Hopp til innhold

Bjørgen, Bjørndalen, Svendsen... og Graabak?!

SOTSJI (NRK.no): Totalt umeritterte Jørgen Graabak (22) fikk sitt andre OL-gull rundt halsen torsdag kveld. Dermed er han med i en usedvanlig eksklusiv OL-klubb.

  • Se bilder fra medaljesermonien i vinduet over!

Torsdag formiddag var det bare tre nordmenn som hadde tatt to OL-gull i Sotsji: Marit Bjørgen, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen.

Men i løpet av ettermiddagen hadde enda et navn kommet med på listen:

Kombinertløperen Jørgen Graabak fra Melhus i Sør-Trøndelag.

Mener det er en ære

Jørgen Graabak

Jørgen Graabak er blitt Norges nye ankermann i kombinert. Her jubler han etter seieren på oppløpet på torsdag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er ikke bare litt rart, det er veldig rart, gliser 22-åringen når NRK.no forteller ham om den eksklusive klubben han akkurat har blitt en del av.

– De du nevner der er de største navnene i norsk vinteridrett, og jeg får æren av å være på samme liste, sier Graabak.

Ikke bare har alle de fire tatt to gull, men alle fikk utdelt den andre gullmedaljen torsdag kveld. Og som om det ikke var nok, vant alle fire først en individuell konkurranse, og så en lagkonkurranse.

– Jeg er bare veldig overrasket og veldig glad, sier 22-åringen.

Umerittert dobbeltvinner

Tirsdag morgen hadde bare de mest sportinteresserte hørt noe særlig om trønderen.

Han var den minst kjente av de norske kombinertløperne i OL, og hadde aldri vunnet et verdenscuprenn.

Da han ble vraket til normaldistansen, var det lite som tydet på at han skulle bli et av OLs store, norske navn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Magnus Moan, Håvard Klemetsen, Jørgen Nyland Graabak and Magnus Krog.

Jørgen Graabak (t.h.) fikk torsdag kveld sin andre OL-medalje. Her er han sammen med Magnus Moan, Håvard Klemmetsen og Magnus Krog.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

To seirer - to imponerende innspurter

Alt snudde tirsdag ettermiddag, da han spurtet fra alle i storbakkerennet. Graabak vant sin første konkurranse på perfekt tidspunkt.

På torsdag havnet han i akkurat samme posisjon, som førstemann inn i spurten på den trange kombinertstadion. Denne gangen hadde han presset av å være ankermann på det norske favorittlaget i stafett, men tok gullet på oppløpet.

– Det er klart jeg følte presset, spesielt da jeg fikk et så bra utgangspunkt etter de tre første etappene. Det var vel så mye lettelse som noe annet da jeg gikk i mål, sier han til NRK.no.

– Hadde du drømt om dette før OL?

– Jeg hadde kanskje drømt om dette, men jeg hadde ikke forventet det. Skal du vinne må du tro på at det er en mulighet, men jeg hadde ingen tanker i det hele tatt om å sitte her med to OL-gull når det var ferdig, smiler Jørgen Graabak.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, kombinertstafett» i nytt vindu

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal