Hopp til innhold

Slik oppsummerer de vintersesongen: – Den norske innsatsen har nesten vært litt frekk

NRKs alpinekspert Marius Arnesen fullroser den norske alpininnsatsen i vinter. Sammen med andre NRK-eksperter oppsummerer han her en vintersesong som nok en gang har vært preget av gode norske resultater.

OLY-2014-SKI-ALPINE-SLALOM-MEN-MEDALS 467666759

Henrik Kristoffersen er en av de norske utøverne som har skapt magiske øyeblikk denne vinteren.

Foto: ALEXANDER KLEIN / Afp

  • Se korte gif-klipp fra noen av årets høydepunkter lengre ned i artikkelen!

Den norske langrennssesongen har blitt fylt av gull og pokaler. Et varsel om hva som var i vente kom da Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen vant minitouren i Kuusamo i desember. Bjørgen brøt Tour de Ski på grunn av sykdom, men i dronningens fravær tok skiprinsessa Therese Johaug ansvar og vant touren sammenlagt. Den første norske Tour de Ski-seieren noensinne.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Therese Johaug målgang» i nytt vindu

På toppen av «monsterbakken» var Johaug så sliten at hun knapt orket å feire seieren. 20 sekunder bak kom Astrid Uhrenholdt Jacobsen i mål til andreplass, før Heidi Weng gikk inn og sikret tredobbelt norsk.

– Det norske laget hadde lenge prøvd å vinne Tour de Ski og på det åttende forsøket klarte de det. Årsaken til det er en kombinasjon av at de har jobbet godt opp mot konkurransen, og Justyna Kowalczyk og Dario Colognas fravær, sier NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn.

Sundby fulgte opp


Gutta ville ikke være noe dårligere enn jentene og senere samme dag sørget Martin Johnsrud Sundby for enda mer norsk jubel da han krysset målstreken først på toppen av bakken. Og han var passe glad for sin første Tour de Ski-seier.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Martin Jonsrud Sundby» i nytt vindu

Chris Jespersen overrasket mange da han knuste Petter Northug opp «monsterbakken» og ble nummer to i rennet. Northug så lenge ut til å ta tredjeplassen, men ble også forbigått av østerrikske Johannes Dürr. Under OL ble Dürr tatt for doping, så det spørs om Norge egentlig skulle tapetsert pallen i rødt, hvitt og blått på herresiden også.

Oppturer og nedturer i Sotsji


I OL i Sotsji ble Norge beste langrennsnasjon med fem gull, to sølv og fire bronse. Marit Bjørgen levde opp til sitt gode navn og rykte og tok tre gullmedaljer, hvor ett av de var sammen med Ingvild Flugstad Østberg i lagsprinten.

Bjørgen står nå med seks OL-gull i karrieren. I tillegg tok Maiken Caspersen Falla og Ola Vigen Hattestad hvert sitt sprintgull.

Likevel var det ikke alt som gikk Norges vei i Sotsji. Det ble ingen distansegull på herresiden, Norges store langrennsstjerne, Petter Northug, tok ingen gull og i løpet av mesterskapet var det mye trøbbel med skiene.

– Vi må tilbake til Sarajevo-OL i 1984 for å finne lignende svake prestasjoner på herresiden. Martin Johnsrud Sundby tok en bronse og var ikke langt unna å ta flere medaljer, men bak han var det få løpere som var i toppform. Skiproblemene må ta sin del av skylda for noen av de svake resultatene i OL, men distansegutta var totalt sett for svake, mener Bjørn.

Sprintkongen

OL-vinner Hattestad skulle få mer å juble for på slutten av sesongen. Seieren i Drammen, hvor millimetere skilte han og Pål Golberg, var ett av rennene som avgjorde sprintcupen i hans favør.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Målstrek ski sprint» i nytt vindu

I en dramatisk verdenscupavslutning i Falun ble det avgjort. Hattestad ble diskvalifisert og Eirik Brandsdal måtte bli topp tre i finalen for å vinne sprintverdenscupen.

Brandsdal feilet og endte sist i finalen og til slutt kunne Hattestad stolt vise frem krystallkula i Falun.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Ola Vigen Hattestad» i nytt vindu

Dobbeltseier igjen

Den norske jubelsesongen ble til slutt kronet med norsk sammenlagtseier i verdenscupen for både kvinner og herrer.

På kvinnesiden var det nervepirrende helt til siste slutt. Marit Bjørgen og Therese Johaug kjempet om poengene hele veien, men til slutt var det Johaug som trakk det lengste strået.

Hun kunne juble hemningsløst med Martin Johnsrud Sundby, og sammen unte de seg litt champagne.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Sundby Johaug feiring» i nytt vindu

Ny alpintstjerne

Årets store komet i norsk alpint heter Henrik Kristoffersen.

19-åringen skremte alle konkurrentene da han like før OL vant slalåmrennet i Schladming. I OL viste Kristoffersen seg frem nok en gang. Unggutten lå på 15.plass etter første omgang, men klatret opp til en tredjeplass i andreomgangen og tok en sterk bronsemedalje i Sotsji.

– Måten han jobber på med landslaget og faren gjør at han utvikler seg hver dag. Han er en vinner. Han har en totalitet over teknikken og balansen sin som gjør at vi kan glede oss til fremtiden, sier NRKs alpintekspert, Marius Arnesen.

De rutinerte leverte

Norges store alpintstjerne, Aksel Lund Svindal , måtte reise tomhendt og skuffet hjem fra Sotsji.

En fjerdeplass i utforkonkurransen ble Svindals beste resultat i OL. Til tross for det hadde Svindal en meget god sesong. I verdenscupen kjempet han side om side med østerrikeren Marcel Hirscher, men måtte til slutt se Hirscher vinne knepent.

Totalt vant Svindal fem verdenscuprenn denne sesongen og var godt fornøyd med det.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Aksel Lund Svindal» i nytt vindu

En annen som var fornøyd med egne prestasjoner denne sesongen var Kjetil Jansrud. Han tok to verdenscupseiere, og begge kom i Kvitfjell.

Årets høydepunkt for Jansrud kom i Sotsji da han tok sitt første OL-gull i Super-G-bakken. I likhet med Kristoffersen og Lund Svindal har Kjetil Jansrud hatt flere ting å glise for i år.

– Det har vært en formidabel vinter med tre norske inne blant topp sju i verdenscupen. Det er utrolig av en liten nasjon som Norge, det er nesten på grensa til å være frekt, mener Arnesen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Kjetil Jansrud» i nytt vindu

Et kvinnelag i frammarsj

På kvinnesiden har det ikke kommet noen pallplasseringer, men det gror godt. De fleste løperne er i starten av 20-årene og Ragnhild Mowinckel og Lotte Smiseth Sejerstedt fikk hver sin sjetteplass i OL. Veien til toppen er ikke lang.

– De ligger fortsatt litt bak de beste i verden, men både Lotte, som er nr. 17 i verden i utfor, og Ragnhild, som er nr. 21 i verden i Super-G tar skritt i riktig retning. I tillegg har du Mona Løseth, som har vært mye ute med skade de siste årene, som er på vei opp igjen. Sammen med Nina Løseth utgjør de en god firer på landslaget, konkluderer Arnesen.

– Verdens beste skiskytternasjon

I likhet med de andre idrettene, var OL i Sotsji det store målet til skiskytterne. Det norske landslaget kunne telle tre gull, ett sølv og to bronser ved mesterskapsslutt og ble med det beste skiskytternasjon.

– Vi er verdens beste skiskytternasjon i år og må være veldig fornøyd med det. Hadde ikke Emil Hegle Svendsen hatt dårlige ski i flere renn, kunne det blitt enda flere gull, sier NRKs skiskytingsekspert, Ola Lunde.

Ole Einar Bjørndalen beviste at de eldste fortsatt kan være best da han tok sitt åttende OL-gull og ble tidenes mestvinnende vinterolympier. Like etter OL annonserte 40-åringen at han tar to år til på skiskytterbanen, kombinert med jobb i IOCs utøverkomité.

– Det Ole Einar gjør i OL er helt rått, nesten ubegripelig. At han 40 år gammel, med én strafferunde, vinner er fantastisk, skryter Lunde.

20-åring i verdenstoppen


Emil Hegle Svendsen fikk med seg ett gull og en bronse fra Sotsji, og ble beste nordmann i verdenscupsammendraget med 636 poeng.

Det holdt til en andreplass sammenlagt, kun slått av suverene Martin Fourcade.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Emil Hegle Svendsen suveren» i nytt vindu

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Emil Hegle Svendsen feiring» i nytt vindu

Kun fem poeng bak Svendsen igjen endte 20 år gamle Johannes Thingnes Bø. Stryningen, som tidligere bare var lillebroren til Tarjei Bø, tok steget helt opp i verdenseliten i år.

To seiere i Le Grand Bornand og tre i Kontiolahti, gjorde Thingnes Bø til den norske skiskytteren med flest verdenscupseiere denne sesongen.

– Han har gjort det veldig bra i år. Hvis han gjør alt riktig med trening og restitusjon og holder riktig fokus kan han bli enda bedre i fremtiden, sier Ola Lunde.

Det har vært en strålende sesong med verdenscupseiere, deltakelse i OL og NM-gull for 20-åringen. Kanskje har han fortjent en pause etter en rekke gode resultater?

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Tarjei Bø sliten» i nytt vindu

Tidenes mestvinnende

Ole Einar Bjørndalen valgte å fortsette, men Norges beste kvinnelige skiskytter, Tora Berger, takket for seg ved sesongslutt.

Det var stor spenning før sesongens siste renn i Holmenkollen. Hun kunne vinne verdenscupen sammenlagt, men ble til slutt slått av finske Kaisa Mäkäräinen. Nå når Berger legger børsa fra seg for godt er det med to OL-gull, åtte VM-gull og 28 seiere i verdenscupen på samvittigheten.

– Hun har hatt en litt skuffende sesong i år, men det er vanskelig å følge opp suksessen fra fjoråret. Hun er tidenes mestvinnende, norske, kvinnelige skiskytter og har hatt en fantastisk karriere, sier Lunde.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Tora Berger» i nytt vindu

Svak hoppsesong


Det ble ingen stor sesong for de norske hopperne. NRKs hoppkommentator, Arne Scheie, mener de har prestert dårligere enn forventet.

– Lagmessig har de ikke levert. I fjor var seks ulike norske hoppere på pallen, i år er det kun Anders Bardal som har vært topp tre, forteller Scheie.

I OL ble det en bronse til Anders Bardal, og i verdenscupen sammenlagt endte han som fjerdemann bak Kamil Stoch, Peter Prevc og Severin Freund. Det til tross for at han sto over sju renn. Scheie skulle ønske at Bardal hadde stilt opp i samtlige renn.

– Han har vært jevn og solid hele sesongen, og går glipp av mange poeng når han står over de rennene.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Anders Bardal vant» i nytt vindu

Lovende jenter

Anette Sagen har vært pioneren innenfor kvinnehopp i Norge, men ble vraket til OL-troppen.

Men bak veteranen gror det godt og denne sesongen har flere av de de unge, norske jentene vist lovende takter. Tre norske jenter kom blant topp 15 i verdenscupsammendraget, med Maren Lundby på en sjuendeplass som den beste. Lundbys sesong kulminerte med en andreplass i verdenscuprennet i Rasnov, Romania.

Den første pallplasseringen i 19-åringens karriere. I tillegg var hun Norges beste da kvinner for første gang fikk hoppe i ett OL.

– Lundby tar stadig nye steg. Også Gyda Enger og Line Jahr har vist lovende takter. Jeg tror vi vil få se gode resultater etter hvert. Fremtiden ser lys ut for kvinnehopperne, sier Arne Scheie.

Strålende kombinertlag

Kombinertgutta leverte flere gode enkeltprestasjoner denne sesongen, men kanskje mest imponerende er laginnsatsen.

Av de ti beste i verdenscupen sammenlagt, var nr. 4, 5, 7, 8 og 10 nordmenn. Best av de norske var Magnus Moan med sin fjerdeplass.

I OL gikk det enda bedre både individuelt og lagmessig. Ut av nesten ingenting kom Jørgen Graabak og tok sin første seier i karrieren like foran Magnus Moan. Gull og sølv til Norge i Sotsji. Senere i samme mesterskap slo nevnte Graabak, tyskeren på oppløpet i lagkonkurransen og sørget for gulljubel i hele det norske laget.

Usikker skøytefremtid

Norge gjorde sitt svakeste skøyte-OL på 26 år i Sotsji. Det norske landslaget endte med ingen OL-medaljer og beste norske resultat hadde Sverre Lunde Pedersen som gikk inn til en femteplass på 5000 meteren.

En av få norske oppturer kom da Håvard Bøkko vant 500 meteren i Europamesterskapet i Vikingskipet på Hamar.

Landslagstrener Jarle Pedersen har kontrakt frem til 30. april, og det er fortsatt uavklart om Pedersen får fortsette.

En mulig kandidat til jobben er nederlandske Gerard Kemkers, som har vært trener for Sven Kramer og Nederland i en årrekke. Skøytepresident Rune Gerhardsen har bekreftet at de har vært i kontakt med Kemkers, men at de ikke har kommet med en konkret henvendelse.

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal