 1992 (46,78).

I stedet for å komme til intervjusonen for å snakke om det som skjedde da han snublet i den siste hekken, noe som trolig kostet ham verdensrekorden, gikk Warholm rett tilbake til oppvarmingsrommet. Der satte han seg på ergometersykkelen for å prøve å vaske ut melkesyra så raskt som mulig.

I det skjulte hadde han nemlig bestemt seg for å løpe ett løp til i Stockholm.

Klokka 17.37 sto han klar på startstreken igjen, denne gangen på 400 meter flatt. Drømmen og håpet var kanskje å slå sin egen norske rekord på 44,87 og i beste fall europarekorden på 44,33.

Det gikk ikke.

Men Warholm tok sin andre seier for kvelden med tiden 45,05. To seirer i ett og samme Diamond League-stevne, er langt fra hverdagskost.

 • Se begge løpene i sin helhet nederst i artikkelen!

– For å være ærlig er jeg sliten nå, selvfølgelig. Jeg løp 400 hekk med alt jeg hadde, så så jeg etter en utfordring og ville se hva jeg kunne gjøre. Det var en bra treningsøkt å gjøre to så harde løp, sier Warholm etterpå.

SEJ3WkpzuRs

BEDRE OG BEDRE: Karsten Warholm peker på sin fjerde europarekord.

Foto: Christine Olsson / TT/NTB Scanpix

Lyles trodde på rekord

Begge løpene var også preget av vinden i Stockholm.

– Vi skal ikke skylde på været, men det var egentlig ikke forhold til å sette verdensrekord, forteller Alnes, som forteller at eleven også var borti den fjerde hekken på vei mot tidenes nest bete løp.

Verdens beste sprinter uten hekker, Noah Lyles, er imidlertid alt annet enn overrasket. Etter løpet la han ut denne meldingen på Twitter:

«Jeg er ikke en gang overrasket over at Warholm setter personlig rekord. Jeg er mer sjokkert over at han ikke slo verdensrekorden.»

Laster Twitter-innhold

«Wow! Betyr mye», svarte Warholm mandag morgen.

Selv om det ikke ble verdensrekord, var det utvilsomt en stor ettermiddag. NRKs kommentatorduo Jann Post og Vebjørn Rodal var høyt oppe etter historiens nest beste langhekkløp i vanskelige vindforhold.

– For et løp alene i vinden. Det finnes nesten ikke grenser, nå var han nære. Kevin Young, du kan ikke føle deg trygg når han gjør dette alene i vinden, sa Post.

– Det er neste forsøk i gode forhold, og Karsten Warholm i noenlunde form, så er det verdensrekord. Her gjør han 46,87 med motvind på bortre langside og han snubler ordentlig i den siste hekken og kommer helt ut av rytmen. Da er det fortsatt 40 meter igjen til mål og han står likevel så godt, sa Rodal.

– Spørsmålet er: Ryker verdensrekorden på siste hekken der. Legger han igjen ni hundredeler der, undret Post.

– Ja, det er ikke usannsynlig. Han toucher med den fremste foten og er borti litt med trekkfoten bakerst også, og da er det klar det forsvinner hundredeler, konstaterte Rodal.

dD1OO3LwIp0

HEKKETRØBBEL: Et utilsiktet sammenstøt med siste hekk kan ha kostet Karsten Warholm verdensrekorden.

Foto: Christine Olsson / NTB Scanpix

– Tenkte «løpet er over»

Warholm bekrefter også selv at han tenkte negativt etter sammenstøtet med hekken.

– Da jeg traff den siste hekken, tenkte jeg: «løpet er over», sier han.

Det var det altså ikke.

– Jeg er stolt, veldig stolt. Jeg og treneren har jobbet veldig hardt. Jeg er veldig stolt over å oppnå dette.

Vebjørn Rodal mener også at Warholm har grunn til å være stolt.

– Han gjør nesten verdensrekord med et uhell på tampen der, og det skal nesten ikke gå an å løpe så fort når du tupper i siste hekken, sier Rodal.

– Var du overrasket da klokka stoppet så fort som den gjorde?

– Ja, nesten. Men jeg så han gikk tøffere i starten og var mer offensiv i åpningen enn han var i Monaco, derfor ble jeg ekstra skuffet da jeg så at han dultet borti siste hekken. Men Kevin Young gjorde også det da han satte verdensrekorden sin, og i tillegg feiret han dugelig over må. Så alt må stemme, men da er Karsten Warholm trent for verdensrekord.

God nok for verdensrekord

Feilen kom etter at Warholm fikk trøbbel med stegmønsteret mot slutten av løpet. Det tror Rodal igjen henger sammen med motvinden Warholm måtte kjempe mot på bortre langside.

Karsten Warholm står nå med de to beste tidene bak Kevin Youngs verdensrekord, 46,87 og 46,92. Rodal tror det bare er et spørsmål om tid før verdensrekorden er på norske hender, og håper Warholm får minst én sjanse til i løpet av sensommeren.

– Det nærmer seg der at vi kan bli skuffa om han ikke klarer der, men det er å legge mye på hans skuldrer. Samtidig er han så offensiv og så godt forberedt at om han ikke slår den verdensrekorden snart, så er han ikke fornøyd selv heller, påker Rodal.

Leif Olav Alnes bekrefter at det kan bli aktuelt med flere stevner, men uten at noe foreløpig er spikret. Han sier seg også enig i at Warholm er godt nok trent til å slå verdensrekorden.

– Utvilsomt, men vi fastholder likevel at godt gjort er bedre enn godt sagt, sier Alnes.

46.87 er tiden til Warholm! Bare ni hundredeler bak verdensrekorden. Og fem hundredeler foran egen personlig rekord. Nordmannen hekter i siste hekk, men kommer seg over. Med andre ord ikke et feilfritt løp. – En av de råeste friidrettsprestasjonene noen sinne. Helt borti natta. Han har altså klart å løfte seg igjen, og det er ingen selvfølge, sier Post.

LØP 1: 400 meter hekk.

Karsten Warholm satt vinner en ny distanse på 400 meter, denne gang 400 meter flatt. Nordmannen vinner med tiden 45.05. Det er den tredje beste tiden på distansen i år. Warholm vant foran Luka Janezic og Jochem Dobber på tredjeplass.

LØP 2: 400 meter flatt.

Siste nytt

 • Haalands verdi skyter til værs

  Markedsprisen for Erling Braut Haaland (20) raser av gårde i en vanvittig fart. Nå verdsettes han til 1,68 milliarder kroner

  Det er det anerkjente nettstedet CIES som mandag offentliggjorde en fersk oversikt over hvilke fotballspillere som har økt sin verdi mest den siste måneden.

  Den viser at Haaland har blitt snaut 400 millioner mer verdt bare på de siste vel fire ukene.

  CIES skriver at dersom Haaland fortsetter å prestere som han gjør med mange mål, kan han gå forbi verdens mest verdifulle spiller når viruspandemien har gitt seg. Det er i øyeblikket ifølge CIES brasilianske Neymar.

  Hans markedsverdi er nå 2,34 milliarder kroner.

  Bundesliga - Hertha BSC v Borussia Dortmund
  Foto: Annegret Hilse / Reuters
 • Forlenget med Sandviken

  Forrige sesongs toppscorer i Toppserien, Kennya Cordner, har forlenget med Sandviken.

  Det melder klubben på sine hjemmesider.

  32-åringen fra Trinidad og Tobago har vært i klubben i tre sesonger. Denne sesongen har Cordner vært skadeplaget og scoret fem ganger for bergensklubben.

  Sandviken
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Stjernene deltar på Lillehammer

  Alle landslagsløperne i langrenn har intensjoner om å stille i ett eller flere løp på Lillehammer til helgen. For Heidi Weng er situasjonen uavklart.

  – Alle stiller på minimum ett renn. De fleste på to, melder langrennssjef Espen Bjervig til NTB.

  Situasjonen rundt Heidi Weng er usikker. 29-åringen sto av i Ruka etter fredagens sprint.

  – Foreløpig er det ikke avklart når hun går renn igjen, opplyser Bjervig.

  Finland Skiing Nordic WCup
  Foto: Vesa Moilanen / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal