Hopp til innhold

Kristoffersen etter historisk bronse: – Takk mutter'n, takk fatter'n!

Henrik Kristoffersen (19) kjørte seg opp fra 15.-plass til bronsemedalje i OL-debuten i Sotsji. Dermed ble han tidenes yngste OL-medaljør på herresiden i alpint.

Henrik Kristoffersen takket foreldrene etter bronsemedaljen i slalåm lørdag. Han snakket med reporter Ida Nysæter Rasch etter medaljeseremonien.

– Det er helt sjukt! Det er ... Helt sjukt, sprudlet Henrik Kristoffersen da han ble intervjuet av TV 2 like etter å ha kjørt ned til bronse i OL-slalåmen.

– Takk mutter'n, takk fatter'n! Jeg ringer straks hjem! sa 19-åringen videre.

Kristoffersen

Henrik Kristoffersen kjørte nest best av samtlige i den andre omgangen i Sotsji. Det holdt til å ta igjen 12 av de 14 løperne han lå bak etter første omgang.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det er nemlig liten tvil om at foreldrene - og spesielt pappa Lars - skal ha sin del av æren for ungguttens utrolige opphenting.

Etter en svært skuffende første omgang - hvor Kristoffersen til slutt måtte se seg slått av 14 andre løpere - ringte han hjem til sin far for å be om råd før den avgjørende andreomgangen.

Rådene Henrik fikk over telefonen må ha vært gode. Timer senere leverte 19-åringen en forrykende omgang og kjørte ned til foreløpig ledelse.

Deler medaljen med foreldrene

Kun Marcel Hirscher (sølv) og lederen fra første omgang Mario Matt (gull) klarte å tukte den norske unggutten. Dermed ble det bronse på Kristoffersen, som samtidig ble den yngste mannlige OL-medaljevinneren i alpint noensinne.

– Jeg er veldig glad nå. Jeg tror ikke helt at det har gått opp for meg ennå. Kanskje jeg kjenner mer på det utover kvelden, sier Kristoffersen til NRK.no.

Han er klar på at medaljen han har hengende rundt halsen langt ifra er kun hans egen fortjeneste.

– Halvparten av medaljen er mamma og pappas, sier 19-åringen, som aldri har lagt skjul på foreldrenes betydning for hans hittil korte, men innholdsrike karriere.

Det la han heller ikke skjul på da han var som mest skuffet i pausen av slalåmrennet. Pappa Lars måtte ringes før andre omgang.

– Henrik var elektrisk

Og en knapp halvtime etter at pappa Lars hadde sett sønnen sikre seg den historiske bronsemedaljen, forteller han NRK.no hva han og Henrik snakket om i pausen.

– Han ringte meg etter besiktigelsen før andre omgang. Da var han helt elektrisk. Løypa var det råeste han hadde sett, sier pappa Lars.

Løypen i andre omgang er aldri den samme i den første. Derfor øynet Henrik virkelig muligheten før den avgjørende omgangen.

– Hvorfor passet denne løypen han så godt?

– Grunnen er skiintelligensen til Henrik. Det var derfor han ble nummer tre og Hirscher nummer to, forklarer Lars Kristoffersen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Henrik Kristoffersen

Henrik Kristoffersen sammen med faren Lars Kristoffersen. Bildet er tatt i 2009.

Foto: Privat

– Trodde ikke på pallen

Han legger imidlertid ikke skjul på at han trodde det var for langt opp til å blande seg inn i medaljekampen før sønnen ringte.

– Etter første omgangen trodde jeg ikke pallen var mulig.

– Etter å ha hørt hvordan han reagerte etter å ha sett løypa for andre omgang så trodde jeg det kunne bli bra. Jeg ga han et råd om å bruket huet og gi gass, sier pappa Kristoffersen.

Da svenske André Myhrer - som lå på andreplass - kjørte ut i finaleomgangen, var Henrik Kristoffersen sikret bronsen. Det øyeblikket glemmer neppe pappa Lars med det første.

– Som far hoppet jeg litt i sofaen da han endte på pallen. Men jeg er veldig rolig når jeg ser på han. Men jeg har en god følelse inni meg nå, jeg er veldig stolt, sier faren.

Vinnerskallen

Stolt har både pappa Lars og sønnen Henrik all mulig grunn til å være, mener NRKs alpinkommentatorer Andreas Toft og Marius Arnesen. Etter det historiske bronseløpet hadde de følgende å si om prestasjonen.

– Det er en helt vanvittig stor prestasjon. Henrik viser hvorfor han er et av de største alpintalentene verden har sett, sier Toft.

Han og Arnesen kommenterte Kristoffersens bronseløp på radio.

Begge er de mektig imponert over hvordan den unge slalåmspesialisten hevet seg etter den skuffende førsteomgangen.

– Hva sier den andreomgangen om Kristoffersen?

– At han er en vinnerskalle. Vinnerskalle, vinnerskalle, vinnerskalle! gjentar Arnesen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «aa» i nytt vindu

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    På Elite B-landslaget er det én kvinne og syv kvinner: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal