Hopp til innhold

Verdensmesterens brutale døgn: Fra gullfeiring til skuffelse og tårer

CORTINA (NRK): Hun gikk fra å juble for gull til å gå i «kjelleren» på 24 timer. For Thea Louise Stjernesund ble VM en mental berg-og-dalbane.

Thea Louise Stjernesund, VM i Cortina 2021

KONTRASTER: Disse bildene er tatt med mindre enn et døgns mellomrom. Gullgleden til venstre, og den umiddelbare skuffelsen til høyre.

Foto: Torstein Bøe, Håvard Blekastad Almaas / NTB/NRK

Hun kommer forsiktig ut av døra på utøverhotellet. Det er bare øynene som synes, for masken er selvfølgelig på.

Thea Louise Stjernesund trekker stolen under seg og setter seg ned.

– Skal jeg ha på masken? spør hun.

Hun har hatt litt tid til å fordøye alt det som skjedde, ikke langt unna hotellet her, som hun nå skal fortelle om.

Hun får beskjed av Skiforbundets kommunikasjonssjef om at det er stor nok avstand til NRKs reporter, så hun tar av seg masken. Kanskje med dobbelt betydning. Den svarte tøybiten legger hun i hvert fall i lomma.

– Man blir så mimikkløs med maske, påpeker hun.

For det er litt lettere å skjule følelsene med maske på, men det skal hun ikke nå. 24-åringen legger hendene i fanget og fikler litt med jakkeermet, før hun drar dem helt over hendene.

Thea Louise Stjernesund, alpin-VM i Cortina 2021.

VM har bydd på både opp- og nedturer for 24-åringen.

Foto: Håvard Blekastad Almås / NRK

Før intervjuet starter, forteller kommunikasjonssjefen en historie om en annen utøver som har gått i kjelleren under et VM. En som snakket seg så ned at han til slutt brøt ut at han ville legge opp. Da får vi endelig se et smil. For hun husker den situasjonen.

– Thea, vurderer du å legge opp nå? spør NRKs reporter, med en spøkefull tone.

Hun ler litt og ser ned i fanget. Selvfølgelig skal hun ikke det.

I stedet skal hun fortelle hva som egentlig foregikk det døgnet. Fra den dagen hun sto jublende med en gullmedalje rundt halsen, til hun dagen etter gråt av fortvilelse.

Gull rundt halsen

Etter en sesong der ikke alt hadde gått helt som det skulle, så hun frem mot VM. Men i den første konkurransen gikk det ikke veien for Stjernesund.

Stang ut. Sånt skjer.

Parallellstorslalåm var jo en helt ny VM-gren. I tillegg hadde kvinnene på det norske landslaget nettopp mistet en god støttespiller i servicemannen Tor Arvid Semb, som jobbet på alpinlandslaget i mange år.

VM i alpint 2021. Thea Louise Stjernesund, lagkonkurranse parallellstorslalåm.

24-åringen var en viktig bidragsyter til at Norge tok VM-gull.

Foto: Marco Trovati / AP

På dag to gikk det langt bedre.

«Ready» ropte Thea Louise Stjernesund på startstreken.

Hun vant duell, etter duell, etter duell i lagkonkurransen i parallellstorslalåm. Det skal nok mye til for at det kunne gått bedre denne solfylte dagen i Cortina.

Nasjonalsangen runget over anlegget og champagnen sprutet på podiet. Norge tok sin første medalje i mesterskapet – attpåtil gull.

Det kunne vel ikke bli bedre?

Men at det kunne bli verre, det ble det raskt ingen tvil om.

VM i alpint 2021

Stjernesund (t.v.) feiret gull i lagkonkurransen sammen med resten av det norske laget

Foto: Torstein Bøe / NTB

Det finnes flere utfordringer enn et røket korsbånd

Ønsket om å få det til var så stort, men hun fikk virkelig oppleve hvor brutal toppidretten kan være.

Dagen etter at hun ble verdensmester, kjørte hun rett ut fra målområdet. Vanligvis stopper utøverne opp, og gir kanskje et lite vink til kameramannen. Stjernesund kjørte bare forbi.

Hun ga det alt hun kunne.

– Det blir et fysisk, og ikke bare psykisk, ønske om å få det til. Og da baller det på seg med sånne ting som gjør det vanskeligere å slippe seg løs.

Hun har et litt nedstemt uttrykk i ansiktet, men samtidig alvorlig, når hun forteller om hvordan gårsdagen føltes. Allerede midtveis i rennet var hun sliten, og i mål i storslalåmrennet var hun 4.41 sekunder bak. Da valgte hun å stå over andreomgangen.

Verken det fysiske eller det mentale var klar for en ny runde i bakken.

VM alpint 2019 Åre Storslalåm damer. Thea Louise Stjernesund.

Det er ikke første gangen det har endt med skuffende resultat i VM. Her fra Åre i 2019.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Nå, med det hele litt på avstand, puster hun ut før hun forteller videre. Hun gjorde alt hun kunne for å fokusere på den ene arbeidsoppgaven: kjøre fort på ski og ikke tenke på noe annet.

Det ble vanskelig.

– Dette er min akilleshæl. Det er ikke bare menisk og korsbånd, det er andre ting også i idrett som man kan streve med, sier hun, litt blankere i øynene.

Hvorfor er det så vanskelig?

Da hun reiste hjem fra en verdenscuphelg i januar, klarte hun ikke helt å skjønne hvorfor det føltes vanskelig – eller umulig – å gjennomføre et renn. Da tok hun en viktig telefon.

Fra sitteplassen utenfor utøverhotellet i Cortina forteller hun om denne praten hun da tok med idrettspsykolog ved Olympiatoppen, Arne Jørstad Riise.

Etter den fant hun ut at hun faktisk satte veldig høye krav til seg selv. Ikke nedskrevet på en fysisk liste, men likevel en liste med krav.

Til hva som er fysisk godt nok, teknisk godt nok og hva slags forberedelser som er gode nok.

Og i år har de trent mer og hardere. Listen med krav ble enda lengre. Og også vanskeligere å legge fra seg.

– Og så gir man nesten opp fordi man ser ikke poenget med å prøve en gang, hvis man ikke har de tinga på plass, forklarer hun, mens hun gestikulerer engasjert.

Thea Louise Stjernesund, VM i Cortina

Stjernesund forteller engasjert om utfordringene til en toppidrettsutøver.

Foto: Håvard Blekastad Almås / NRK

Det er tydelig at dette er et viktig tema for henne. Både Stjernesund og NRKs reporter har reist seg opp. Intervjuet nærmet seg egentlig slutten, men det var fortsatt mer å si.

– Det er nesten som at jeg skulle si at du skal ha eksamen i morgen i det, og du har aldri lest det. Du bare gir opp. Det er som om noen sier «her Thea, her er 400 kilo og du skal løfte det», jeg kommer ikke til å klare det.

Slik forklarer hun følelsen, som hun aldri har opplevd tidligere. Hun ser litt ned. Masken som hun la i lomma har hun tatt opp igjen.

Et smil bak masken

Hun skal snart inn på utøverhotellet igjen, men det er så mye igjen å si. Om utfordringene som sitter i hodet. Om listen med krav som styrer så mye. Og alt males med lekne, språklige bilder.

Det er ikke så ofte toppidrettsutøvere forteller så åpent om dette temaet. Hvor brutalt det kan føles.

Selv om problemene ikke er løst, så var det godt å finne ut av denne følelsen. Følelsen av å få spørsmål om å løfte vekter hun vet hun ikke kan løfte. Eller ta en prøve hun ikke har lest til.

Om det er tretti nye svinger som venter, så klarer hun ikke legge den ene dårlige bak seg. Det har hun skjønt nå.

– Det var godt å få en spesifikk definisjon på hva jeg følte på, sier hun.

Verdenscup i alpint i Levi, Finland

Forhåpentligvis kommer Stjernesund i dette humøret etter renn fremover.

Foto: Jussi Nukari/lehtikuva / NTB

Og det er kanskje det som mangler. Å klare å legge listen med krav til side.

– Det er det som er rennhode. Å være uaffisert av småting og ting som skjer rundt, sier hun.

Før hun går tilbake inn på hotellet, får hun et tips om å høre hva Aamodt sa om henne i NRK-studio etter storslalåmrennet. Kanskje kunne det være litt motivasjon og hente.

Hun har tatt på masken, men man kan likevel se antydninger til et smil.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal